Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Birdy
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1985-05-24

Medverkande

Nicolas Cage
Al Columbato

John Harkins
doktor Weiss

Sandy Baron
Mr Columbato

Karen Young
Hannah Rourke

George Buck
Birdys far

Visa alla medverkande

Handling

Birdy och Al är kompisar sedan barndomen och Birdys stora intresse är fåglar. De båda pojkarna blir inkallade till kriget i Vietnam, där båda såras. Al fysiskt och Birdy mentalt. Efter...

Visa hela handlingen

Press

"Gamle reklamfilmaren Parker har övergett sin rappa klippteknik och låter i stället kameran svepa över händelserna i långa, vackra bilder. En scen när Birdy drömmer att han är en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Matthew Modine Birdy
Nicolas Cage Al Columbato
John Harkins doktor Weiss
Sandy Baron Mr Columbato
Karen Young Hannah Rourke
George Buck Birdys far
Dolores Sage Birdys mor
Crystal Field Mrs Columbato
Bruno Kirby Renaldi
Nancy Fish Mrs Prevost
Robert L. Ryan Joe Sagessa
James Santini Mario Columbato
Maude Winchester Doris Robinson
Marshall Bell Ronsky
Elizabeth Whitcraft Rosanne
Sandra Beall Shirley
Victoria Nekko Claire
John Brumfield Mr Kohler
Joe Lerer militärläkaren
Alice Truscott modern på tåget

Bolag

Produktionsbolag A&M Films Inc.
Tri-Star Pictures Inc.
Delphi Productions
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Columbia Film AB
Distributör i Sverige (DVD) Universal Pictures Nordic AB 2004

Handling

Birdy och Al är kompisar sedan barndomen och Birdys stora intresse är fåglar. De båda pojkarna blir inkallade till kriget i Vietnam, där båda såras. Al fysiskt och Birdy mentalt. Efter hemkomsten besöker Al sin vän Birdy på ett mentalsjukhus och finner sin vän hopkrupen och isolerad. Al sätter nu in sina krafter att återföra Birdy till livet.

Censur / granskning

Censurnummer 125318
Datum 1985-02-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3293 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Gamle reklamfilmaren Parker har övergett sin rappa klippteknik och låter i stället kameran svepa över händelserna i långa, vackra bilder. En scen när Birdy drömmer att han är en fågel och flyger runt i sitt kvarter är fantastisk, och gjord med en ny kamerateknik.

Men mest av allt imponerar skådespelarna; Modine, som inte har så många repliker, med sitt kroppsspråk, och Cage, som blir mer och mer desperat i sina försök att nå Birdy.

Nicholas Cage (bl a "Nu börjar livet", "Cotton Club") har här ett sådant utspel att det blir svårt för Oscar-juryn att förbigå honom nästa vår." Jan-Olov Andersson i Aftonbladet

""Birdy" är en historia om dröm och galenskap som protest mot verkligheten, som sådan både sympatisk och tidstypisk. Mina invändningar är inte våldsamma, men jag tycker nog inte att fågelmotivet blir riktigt övertygande gestaltat.

Parker är trots allt mer hantverkare än en regissör med verkligt poetiska dimensioner. Det blir mer en lyhörd demonstration av ett psykologiskt tillstånd än en skildring som drar in åskådaren i en hisnande fantasivärld.

Parkers flygförmåga är begränsad och tillåter inte vare sig djupdykningar eller höjdprestationer. En skicklig planflykt ger han dock prov på i "Birdy", och det är inte illa för att vara av honom." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Filmen är en växling mellan scener från Als och Birdys uppväxt och scener från sinnessjukhuset, där Al förtvivlat försöker få kontakt med Birdy.

Bäst har Alan Parker lyckats skildra de två männens uppväxt. Han prickar in flera fulländat gripande och humoristiska scener. Den allra bästa är när Birdy, pojken som vill flyga, besöker sin far, mannen som sköter värmepannan i skolans källare.

Men sen tappar historien om Birdy trovärdighet och insikt. Varför skickades en så uppenbart mentalt störd pojke till Vietnam? Och vad hände honom där som förpassade honom till den låsta cellen på sjukhuset?

Vi får inte en förklaring, och när sen filmen har en lite klämkäck avslutning känner man sig lurad på en bra historia." Britta Svensson i Expressen

"Att Alan Parker bytt andra världskriget mot Vietnamkriget har att göra med hans habilitet; valet är ett rationellt övervägande av vilket krig som kan tänkas passa bäst. I den andan väljer han också sina bilder från kriget. Vietnamkriget börjar bli "det inklippta kriget" i litet för många filmer.

Birdy har blivit en stor kassafilm i USA och nu har filmen också belönats med Cannes-juryns stora specialpris. En belöning för skickliga tekniska lösningar kanske? Filmen är bäst när den uppehåller sig i den schabbiga förortsmiljön med fåglar och försök till flygfärder. Där finns en originalitet som inte är pretentiös och nästan en friskht i galenskapen. Scenerna från sjukhuset däremot tycker man sig ha sett många gånger, vilket inte hindrar att de är styvt spelade av Mathew Mondine (Birdy) och Nicolas Cage (Al).

Alan Parkers skicklighet omfattar även skådespelarvalet -- men hans personlighet är lika undflyende här som tidigare." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Förlaga

Originaltitel Birdy (Roman)
Författare William Wharton


Visningar

Sverigepremiär 1985-05-24 Grand 1 Stockholm Sverige 120 min
TV-visning 1989-09-02 TV2 Sverige
2002-03-30 TV3 Sverige
2002-06-15 TV3 Sverige
2002-10-19 TV3 Sverige
Dvd-release 2004-05-26 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3277


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?