Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Lasermannen - dokumentären
Filmtyp TV-film
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk

Medverkande

Håkan Henriksson
vän till familjen

Bengt Kjellberg
officer

Ulf Åsgård
psykiater, expert i utredningen

Stefan Bergqvist
förhörsledare

Peter Wiesler
skolkamrat Tyska skolan

Visa alla medverkande

Handling

Dokumentären om Lasermannen är ett psykologiskt porträtt av Wolfgang Zaugg, alias John Stannerman, alias John Ausonius. Från uppväxten i den nybyggda folkhemsidyllen Vällingby, via livet...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Projektledare
Foto
Musik
Ansvarig utgivare
Digital ljussättning
Redigering, klippning
Mixning
Grafisk design
Speaker

Medverkande

John Ausonius
Håkan Henriksson vän till familjen
Bengt Kjellberg officer
Ulf Åsgård psykiater, expert i utredningen
Stefan Bergqvist förhörsledare
Peter Wiesler skolkamrat Tyska skolan
Kerstin Koorti försvarsadvokat
Margareta Stålhammar butiksägare
Ian Wachtmeister partiledare Ny demokrati
Bert Karlsson folkledare Ny demokrati
John Bouvin andre vice ordförande Ny demokrati
Carl Bildt statsminister 1991-94
Truls Bernhold präst

Bolag

Produktionsbolag Sveriges Television AB
Copyright Sveriges Television AB 2005

Handling

Dokumentären om Lasermannen är ett psykologiskt porträtt av Wolfgang Zaugg, alias John Stannerman, alias John Ausonius. Från uppväxten i den nybyggda folkhemsidyllen Vällingby, via livet som framgångsrik börsmäklare och yuppie till rasistisk seriemördare.

- Världen består av 99 procent laglydiga människor. Jag är en del av den världen, inte den procenten som är kriminell. Så kommenterar John Ausonius, "Lasermannen", sig själv i dokumentären.

I dag sitter Ausonius på Kumlas specialenhet för livstidsfångar dömd för ett mord och nio mordförsök. Att han upplever sig som laglydig och har svårt att förstå sina egna handlingar, säger något om den dubbelnatur som rullas upp inför tittarnas ögon.

Filmen baseras bland annat på Gellert Tamas intervjuer med Ausonius efter hans erkännande 2001 och samtal med personer som känt honom under olika skeden av hans liv. John Ausonius berättar både om sitt privatliv och sin kriminella bana. Tittaren får bekanta sig med en komplex personlighet som rör sig mellan ytterligheter.

Från att ha varit en exemplarisk skolelev börjar han få psykiska problem i samband med faderns död och döms för flera misshandelsfall. Efter en tid som hemlös lever han lyxliv under börsyran i slutet på 1980-talet. För att finansiera sitt spelmissbruk börjar han råna banker. I början av 1990-talet, när en våg av främlingsfientlighet slår över Sverige, utför Ausonius en serie mordförsök som saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. Inom loppet av några veckor kring årsskiftet 1991-92 försöker han mörda elva svenskar med invandrarbakgrund. Stockholm var en stad i skräck.

Hans bekanta känner honom som skötsam, artig och hjälpsam. Hans offer beskriver en aggressiv psykopat utan självinsikt. John Ausonius har bytt identitet tre gånger under sitt liv. Han föddes som Wolfgang Zaugg, bytte till det mindre utländska John Stannerman och senare till John Ausonius. Utseendet har också skiftat från långhårig och skäggig, till rödhårig med blå linser. (SVT)

I den intensiva jakten på Lasermannen använde polisen för första gången en gärningsmannaprofil. Man sökte efter en person som "blivit förbisedd och ville bli sedd". Ausonius, med sitt väldiga hat mot svarthåriga, blev själv mobbad som barn för sitt mörka hår och annorlunda namn. Den 12 juni 1992 greps John Ausonius under ett bankrån.

Tekniska fakta

Hastighet 25
Längd i minuter 58 min


Visningar

TV-visning 2005-12-11 SVT2 Sverige 58 min
2016-02-18 SVT2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Zu Hilfe! Zu Hilfe! Ur Die Zauberflöte
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1791)
Textförfattare Alf Henrikson (svensk text)
Emanuel Schikaneder (tysk text 1791)


Originaltitel Somebody To Love
Kompositör Darby Slick (1966)
Textförfattare Darby Slick (1966)
Framförs av Jefferson Airplane


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?