Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel Útlaginn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-02-17

Handling

En isländsk film som utspelar sig under vikingatiden. Två släkter ligger i konstant fejd med varandra. Vikingen Gisle blir fredlös då han tar blodshämnd på sin svåger.

Press

"Av det här har den isländske regissören Agust Gudmundsson gjort en stark och mäktig film. Lika knapp i färger som de isländska hjältesagorna eller det isländska landskapet....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Ís-Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994

Handling

En isländsk film som utspelar sig under vikingatiden. Två släkter ligger i konstant fejd med varandra. Vikingen Gisle blir fredlös då han tar blodshämnd på sin svåger.

Censur / granskning

Censurnummer 123950
Datum 1983-03-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2875 meter
Kommentar Aktlängder: 550-560-525-490-470-280 = 2 875 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2875 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Av det här har den isländske regissören Agust Gudmundsson gjort en stark och mäktig film. Lika knapp i färger som de isländska hjältesagorna eller det isländska landskapet. Människornas handlingar, inte deras ord, avslöjar dem. Det är en stark film som trots vissa tekniska brister ger en trovärdig bild av våra nordiska förfäder. Så här var det på vikingatiden då "makt satt i spjutstångs ände". De vid makten var de slugaste, grymmaste och trolösaste. Inte har världen ändrat sig sen dess. Metoderna är mer förfinade, men fortfarande tillhör makten dem, utan hedersideal.

Det finns kanske många som reagerar på våldsscenerna i den här filmen. Men en film från vikingatiden utan våld blir menlös och meningslös.

Det finns två bra skäl att gå och se den här filmen. Ett är att du lär känna dina rötter, ett annat att det är en förbaskat bra film." Lasse Hallgren i Aftonbladet

"Gudmundsson berättar med friska och ibland andlöst vackra bilder och med en tät dramatik som inte utesluter sinne för det humoristiska och absurda i situationen, och jag antar att han bakom den gamla sagans ritualmässiga handlingsmönster vill påvisa den evigt aktuella historien om mänskligt vedergällningstänkande.

Den får väl inte riktigt den resning mot slutet som man skulle önskat. Men ett tappert och sevärt försök är det, som ger nya löften om den isländska filmens frimodiga framfart!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Gudmundsson ger den stränga isländska naturen en huvudroll, de obönhörliga hedersreglerna hör ihop med dvärgbjörken.

En ödemarksvendetta som efter hand blir alltmer lik en mardröm, innan den kämpat sig fram till sitt överraskande men logiska slut." Bernt Eklund i Expressen

"Han har en intensitet i sina bilder som inte är helt vanlig, utnyttjar geografin maximalt, visar en fuktig grästorva i närbild, leker med kameravinklar.

Ändå är det intressantaste hela den isländska kulturen -- vad betyder denna hämdtradition idag? Vad betyder släkten? Fortfarande är man på Island (inte tvungen att veta vem som ingått fostbrödralag med vem), men väl vems dotter eller son man söker i telefonkatalogen. Ska man titta på Gudmundsdóttir eller Finnbogadóttir?

Nå, en biljett till Gudmundssons film (som i original heter "Fredlös") är billigare än en till ön i Atlanten. Och vi kan ju alltid styrka oss med såda klokskaper som:

"Kvinnoprat leder ofta till olycka"." Marie Olofsson i Stockholms Tidningen

"Svårigheterna har regissören i början av filmen och det har delvis med sagans konstruktion att göra: det är helt enkelt svårt att hålla reda på släktförhållandena och hämndmotiven så länge som handlingen försiggår i och kring de olika gårdarnas fållbänkar och det är litet halvmörkt. Gudmundsson kunde ha gjort det litet lättare för publiken bara genom att inte låta aktörerna vara till förväxling lika varandra.

Men så snart han kommer ut ur interiörerna och kan arbeta i och med det osländska landskapet vidgas perspektiven i alla bemärkelser. I sin helhet kommer hans film att formulera hämnden som princip och med full kraft visa att det är en hopplös princip. Som det anstår den klassiska sagan har Gudmundssons saga om Gisle tidlös sanning att förmedla." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1984-02-17 Lilla Kvarn Stockholm Sverige 106 min

Ämnesord

DK Action
DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2865


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2859


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 9
Färg papper 10
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?