Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel The Dresser
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-03-30

Medverkande

Zena Walker
Hennes Nåd

Michael Gough
Frank Carrington

Visa alla medverkande

Handling

Andra världskriget, Plymouth. Sir är en av dessa ständigt turnerande skådespelare-direktörer som bara lever för en enda sak. Teatern med stort T. Hans ensemble spelar bara den stora...

Visa hela handlingen

Press

"Albert Finnay är den store aktören som ger sitt livs föreställning som Kung Lear i en dammig, smutsig lokal medan tyskarnas bomber faller utanför. Hans roll pendlar mellan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning

Medverkande

Albert Finney Sir
Tom Courtenay Norman
Edward Fox Oxenby
Zena Walker Hennes Nåd
Eileen Atkins Madge
Michael Gough Frank Carrington
Cathryn Harrison Irene
Betty Marsden Violet Manning
Sheila Reid Lydia Gibson
Lockwood West Geoffrey Thornton
Donald Eccles Mr Godstone
Llewellyn Rees Horace Brown
Guy Manning Benton
Anne Mannion Beryl
Kevin Stoney C Rivers Lane
Ann Way Miss White
John Sharp Mr Bottomley
Kathy Staff bombasinkvinnan
Roger Avon Charles
Christopher Irvin Evelyn, flygaren
Stuart Richman Evelyns vän
Sandra Gough aktrisen på stationen
Joe Belcher Arthur
Johnny Maxfield elektrikern
Paul Luty parkettvakten
Lori Wells barservitrisen
Alan Starkey tågvakten

Bolag

Produktionsbolag Goldcrest/World Film Services
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Columbia Film AB

Handling

Andra världskriget, Plymouth. Sir är en av dessa ständigt turnerande skådespelare-direktörer som bara lever för en enda sak. Teatern med stort T. Hans ensemble spelar bara den stora dramatikern. En ny pjäs varje kväll, alltid skriven av Shakespeare. Från Kung Lear via Hamlet till Falstaff i De muntra fruarna i Windsor. Favoriterna är Lear och Richard III. Roller där Sir verkligen kan leva ut. Hans liv är teatern. Och de som får betala kostnaderna för det är de som står honom allra närmast. Men nu börjar Sir svikta. Stressen i krigstid, håller ihop sällskapet och att agera i en Shakespeare-pjäs varje kväll börjar helt enkelt bli för mycket för honom. Norman, påklädaren är hans stöd. Norman inser att om han inte får upp Sir på scenen varje kväll, hur mycket arbete det än är, så kommer Sir att tyna bort. Han delar Sirs passioner för teatern och är honom hängiven. Förutsatt att han får ha kvar rättigheten att kritisera och anmärka. Bakom scenen går Norman igenom sina plågor, svordomar, övertalning och hängivenhet för att lyckas få den överansträngda Sir att ta på masken och göra sitt livs kanske bästa föreställning av Kung Lear. Senare i omklädningsrummet ber den slutkörde Sir att Norman ska läsa ur hans påbörjade biografi. Norman kommer inte längre än till dedikationen där han till sin ilska upptäcker att han inte blivit omnämnd. Men Sir är bortom Normans förebråelser -- han har fridfullt dött i sin sömn.

Censur / granskning

Censurnummer 124613
Datum 1984-02-21
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3246 meter
Kommentar Aktlängder: 516-480-542-535-570-603 = 3246 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Albert Finnay är den store aktören som ger sitt livs föreställning som Kung Lear i en dammig, smutsig lokal medan tyskarnas bomber faller utanför.

Hans roll pendlar mellan självömkan och storhetsvansinne. Han ser tyskarnas bomber som en personlig hämndakt mot honom och Shakespeare och kräver hämnd på barbarerna. I nästa ögonblic sitter han orörlig i sin stol och vägrar gå ut på scenen.

Lika ypperlig som Finney är Tom Courtenay som hans påklädare. Han månar om sin herre, får honom på fötter med vart te och smicker blandad med hotelser och tjat.

Han lever genom den store skådespelaren, som ger hans liv en mening. han låter sig trampas på och hunsas med. Det är det enda liv han känner till och vill leva.

Jag sa inledningsvis att det är filmad teater och sådant kan vara påfrestande. Men inte här. De överlägsna skådespelarprestationerna väger upp känslan av teater." Lasse Hallgren i Aftonbladet

"Visst händer det ibland att teatern blir teatralisk men det är å andra sidan ganska sällan. Det kan man tacka regissören Yates för. Han har lyckats undvika det stillastående drag som ofta brukar utmärka filmatiserade pjäser. Inte minst beroende på hans följsamma kamera och långa tagningar som låter skådespelarna få den tid och det spelrum de behöver.

För naturligtvis är detta främst skådespelarnas film. Inte för inte fick Albert Finney en silverbjörn för sin suveräna rolltolkning vid årets Berlinfestival. Men den borde ha delats med Tom Courtenay, för här handlar det naturligtvis om ett samspel.

Det är ungefär som med "Sir" och Norman: Utan varandra är de inget; med varandra slår de gnistor." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"En film som "Påklädaren" -- liksom den pjäs filmen bygger på, båda skrivna av Ronald Harwood -- lever i kraft av de enskilda skådespelarinsatserna. Rollerna som Sir, den gamle suveräne skådespelaren som bryter samman, och Norman, hispig, lätt alkoholiserad allt-i-allo, är självfallet tacksamma roller.

Albert Finney och inte minst Tom Courtenay tar väl vara på gestalternas möjligheter. Över huvud taget är detta en film att se för skådespelarinsatsernas skull.

"Påklädaren" är, har regissören Peter Yates sagt, en hyllning till teatern. Och blir det -- genom skådespelarnas insatser.

Det är för dem filmen är gjord." Björn Linnell i Expressen

""Påklädaren" har paralleller med Shakespeares tragedi "Kung Lear", som också är den pjäs sällskapet spelar. Precis som Lear är Sir omgiven av älskande. Men vilken kärlek är sannast? Den underdånigt villkorslösa eller den trotsiga?

Norman älskar på Sirs villkor, den sorts omogna kärlek som vår kultur firar och som ödelägger slavens liv. För den indentitetslöse Norman är Sir ett andra jag, de båda är en person. Men inte för Sir.

Kemin mellan dessa två motpoler är en mångfärgad lektion i människokännedom. Filmens sälta.

Tragisk musik, snusbruna miljöer och skickliga bifigurer snitslar fram rätt bana mellan skrattretande småttigheter som kunde vält "Påklädaren" ner i plattkomikens dike." Ingrid Hagman i Stockholms Tidningen

"Påklädaren är mest ett stycke stjärnteater där Finney och Courtenay tävlar om uppmärksamheten och gör det på gränsen till överspel. Stundtals är det roande, ibland gripande men mycket mer än yta får Peter Yates aldrig ut ur detta drama där de tiljor som föreställa världen är lagda i dubbla lager." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1984-03-30 Grand 2 Stockholm Sverige 119 min
Cinemateksvisning 2018-04-30 Zita Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3215


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3228


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper -
Dia 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?