Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Zappa
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1984-02-10

Medverkande

Lone Lindorff
Bjørns mor

Arne Hansen
Bjørns far

Thomas Nielsen
Henning, Bjørns yngre bror

Visa alla medverkande

Handling

En köpenhamnsförort på 1960-talet. Bjørn och Sten är polare. Bjørn kommer från den lägre medelklassen, medan Stens familj är välbärgad men känslofattig. Den enda varelse Sten lärt...

Visa hela handlingen

Press

"August har över huvud taget lätt för att få sina ungdomar att agera. Sin filmberättelse må han förstärka med melodramatiska detaljer (från rovfiskar till fyrverkerier) men till...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Adam Tønsberg Bjørn
Peter Reichhardt Sten
Morten Hoff Mulle
Lone Lindorff Bjørns mor
Arne Hansen Bjørns far
Thomas Nielsen Henning, Bjørns yngre bror
Solbjørg Højfeldt Stens mor
Bent Raahauge Mulles mor
Jens Okking Mulles far
Elga Olga Bjørns mormor
Willy Jacobsen Bjørns morfar
Rikke Bondo Kirsten
Mette Knudsen Sisse
Michael Shomacker Asger
Jonas Elmer Folke
Søren Frølund ''Kålormen'', klassläraren

Bolag

Produktionsbolag Per Holst Filmproduktion ApS
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film

Handling

En köpenhamnsförort på 1960-talet. Bjørn och Sten är polare. Bjørn kommer från den lägre medelklassen, medan Stens familj är välbärgad men känslofattig. Den enda varelse Sten lärt sig hysa känslor för är guldfisken Zappa. Killarna, som går i samma klass, brukar ha hemliga möten i en koja. Då klasskamraten Mulle visar sig vara ovanligt stark får han vara med i gänget. Mulle har samma familjebakgrund som Bjørn. Sten förleder de andra två till busstreck som blir allt mera kriminella. De bryter sig in hos väninnan till Stens mamma och stjäl pengar. De rånar en gammal gottant och lämnar henne blödande på en väg bredvid den cykel hon omisstänksamt kommit trampande på. Trots att Mulle och Bjørn chockeras av Sten alltmera drar de sig inte undan -- ännu. De tre hinner med en Sverige-resa, där de blir berusade och raggar flickor med det nyvaknade 14-årsintressets rodnande fnissighet. Först då Sten vänder sina ogärningar mot Bjørn och Mulle själva drar sig Mulle ur. Då har Sten skurit sönder Bjørns cykel, som straff för att han uteblev från ett möte, och tagit livet av Mulles undulat. Mulle får sluta skolan, eftersom han orsakar för mycket slagsmål och dessutom har hans betyg rasat katastrofalt. I stället börjar han nu att arbeta hos sin far. Samtidigt expanderar gänget med två nya killar. Då Stens föräldrar skiljer sig, eftersom pappan har hittat en ny kvinna, blir Sten kvar hos sin mor. Henne "straffar" han genom att ställa om en sollampa så hon bränner sönder ansiktet. Pappan straffas genom att Sten och gänget gör inbrott i hans nya villa, där de slår sönder allt. Bjørn förändras också, tycker hans flickvän Kirsten, som gör slut med honom. Bjørn ser dock fortfarande klart och försöker dra sig undan Sten. Uppgörelsen mellan de två sker på nyårsafton. Sten ber Bjørn komma över. Medan Sten är och hämtar en drink tar Bjørn upp akvariefisken Zappa. Som hypnotiserad kastar han den på golvet och då Sten kommer krossar Bjørn fisken under sin fot. En våldsam jakt utbryter. Sten försöker strypa Bjørn, som dock drämmer en skiftnyckel i Stens tinning. Om han överlever får vi inte veta.

Censur / granskning

Censurnummer 124571
Datum 1984-02-03
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2768 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"August har över huvud taget lätt för att få sina ungdomar att agera. Sin filmberättelse må han förstärka med melodramatiska detaljer (från rovfiskar till fyrverkerier) men till agerandet behöver han inte foga såna effekter.

I spelet är naturligheten mycket nog. Den rymmer det mesta av de kval och den lycka som är ungdomens ljuva börda.

Det gör filmen också. Även om den saknar Malmrosfilmens lågmälda poesi. I det prosaiska är den desto tydligare. Låt er kort sagt inte förvillas av att distributörerna satt den som en sportlovspremiär. Zappa är en film för alla." Mario Grut i Aftonbladet

"Symboliken bres på i tjocka lager. Filmens titelrollsinnehavare är den akvariefisk som är den enda varelse den fascistoide överklassynglingen Sten kan känna samhörighet med.

Till slut börjar detta pseudodjupa, sedelärande stycke om den depraverade överklassens diaboliska inflytande på enklare folks barn kännas om någon av Falstaff, fakirs historier om lille Konrad.

Med den pinsamma skillnaden att "Zappa" är gjord på allvar." Mårten Blomkvist i Expressen

""Zappa" är en film om förtryck och underkastelse bland tonåringar i ett för inte alltför länge sedan förgånget Danmark.

Som ofta i danska ungdomsfilmer är det en berättelse full av skarpsynta iakttagelser och träffsäkra detaljer." Bernt Eklund i Expressen

"Zappa är en ganska fyllig berättelse sammanhållen kring en trio som efter hand upplöses i tre från varandra fristående individer -- två, som i något avseende kan kallas vinnare, och en förlorare. Hur man än väljer att tolka den sista scenen i vilken Sten är med så är hans ensamhet gastkramande.

Zappa? Jo, det är namnet på en akvariefisk -- och på en sevärd dansk film." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Stockholmspremiär 1984-02-24 Rigoletto 7 Sverige 101 min
Sverigepremiär 1984-02-10 Star Göteborg Sverige 101 min

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Färg papper 13
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?