Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel La Sabina
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1981-03-09

Handling

En film som utspelar sig under några avgörande dagar i fem människors liv då kärlek, begär och svartsjuka drar dem allt närmare varandra mot en oväntad och fruktansvärd klimax.

Press

Sällan har en svensk samproduktion fått så negativa omdömen som Sabina. Hanserik Hjertén, DN: "Även ett pekoral kan närma sig fulländningen, som bekant. Skulle någon tvivla går...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

En film som utspelar sig under några avgörande dagar i fem människors liv då kärlek, begär och svartsjuka drar dem allt närmare varandra mot en oväntad och fruktansvärd klimax.

Censur / granskning

Censurnummer 122203
Datum 1981-03-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3070 meter
Kommentar Aktlängder: 615-525-590-595-455-290 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3070 meter
Längd i minuter 112 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sällan har en svensk samproduktion fått så negativa omdömen som Sabina.

Hanserik Hjertén, DN: "Även ett pekoral kan närma sig fulländningen, som bekant. Skulle någon tvivla går det bra med hjälp av Filminstitutets spansk-svenska dubbelkullerbytta Sabina.

Efter att ha sett den två gånger utan att hitta någon vettig mening börjar jag bli allvarligt stärkt i tron att det inte heller finns någon."

Jurgen Schildt, AB: "Filmer som i likhet med denna (-) spelas av en svenska, tre britter och fem spanjorer som samsas om engelska språket brukar inte gå mot odödligheten. Boraus film går inte heller mot odödligheten. Den går, med några av de taktfastaste stegen i mannaminne, åt helvete."

Hans Schiller, SvD: "Grundmotivet med kvinnor som äter män är mycket spanskt och borde så ha fått förbli utan inblandning av svenska pengar och utländska aktörer. På det sättet hade Borau sluppit skriva ett manus, där han misslyckats med praktiskt taget allt vad gäller trovärdighet i repliker och psykologiskt spel - utom möjligen bydåren, men han är å andra sidan stum."

Carl-Eric Nordberg, Vi: "Jag kan undra vad det är för ett märkligt bysnille på Svenska Filminstitutet som satsat pengar på att koka ihop den här svensk-spanska soppan.

Man vet nämligen inte om man ska skratta eller gråta åt detta sorglustiga dravel om en till Spanien vinddriven engelsman som får nobben av liten söt señorita och dränker sina grimaserande kärlekskval i diverse whiskybuteljer, medan hans fru med vidhängande älskare ler maliciöst och kastanjetterna naturligtvis knattrar i den heta natten. Till sist försvinner den berusade engelsmannen in i en klipphåla, där jättekvinnan Sabina påstås käka upp sina nakna älskare som i en riktig Venusgrotta..."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen är helt inspelad i Spanien 1979. Den svenska H2-fonden bidrog med ca 30 procent av inspelningskostnaderna. Fem svenska medarbetare fanns bakom kameran under inspelningen och en skådespelerska, Harriet Andersson, framför. Sabina visades första gången i Sverige på Göteborg Film Festival 10.2.1981. I Spanien hade den premiär redan 1979.

Den spanske regissören - och numera främst producenten - José Luis Borau är född 1929 och utexaminerades från den spanska filmskolan 1960. Han var professor där i dramatik 1965-70. Hans mest kända film är Furtivos (Tjuvskyttarna), som var en av 70-talets internationellt mera uppmärksammade spanska filmer.

Inspelning

Ronda Málaga Spanien 1979 1979
Setenil Málaga
Montejaque Málaga
Olvera Cadiz
Toledo
Madrid

Visningar

Sverigepremiär 1981-03-09 Filmstaden Stockholm Sverige 112 min
Urpremiär 1979 Spanien

Utmärkelser

Festivalpris New Delhi 1981 Ángela Molina (bästa skådespelerska)

Ämnesord

DK Drama
DK Relationer, Samliv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3073


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3073


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel "synopsis"
Omfång 5s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 19
Färg papper SET
Bakombild papper 2
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Spanska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?