Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Gräsänklingar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1982-12-16

Medverkande

Gösta Ekman
Gary Engström

Janne Carlsson
Lasse Carlsson

Lena Olin
Nina

Mona Seilitz
Inga Lill

Börje Nyberg
Brogren

Visa alla medverkande

Handling

Arkitekten Gary Stenström åker buss med sin hustru till Arlanda, hon ska vara en vecka i Genève på konferens. De blir omkörda av en bilgalning i en van. Det visar sig vara bilreparatören...

Visa hela handlingen

Press

Gösta Ekman som den fumlige arkitekt Stenström fick mycket beröm av recensenterna, som i övrigt förhöll sig tveksamma när de inte direkt vände tummen ned.Jurgen Schildt, AB:...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Gösta Ekman Gary Engström
Janne Carlsson Lasse Carlsson
Lena Olin Nina
Mona Seilitz Inga Lill
Börje Nyberg Brogren
Peter Harryson Göran
Sten Johan Hedman Åke Nilsson
Lennart R. Svensson Rune
Stig Ossian Ericson hypnotisören
Kim Anderzon en dam på Gröna Lund
Roland Janson en polis
Lena Nyman Maggan Carlsson
Marika Lindström Viveka Stenström
Svante Grundberg Staffan
Claire Wikholm sekreterare
Marvin Yxner fästmannen till damen på Gröna Lund
Michael Segerström polis 2
Peter Schildt polis 3
Monica Dominique mamman på fotbollsplanen
Joel Fänge August Carlsson
Ulrika Jansson Lotta Carlsson
Lina Lundblad Småtta Carlsson
Cecilia Tryselius Hanna, Ninas dotter
Lis Nilheim Lilian
Åsa Bjerkerot Mia
Johannes Brost bankrånaren
Sune Kempe tv-reportern
Ann-Sofie Kylin Anki
Björn Andrésen Åsa
Maria Andersson en tjej på discot
Kåre Mölder en kille på discot
Nils Eklund Mias pappa
Gregor Dahlman taxichauffören
Christina Lindberg strippa
Bruno Johansson tyngdlyftare
Johan Thorén polis i polisbil
Michael Fahlström polis i polisbil
Roland Borgström polis vid rånet
Luc Buoy krogkvinna
Anita Dahlman tangodam
Kjell Svanholm hippie
Gunwer Bergkvist kvinna med barnvagn
Palle Granditsky borgarrådet
Gösta Engström man på parkbänk
Ann-Marie Adamsson äldre kvinna
Nicke Niklasson man med skottkärra
Ingrid Backlin
Åke Dahlbom

Bolag

Produktionsbolag Drakfilm AB
AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1982
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2007

Handling

Arkitekten Gary Stenström åker buss med sin hustru till Arlanda, hon ska vara en vecka i Genève på konferens. De blir omkörda av en bilgalning i en van. Det visar sig vara bilreparatören Lasse Carlsson, vars fru ska semestra på Rhodos. Gary, som ska hem och förbereda ett visionärt tal vid en arkitekturutställning, missar bussen tillbaka. Han erbjuds skjuts av Lasse. Avgrundslika klyftor i språk, beteende, intressen öppnar sig.

Lasse låter sig inte bekomma. Med vänlig energi kommenderar han Gary att hjälpa till med olika göromål. Gary hinner aldrig ringa till sitt kontor. Vid ett tillfälle får han en oljefläck fram på byxorna. Fixaren Lasse ska ordna detta. Iklädd bara kalsongerna möter Gary Lasses väninna Lilian som kommer på besök. Till slut lyckas han ta sig hemåt, bara för att upptäcka att nycklarna är kvar hos Lasse. Där pågår en våt fest som Gary dras in i mot sin vilja. I fyllan lovar han Lasses kompis Brogren att hjälpa denne bygga om villan. När han vaknar är han brevledes av Lasse utnämnd till barnvakt för dennes tre barn.

