Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel The World According to Garp
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1982-12-25

Medverkande

Robin Williams
T.S. Garp

Mary Beth Hurt
Helen Holm

Glenn Close
Jenny Fields

John Lithgow
Roberta Muldoon

Hume Cronyn
mr Fields

Jessica Tandy
mrs Fields

Visa alla medverkande

Handling

Sjuksköterskan Jenny Fields skaffar sig ett önskat barn genom att resolut begagna en medvetslös soldats seglivade manbarhet. Så föds då T S (Technical Sergeant, efter soldaten) Garp. ...

Visa hela handlingen

Press

"Men denna handlingsmättade roman blir en ganska pratig film. För att göra det invecklade händelseförloppet begripligt -- filmen spänner över Garps hela liv -- måste man strunta i de...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Verkställande producent
Music Scoring Mixer
Kläder
Övrig medarbetare

Medverkande

Robin Williams T.S. Garp
Mary Beth Hurt Helen Holm
Glenn Close Jenny Fields
John Lithgow Roberta Muldoon
Hume Cronyn mr Fields
Jessica Tandy mrs Fields
Swoosie Kurtz prostituerad
James McCall unge Garp
Peter Michael Goetz John Wolfe
George Ede Dean Bodger
Mark Soper Michael Milton
Nathan Babcock Duncan
Ian MacGregor Walt
Warren Berlinger Stew Percy
Amanda Plummer Ellen James
Susan Browning Midge Percy
Brandon Maggart Ernie Holm
Jenny Wright Cushie
Brenda Currin Pooh
Katherine Borowitz Rachel
Christopher Farr Bosworth
Eve Gordon Marge Tallworth
Lori Shelle Laurel
Kath Reiter Alice
- Okrediterade:
George Roy Hill piloten i planet som krashar i huset
John Irving brottningsmatchdomare
Garett Maggart barn

Bolag

Produktionsbolag Pan Arts Productions
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Columbia Film AB

Handling

Sjuksköterskan Jenny Fields skaffar sig ett önskat barn genom att resolut begagna en medvetslös soldats seglivade manbarhet. Så föds då T S (Technical Sergeant, efter soldaten) Garp. Garp växer upp i en fridfull akademisk miljö. Han träffar och gifter sig med Helen Holm. Själv faderlös, njuter han av sina egna barn och av faderskapet på ett djupt och nästan smärtsamt sätt, gastkramande i det ögonblick då olyckan trots allt sker. I en bilolycka, där bägge föräldrarna kan sägas vara skyldiga, dör ett av barnen. Efter sjukhusvistelsen rekreerar de sig hos Garps mor Jenny som driver ett hem för utstötta och förståndshandikappade. Jenny driver hemmet med pengar som hon fått in på att skriva den självbiografiska boken "A Sexual Suspect" -- en enorm bästsäljare. Garp, som också är författare, vägrar att tala med sin fru eftersom han anser att hon är skuld till bil!olyckan. På hemmet finns också en grupp kvinnor, Ellen Jamesians, vilka skurit ut tungorna i protest mot våldtäkten på en ung flicka. Vid ett offentligt möte skjuts Jenny till döds, vilket tas mycket hårt av hennes allt-i-allo, den transsexuelle f d fotbollsspelaren Roberta Muldoon. När man ska hålla en minnesgudstjänst för Jenny så är den bestämd att vara endast för kvinnor. Garp insisterar på att gå dit. Han avråds, men förklädd till kvinna går han dit tillsammans med Roberta. Garp avslöjas och måste fly hals över huvud. Så småningom försonas Garp och Helen och senare föder hon dem ett barn. Allt tycks vara frid och fröjd igen när han under en gymnastikträning skjuts ner av en ung kvinna, Pooh, en försmådd beundrarinna och medlem i Ellen Jamesians. Garp flygs skyndsamt till ett sjukhus i Boston.

Censur / granskning

Censurnummer 123744
Datum 1982-11-23
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3740 meter
Kommentar Aktlängder: 540-540-545-570-465-560-520 = 3740 meter.


Censurnummer 123673
Datum 1982-10-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 40 meter
Kommentar Teasertrailer.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Technicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Men denna handlingsmättade roman blir en ganska pratig film. För att göra det invecklade händelseförloppet begripligt -- filmen spänner över Garps hela liv -- måste man strunta i de djupare och mer komplexa aspekterna av Garps livsbrottning och lägga in en mängd handlingsförklarande dialog. Två timmar är bara två timmar och vad blir då kvar?

