Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Stranger Than Paradise
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-12-25

Medverkande

John Lurie
Bela Molnar, ''Willie''

Cecillia Stark
tant Lottie

Danny Rosen
Billy

Rammellzee
man med pengar

Visa alla medverkande

Handling

En Cannesbelönad film av Jim Jarmusch som kretsar kring tre ungdomar i drömlandet USA. Om deras drömmar, relationer och resan till paradiset Miami.

Press

"Om tristess och händelselöshet kan sägas ha en sorts själfullhet har Jarmusch definitivt lyckats fånga den. I känsligt avskalade bilder och med små medel låter han berättelsen växa...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

John Lurie Bela Molnar, ''Willie''
Eszter Balint Eva
Richard Edson Eddie
Cecillia Stark tant Lottie
Danny Rosen Billy
Rammellzee man med pengar
Tom DiCillo flygbolagstjänstemannen
Richard Boes fabriksarbetaren
Rockets Redglare
Harvey Perr
Brian J Burchill pokerspelare
Sara Driver flickan med hatten
Paul Sloane motellägaren

Bolag

Produktionsbolag Cinesthesia Productions
Grokenberger Film-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994

Handling

En Cannesbelönad film av Jim Jarmusch som kretsar kring tre ungdomar i drömlandet USA. Om deras drömmar, relationer och resan till paradiset Miami.

Censur / granskning

Censurnummer 125117
Datum 1984-11-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2422 meter
Kommentar Aktlängder: 489-400-508-487-538 = 2422 meter.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Svartvit


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Om tristess och händelselöshet kan sägas ha en sorts själfullhet har Jarmusch definitivt lyckats fånga den. I känsligt avskalade bilder och med små medel låter han berättelsen växa fram, en berättelse inspirerad av en stor portion svart humor.

Tonen är på samma gång saklig och lyrisk -- dreyersk enkelhet och neorealistisk känslighet i lycklig förening.

John Lurie, Eszter Balint och Richard Edson bidrar med sin avspänt naturalistiska spelstil till känslan av att man bevittnar ett stycke liv karvat rakt ur verkligheten. Det är som att läsa en dagbok -- kanske mer känsloladdat än händelseladdat.

Precis som Wenders i "Paris, Texas" visar oss Jarmusch ett mycket annorlunda USA. Att det är grått och trist är inte bara betingat av att filmen är svartvit. Också det sällsamma "paradiset" Florida framträder i sin fula, nakna ihålighet och tristess.

"Stranger than paradise" borde vara en uppmuntran för dem som misströstar om filmens förmåga till förnyelse och nya uttryck. Det är en uppfriskande bekantskap som man gärna skulle vilja fördjupa." Jannike Åhlund i Aftonbladet

"Ibland kanske filmen kan kännas en aning tunn, men i gengäld kommer de unga skådespelarna väl till sin rätt. Inte minst Richard Edsons Eddie som med sina snabba ögonkast och minst sagt rörliga ögonbryn är en sorts korsning mellan Groucho Marx och den tidige Robert de Niro.

En originell och egensinnig debut, väl värd att se." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"Med den konstnärliga frihet som bristen på pengar stundom ger, kan Jarmusch utan störande hänsyn till vanliga cinematografiska konventioner utforska USA. Det han finner är trista motellrum och plastförpackade TV-middagar. En värld ännu gråare än hans eget svart-vita foto.

"Stranger than paradise" är alltså den omvända Amerikadrömmen, en inblick i kylans och opersonlighetens vindpinande helvete.

Men det är ett roligt helvete, bland annat på grund av den tuffa trion i huvudrollerna.

Fast faster i Cleveland är min favorit . . ." Bernt Eklund i Expressen

"Amerika, Amerika! Här, i de svartvita filmskärvor som kallas Stranger than Paradise (belönad med Camera d'or i Cannes) speglas en bit av din verklighet, upplevda av några invandrare från Ungern.

Jim Jarmusch, han som gjort filmen -- på extremt låg budget och till dels på överbliven råfilm från Wim Wenders Der Stand der Dinge -- har i en kommentar kallat sin film en berättelse om inre och yttre exil. För dessa tillstånd har han funnit de övertygande uttrycken -- med ungefär samma muntra dysterhet som man finner hos Beckett.

Något släktskap kan för övrigt spåras mellan filmens Willie och Eddie och Becketts Estragon och Vladimir som väntar på Godot. Vad Willie och Eddie väntar på är inte uttalat, med de flyter omkring i tillvarons gråhet med en obestämd förhoppning om att något skall hända." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1984-12-25 Filmstaden 6 Stockholm Sverige 88 min
1984-12-25 Fågel Blå Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1993-03-15 TV2 Sverige

Musikstycken

Ämnesord

DK Drama
DK Film noir
DK Ungdomskultur

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2396


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2417


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?