Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Ballando ballando
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-09-28

Handling

Danslokalen 1983. Byggd under 1930-talet, i en stil som är en blandning av art déco och modern plast, är danslokalen idag nästan densamma. En efter en börjar dansens höga prästinnor...

Visa hela handlingen

Press

"Scolas tablåsamling, med sin humor och sina växelvis ömma och indiskreta iakttagelser, är kanske mera uttrycksfull som typlära och modeparad än som tidsspegel. Eftersom det är en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

Danslokalen 1983. Byggd under 1930-talet, i en stil som är en blandning av art déco och modern plast, är danslokalen idag nästan densamma. En efter en börjar dansens höga prästinnor anlända: medelklass, lägre medelklass, butiksbiträden, arbeterskor . . . Damerna, på samma gång spända och ivriga, hoppas på allt och ingenting. Det är dags. Erövrarpatrullen glider in i lokalen i gåsmarsch. Man snokar kring borden för att göra en första hastig inventering av kvällens möjligheter. Låt dansen börja! Den dialoglösa filmen speglar olika tider och musikstilar med följande hållpunkter: 1983, 1936, 1940, 1942, 1944, 1945, 1956, 1968 och 1983.

Censur / granskning

Censurnummer 124867
Datum 1984-11-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1227 meter
Kommentar Aktlängder: 400, 417, 410.


Censurnummer 124867
Datum 1984-07-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 3067 meter
Kommentar Aktlängder: 572, 428, 556, 487, 523, 501.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3067 meter
Längd i minuter 112 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Scolas tablåsamling, med sin humor och sina växelvis ömma och indiskreta iakttagelser, är kanske mera uttrycksfull som typlära och modeparad än som tidsspegel. Eftersom det är en renodlat koreografisk film kan tilläggas att några av hans skådespelare dansar som mjölsäckar. Men låt oss inte begära för mycket av dem. Professionella murare är inte heller nödvändigtvis professionella skulptörer.

Sin danslokal har Scola betecknat som "en metafor för livet". Det är att ta i. Men roligt är det i åtminstone 80 av de 112 minuterna. Och visst duger den här filmen, med sina språng genom decennierna, som bild av historien som skrattspegel, kvinnan som villebråd och charmören som tidlös fjant." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Skall jag anmärka på hans musikaliska tidsrevy så är det att den saknar överraskningar och att småfolket blir anonymt. Det blir ett lite uddlöst bläddrande i historiebladen där de musikaliska illustrationerna är huvudsaken.

Därför ser man Scolas film mera med ett igenkännande leende än med inlevelse. Men underhållande är det, virtuost sammanhållet och med en utmejslad spelstil som om allt från början uppstått på en teaterscen, och så tycks också vara fallet.

Så nog är Scolas danskavalkad ändå något att fröjda sig åt!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"En genial idé. Och en våghalsig idé.

Genom att låta modet, musiken, ja, även miljön genomgå dramatiska skiftningar tar Scola oss med på upptäcktsfärd i folkfrontens 30-tal, genom kriget och ockupationen, fram till befrielsen och Algerietkriget och maj -68.

Och så vidare. Det är fantasifullt och fascinerande och tydligare än man trodde vara möjligt.

Ändå är det ohjälpligt att Scola blir sin tekniks fånge till sist. Att han inte helt lyckas undvika monotonin.

Det blir lite för mycket musikalisk underhållning.

Trots att det är så mycket mer än musikalisk underhållning." Bernt Eklund i Expressen

"I afton dans är en film som är rolig och allvarlig på samma gång. Den är en timme och 52 minuter lång och så gott som varje minut har "filmskt liv" vilket kan se ut som ett mirakel. Knepet är att filmen verkar på många plan. Frankrikes politiska historia från 30-talet och framåt speglas genom individerna på dansgolvet. Och filmens historia . . . Oemotståndligt är avsnittet som anknyter till epoken Jean Gabin. Filmen är genomsyrad av film och ju mer man sprungit på bio genom decennierna desto roligare har man.

Med detta sagt att det är en film för många generationer. Kryp alltså ut ur hålorna ni som en gång gick på bio men fastnade vid TV-apparaten.

I afton dans berättar om människors ensamhet -- den väcker känslor av samhörighet." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Förlaga

Originaltitel Le bal (Pjäs)


Visningar

Sverigepremiär 1984-09-28 Klappan Göteborg Sverige 112 min
1984-09-28 Filmstaden 14 Stockholm Sverige 112 min
Annan visning 1983-12-01 Paris Frankrike 112 min (fransk premiär)
1984-02-17 Rom Italien 109 min (italiensk premiär)
Dvd-release 2010-11-19 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3034


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3043


Typ Internegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 17
Färg papper 8
Dia 18
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?