Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel A Midsummer Night's Sex Comedy
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1982-12-25

Medverkande

Woody Allen
Andrew Hobbs

Mia Farrow
Ariel Weymouth

Jose Ferrer
professor Leopold Sturgis

Julie Hagerty
Dulcy Ford

Tony Roberts
doktor Maxwell Jordan

Mary Steenburgen
Adrian Hobbs

Visa alla medverkande

Handling

Sekelskiftet. Wall Street-mäklaren och deltidsuppfinnaren Andrew Hobbs och hans fru Adrian väntar sig helggäster till sitt sommarställe: Andrews bäste vän doktor Maxwell som bjudit med...

Visa hela handlingen

Press

"Att aktören och målaren och ordvrängaren Woody Allen är en attraktion hindrar inte att jag för dagen har en smula svårt att falla i korinter inför regissören och författaren med samma...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Woody Allen Andrew Hobbs
Mia Farrow Ariel Weymouth
Jose Ferrer professor Leopold Sturgis
Julie Hagerty Dulcy Ford
Tony Roberts doktor Maxwell Jordan
Mary Steenburgen Adrian Hobbs
Adam Redfield student Foxx
Moishe Rosenfeld Mr Hayes
Timothy Jenkins Mr Thomson
Michael Higgins Reynolds
Sol Frieder Carstairs
Boris Zoubok Purvis
Thomas Barbour Blint
Kate McGregor-Stewart Mrs Baker

Bolag

Handling

Sekelskiftet. Wall Street-mäklaren och deltidsuppfinnaren Andrew Hobbs och hans fru Adrian väntar sig helggäster till sitt sommarställe: Andrews bäste vän doktor Maxwell som bjudit med sig sköterskan Dulcy och Adrians kusin Leopold Sturgis, världsberömd filosof och vetenskapsman, som kommer med sin tillkommande brud Ariel Weymouth. Andrew får problem när en av de två kvinnorna, Ariel, visar sig vara en barndomsförälskelse. Det blir en händelserik helg, för de tre paren finner naturligtvis någon annan intressantare i sällskapet än den egna partnern.

Censur / granskning

Censurnummer 123537
Datum 1982-08-20
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2400 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Att aktören och målaren och ordvrängaren Woody Allen är en attraktion hindrar inte att jag för dagen har en smula svårt att falla i korinter inför regissören och författaren med samma namn. Hans film markerar naturkvickhetens kollision med det pojkaktiga koketteriet. Den är en pastoral förlustelse hemmahörande på den boksynta avdelningen för flams och trams. Den är, om Klubben ursäktar, den amerikanska intelligentians halvfärdiga motsvarighet till "Bill den förskräcklige".

Prosit." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Och naturligtvis är det Woody Allen alltihop egentligen handlar om. Denne filosoferande sexdåre som med en i samtidsfilmen ojämförlig lätthet låter komikersvadan löpa jämsides med de kulturhistoriska sidosprången och dödsrysningarna.

I sällskap med hans munväder har man sällan tråkigt, och det gäller också här. Men Woody Allens profil av intellektuellt kvickhuvud och rastlös storstadssjäl kommer inte riktigt till sin rätt i mera lantliga omgivningar, och det visar sig också mycket riktigt att sommarnattsmystiken inte är hans gebit.

Det blir ganska tomma och teatraliska upptåg till slut. Men dessförinnan har man hyggligt roligt. Och vem kan, som sagt, likt Woody Allen tycka att gulan från ett ägg som krossats under kärleksmödorna påminner om flamländskt måleri?

Sånt har också sina poänger." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Det är långt ifrån Woody Allens vanliga stil, och det är väl inte helt igenom lyckat. Den godmodiga tonen känns ibland tillkämpad, och rätt ofta trampar skådespelarna vatten i sina ovant gammaldags och burleska roller.

På det hela taget är dock "En midsommarnatts sexkomedi" med sina älskvärda Woodhouse-fånar till huvudpersoner en ganska behaglig film.

Den lär inte väcka några hetare känslor i vare sig den ena eller den andra riktningen, men är rätt vilsam att titta på." Mårten Blomkvist i Expressen

"Woody Allen är en seriefigur. Det måste vara svårt att vara en människa som är en seriefigur, en kliché. Det krävs en oerhörd tyngd i den klichén för att den ska kunna fortleva utan att man upplever den som innehållslös. Allen kan inte lyckas med detta. Hans figur är ingen Chaplin.

Kanske kan man bakom hans filmer se en ångest, en leda, vid den egna personen. Men det neurotiska draget är alltför polerat. Det finns ingenting av den mycket suggestiva hysterin hos Jerry Lewis. Här härskar bara ett flyhänt smalltalk hos en intelligentia uppväxt med Dennis och Musse Pigg. Det vet hur man ska föra sig; men de vet inte vad det är de för.

En midsommarnatts sexkomedi är ändå en underhållande film. Vilket ni väl säkert också förstått. Så vill ni gå på bio just for fun, så varför inte. Men jag tror att det är lönlöst att ta denna film på allvar. Det är bäst att skratta åt den." Stig Larsson i Stockholms Tidningen

"Sex är ju ett av Woody Allens stora favoritteman och trots hans intelligenta och humoristiska sätt att förhålla sig till ämnet har det blivit litet tjatigt ibland: samma sorts sexneuroser från film till film. Men här bryter han den snäva cirkeln och gör en komedi som är både fräsch och opretantiös.

När Manhattans intellektuella snobbrännor började fungera som återvändsgränder sökte han sig till Shakespeare-skogen vars dårskapsmättade och friska luft uppenbarligen bekom honom väl. Ingalunda gick han vilse, han endast lät sig berusas av dofterna och gjorde sedan en Woody Allen-film i grönskan -- och spänningarna släppte så att han kunde intressera sig till och med för just grönskan.

Den så utpräglat verbale Woody Allen visar den här gången stor omsorg om det visuella, vilket får ses som en vinst.

Kanske skall de ortodoxa Allen-fansen finna honom för okomplicerad i sommarnatten, där till och med döden bokstavligen är förenad med livsbejakelsen. För egen del konstaterar jag att han gjort en kanske bagatellartad men inspirerad och rolig komedi." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1982-12-25 Spegeln Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1995-06-24 TV3 Sverige
1996-06-22 TV3 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2391


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 19
Färg papper 6
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?