Med barnen tar sig Gary till bilverkstaden, där Lasses gamla flamma Inga Lill dyker upp och vill ha hjälp med en bula på bilen. De överenskommer om att hon ska komma tillbaka på kvällen. Gary blir meddragen på en pojklagsmatch i fotboll, där han gör fiasko som linjeman. Kulmen inträder när han ska sparka tillbaka bollen ut på planen och den far över staketet, hamnar på ett lastbilsflak och försvinner.

Gary ska äntligen ta sig hem. Dock har han glömt att lämna tillbaka den röda linjemansflaggan. Oavsiktligt åstadkommer han med den ett trafikkaos, som slutar med att Inga Lills bil blir påkörd, varpå en rad bilar mosas i en seriekrock. När Inga Lill dyker upp hos Lasse är det en skrothög han ska försöka reparera. Deras beramade champagnefest blir inställd, till Lasses förtret.

Gary försöker få kontakt med arkitektkontoret. När han visslar och vinkar upp mot fönstret stoppar han av misstag en taxi. En gravt berusad flicka dyker upp och han beslutar att göra en god gärning och köra henne hem. Halvvägs berättar hon att hon glömt sin handväska på diskot. Den visar sig innehålla cannabis.

När Gary sent omsider återbördar flickan blir hennes föräldrar inte glada åt det och i förvirringen glömmer Gary att lämna handväskan. Han smakar en av cigaretterna och blir vimmelkantig. Resten av paketet skänker han till ett gäng som blir upprörda för de tror det är mentholcigaretter.

Gary köper en ny fotboll till Lasses barn. Återigen blir han utnämnd till barnvakt och ska ta med sig ungarna på tunnelbanan, men tappar bort den minsta samtidigt som han av misstag får med sig ett annat barn. Det hela reds ut på en polisstation, varvid tycke uppstår mellan honom och det andra barnets mamma Nina. Alla äter glass och åker karusell.

Gary är på utställningen och övar på sitt tal. Lasse dyker upp och drar med den motvillige Gary ut på baluns med gänget på Gröna Lund och sedan på diskotek. Lasse åker hem så småningom, han har ringt barnen och de är ledsna. Gary träffar Nina på diskot. Det tycke som funnits från början kulminerar efter vissa lustifikationer i hennes säng.

På morgonen hjälper hon honom att laga hans byxor som spruckit. När han antyder att de kan ses i smyg längre fram, tycker hon att han håller på att förstöra det fina som varit.

På utställningen väntar publik och ett borgarråd på att Gary ska komma. Han är försenad. På vägen dit, tillsammans med sin assistent, ska han utföra ett bankärende och hamnar mitt i ett bankrån. När det otåliga borgarrådet är på väg att gå tar Lasse över och håller, på sitt eget sätt, det lovtal till Arkitekturen och Erövringen av Staden som Gary skulle göra. Gary lyckas av en slump övermanna bankrånaren och blir hjälte. Senare hyllas han av Lasse och publiken på utställningen.

Gräsänklingsveckan är över. Lasse och Gary möter sina fruar på Arlanda. På frågan om något hänt säger Gary "inget särskilt" och tar med viss tvekan sin frus hand.

Censur / granskning

Censurnummer 123775
Datum 1982-12-09
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2700 meter
Kommentar Aktlängder: 565-505-540-440-535-115 meter. Aktlängder: 565, 505, 540, 440, 535, 115.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2700 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Gösta Ekman som den fumlige arkitekt Stenström fick mycket beröm av recensenterna, som i övrigt förhöll sig tveksamma när de inte direkt vände tummen ned.

Jurgen Schildt, AB: "Gösta Ekman är för dagen distinkt, komiskt balanserad, utan tröghet men också utan broderier och surrealistiska utväxter. Janne Carlsson företräder den munviga svenska tryggheten och eldar på som Janne Carlsson brukar. Räcker det?

Styckevis.

Gräsänklingar är enligt folkhumorn fumliga människor, och fumligheten är mycket riktigt vad den här filmen tar vara på, antingen det gäller otroheten, fläckurtagningen, krogbesöket eller den allmänna och praktiska orienteringsförmågan. Och visst finns här en del turvis ironiska och kärleksfulla inblickar i landet Sverige; noga räknat det Sverige som förnöter fritiden med grogglaset i vänsternäven och fjärrkontrollen i den högra. Här finns över huvud taget poänger. Några av dem är roliga."