Av bokens moraliska dimensioner, inte mycket. Dock en galghumoristisk historia om mannen som slits mellan lust och åtrådd familjelycka i en värld, snurrigare än han själv.

Robin Williams (från Mork och Mindy) är en bitig typ med pojkaktig charm och glimten i ögat, som Garp. Mary Beth Hurt är hans tunna, men präktiga intellektuella hustru, som dock som skådespelare ibland blir så tunn, att hon inte syns.

I allt en nöjsam, hantverksskickligt och ekonomiskt utförd resumé av en stor roman, sämre filmer finns det också." Björn Samuelsson i Aftonbladet

"Manusförfattaren Steve Tesich har av förklarliga skäl skurit bort boken i boken (TS Garp är författare), sållat i de många dråpliga episoderna och mejslat fram en för filmen hanterbar historia. Det skall han ha all heder av.

Men den hade krävt en annan regissör. Det är inte det att Robin Williams skulle vara en otänkbar Garp -- tvärtom. Han är utmärkt och övriga roller också välbesatta.

Men i John Irvings historia finns så mycket mer av ironi över det kroppsfixerade USA utan lust. Nu finns här svart humor utan svärta, ironi utan udd. "Garp och hans värld" är kort sagt ett av julens snabbrinnande tomtebloss, som dessutom brinner med det elektrifierande ljuset på, från "Yol" och "Max Havelaar" exempelvis.

Efter Garp finns bara några fniss och en snabbt utvädrad svaveldoft kvar." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Men resultatet är ändå en familjesaga utan substans, en harmlös om än inte helt charmlös historia om originella, men ytliga personer och relationer.

Och skillnaderna mellan bok och film blir dessvärre ödesdigra: Det rappa och humoristiska sätet att berätta har, trots hyggliga skådespelarinsatser, inte gått att överföra till film." Nina Lekander i Expressen

"Vad som sedan händer vore synd att berätta, om nu någon till äventyrs inte läst John Irvings bästsäljare. Filmen bygger, skam till sägandes, alltför mycket på händelserna, överraskningarna och våra uppspärrade ögon.

Irving och i förlängningen George Roy Hill, gör komedi av det mest fruktansvärda. Det är en imponerande undergångsfilosofi som i filmversionen verkar illustrerad klassiker. En bildsatt serietidning.

Förvisso sevärd om så bara för en enda sak -- John Lithgow som f d basebollspelaren, sedemera kvinnan, Roberta Muldoon. Han är fantastisk." Mia Tottmar i Stockholms Tidningen

"Garp och hans värld har liksom Slakthus 5 blivit en serie anständiga bokillustrationer där George Roy Hill skalat bort det svåra och besvärliga och fått fram en film som håller för den som har läst romanen, men som kan bli otydlig för den som inte kan fylla ut med intryck tagna ur det egna minnet.

För den som bara har filmen att gå efter kan också den skildringen av amerikanska bisarrerier, hela den ångestladdade stämning och det ständiga hot som Garp lever i bli otydliga eller rent utav till enbart skämtsamma ingredienser. Inslag som historien om Ellen James-arna, vilka skurit av sig sina tungor som protest mot en våldtäkt, eller avsnoppningen av Fru Garps älskare blir mer löst hängande svarta skämtsamheter och inte tecken på den stora samhällsångest och den inre förtvivlan Garp själv lever med.

Garp och hans värld är kort sagt en film som står och faller med sin litterära förlaga och de som inte har läst boken kommer säkert att få lust att göra det efter att ha sett filmen." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Förlaga

Originaltitel The World According to Garp: a Novel (Roman)
Författare John Irving


Inspelning

Tuckahoe New York USA

Visningar

Sverigepremiär 1982-12-25 Filmstaden Stockholm Sverige 136 min
1982-12-25 Look Stockholm Sverige 136 min
TV-visning 1996-11-16 TV4 Sverige 131 min
1998-10-30 SVT1 Sverige 131 min
1999-07-23 SVT1 Sverige 131 min
2001-10-09 SVT1 Sverige 131 min
2004-02-07 Kanal 5 Sverige 131 min
2004-10-11 Kanal 5 Sverige 131 min
2005-02-10 Kanal 5 Sverige 131 min
Dvd-release 2006-01-25 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3713


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3670


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 1
Dia 19
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?