Hanserik Hjertén, DN: "Tack vare den komikerbegåvning som heter Gösta Ekman kammar Iveberg också hem en del skratt och förtjusning, men knappast är det hans förtjänst. Så fort Ekman inte är i bild blir den regimässiga torftigheten pinsamt övertydlig. Jovisst är Janne Carlsson med också, men han är som vanligt bara rolig en stund.

Nej, vad man garvar åt är Ekmans exakta fumligheter, hans svävande brist på verklighetsorientering, hans skiftande clownansikte, hans sätt att markera berusning genom en felaktig stavelse, hans fulländade känsla för komikens tyngdlagar och oeftergivliga krav.

Sånt är naturligtvis berömvärt i alla väder. Men tänk, tänker man, om denne mångsidige aktör med sinne för både humorn och den dramatiska djupdykningen någon gång kunde få en uppgift värdig sin begåvning!

Om han inte så ofta behövde agera livräddare åt halvdöda svenska filmkomedier!"

Lasse Bergström, Expr: "Med formeln från Lasse Åbergs Sällskapsresan i bakhuvudet har Åke Cato och Jan Richter skrivit en komedi om vad som händer två äkta män som stannar hemma i äventyrliga Stockholm. Den har sina vänliga sidor och Gösta Ekman, som är mästerligare än någonsin.

En dag blir han kanske omgiven av idéer och insatser som är honom jämbördiga. I väntan på detta under får man nöja sig med avsnitt i Gräsänklingar som i alla fall inte sätter krokben för hans geni."

Marie Olofsson, StT: "Som en sur kärring känner jag mig på Hans Ivebergs Gräsänklingar. Som schablonen för en typisk snobb som inte kan skratta och ha kul, utan alltid måste kritisera.

Naturligtvis är det inte så enkelt.

Det som stör mej är inte någon lustig ytlighet. Inte heller att man för kassaklirrets skull använt två av landets mesta guldtuppar Gösta Ekman och Janne Carlsson. Inte heller det automatiska, lättköpta i att alla fnissar när de visar sig för första gången.

Nej, det som stör mig är moralen och inställsamheten. Fördomarna som stryks medhårs. Visst är det en humoristisk genre att spela på fördomar, men helst ska det ställa dem på ända. Gräsänklingar är en hyllning till den vanlige, 'hederlige', hygglige killen stigen ur den svenska myllan."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Åke Cato och Jan Richter har skrivit manus, några radikala grepp på det utslitna gräsänklingstemat kommer de ju inte med men förtjänstfullt dämpar de mer än de öser på. Deras styrka är de små pricksäkra iakttagelserna, som dessvärre inte är så många att de räcker filmen ut. De finns i början, sedan svackar filmen ända fram mot slutet och regissören Hans Iveberg som gillar 'action' fyller ut med att krascha bilar med en katastrofglädje som minner om Göta kanal - fast den här gången måste sägas att han håller sig flytande."

Jan Aghed, SDS: "Ingen i det yngre svenska regissörsgardet kan som [Iveberg] hundraprocentigt garantera att en sådan uppgift genomförs utan intelligens, kvickhet och smidighet. Som filmunderhållare arbetar han tydligtvis efter övertygelsen att publiken består av tolvåringar och att ett dåligt skämt blir bättre ju mer det upprepas."

Också mot filmens kvinnoskildring var Aghed kritisk. Han fann att kvinnorna i motsats till männen socialt sett hängde i luften:

"Man grips rentav av misstanken att det försiggår en lite gubbsjuk och unken könsdiskriminering i den här schablonspäckade Europafilmvärlden (-) [med] manliga huvudpersoner som tilldelats en definierad samhällsroll och kvinnliga som reducerats till erotisk förströelse och gräsänklingsgodis."

Kommentar Svensk filmografi

Gräsänklingar var Hans Ivebergs (f 1941) andra långfilm som regissör efter debuten med Göta Kanal eller Vem drog ur proppen? (1981/25).

I ett debattinlägg i Göteborgs-Tidningen 25.2.1983 upprördes Britta Sjöström över den endimensionella mansskildringen i Gräsänklingar. Speciellt gäller detta Gary, och hans förhållande till sin egen otrohet:

"Det är naturligtvis inte Garys avsikt att begå äktenskapsbrott. Men när han nu stöter samman med en vacker ung moder blir följden oundviklig - det slutar naturligtvis i sängen. Att Gary inför sin otrohet skulle ha några som helst moraliska betänkligheter framgår inte. Såvida man inte skall se snubblandet och avklädningssvårigheterna vid sängkanten som en slags symbolik av hans själsliga avklädning av det vi känner som otrohet. Porträttet av Gary är helt igenom onyanserat och vid hustruns hemkomst tyder ingenting på att det skedda kommer att föras fram i ljuset. Så har alltså mannen återigen reducerats till ett offer för sin sexualitet, han är tillbaka och stampar där han började för årtionden sedan. (-) Otrohet och omoral är varken roligt eller försvarbart även om man framställer det på ett underhållande vis. (-) Därför är det sista vi behöver mer av omoraliska filmregissörer och deras bakåtsträvande filmer."

Inspelning

Europa Studios Bromma, Stockholm Sverige
Arlanda flygplats Sigtuna Sverige
Gröna Lund, Djurgården Stockholm Sverige
Jungfrugatan Stockholm Sverige
Tyskbagargatan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1982-12-16 Centrum Borlänge Sverige 99 min
1982-12-16 Centrum Eskiltuna Sverige 99 min
1982-12-16 Folkan Borås Sverige 99 min
1982-12-16 Fyren Göteborg Sverige 99 min
1982-12-16 Göta Göteborg Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Halmstad Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Nässjö Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Skövde Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Uddevala Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Uppsala Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Växjö Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Örebro Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Västerås Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Jönköping Sverige 99 min
1982-12-16 Grand Kalmar Sverige 99 min
1982-12-16 Grand Karlskrona Sverige 99 min
1982-12-16 Festival Stockholm Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Stockholm Sverige 99 min
1982-12-16 Söderbio Stockholm Sverige 99 min
TV-visning 1993-07-02 TV2 Sverige 95 min
1995-01-05 Kanal 1 Sverige 95 min
2000-07-26 SVT2 Sverige 95 min
2001-07-22 SVT1 Sverige 95 min
2002-07-08 TV4 Sverige 95 min
2003-12-31 TV4 Sverige 95 min
Urpremiär 1982-12-16 Centrum Borlänge Sverige 99 min
1982-12-16 Centrum Eskiltuna Sverige 99 min
1982-12-16 Folkan Borås Sverige 99 min
1982-12-16 Fyren Göteborg Sverige 99 min
1982-12-16 Göta Göteborg Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Halmstad Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Nässjö Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Skövde Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Uddevala Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Uppsala Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Växjö Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Örebro Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Västerås Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Jönköping Sverige 99 min
1982-12-16 Grand Kalmar Sverige 99 min
1982-12-16 Grand Karlskrona Sverige 99 min
1982-12-16 Festival Stockholm Sverige 99 min
1982-12-16 Saga Stockholm Sverige 99 min
1982-12-16 Söderbio Stockholm Sverige 99 min
Dvd-release 2007-11-19 Sverige
TV-visning 2020-06-05 TV4 Film Sverige
2020-06-07 TV4 Film Sverige
2020-06-14 TV4 Film Sverige
2020-06-17 TV4 Film Sverige
2020-06-21 TV4 Film Sverige
2020-06-24 TV4 Film Sverige
2020-06-29 TV4 Film Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2700


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Gräsänklingen
Omfång 125 s. + 3 s. personbeskrivning + 1 s. rollista
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 28 s. + 2 s. trailer + 1 s. teasertrailer
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel One-week bachelors
Omfång 32 s. + 1 s. tillägg
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel One-week bachelors
Omfång 30 s. + 2 s. trailer
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Färg papper 8
Bakombild papper 8
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 99 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?