Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Eréndira
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1985-12-26

Medverkande

Irene Papas
farmodern

Claudia Ohana
Eréndira

Michael Lonsdale
senatorn

Oliver Wehe
Ulises

Rufus
fotografen

Blanca Guerra
Ulises mor

Visa alla medverkande

Handling

Den otroliga och sorgliga historien om den troskyldiga Erendira och hennes hjärtlösa farmor. Fylld av symboler och metaforer, sammansatt och vacker. Manuset signerat Gabriel Garcia...

Visa hela handlingen

Press

"Sagan i sin tur är nedsänkt i en dröm styrd av så bisarra fantasier och en så blodig humor att mördandet och slaktandet till slut ser ut mest som ett makabert skämt. Verkligheten är...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Irene Papas farmodern
Claudia Ohana Eréndira
Michael Lonsdale senatorn
Oliver Wehe Ulises
Rufus fotografen
Blanca Guerra Ulises mor
Pierre Vaneck Ulises far
Ernesto Gómez Cruz specerihandlaren
Carlos Cardan smugglaren
Humberto Elizondo Blacaman
Jorge Fegan kommendanten
Francisco Mauri brevbäraren
Sergio Calderon lastbilschauffören
Martin Palomares tjänsteman i konvojen
Salvador Garcini narren
Félix Bussio Madrigal fästmannen
Juan Antonio Ortiz Torres musikern
Carlos Calderon missionären
René Barrera indisk chef
Léonor Llausas
Maristell Abrossi
Lazara Delgado prostituerade
Lali Roffiel
Natalie Eckelkamp nunnor
Rodolfo Carrillo
Fernando García Ortega soldater
Gaspar Humberto Mena Escobar vakten
Eduardo Danel smugglarchaufför
Tomas Delgado Leal brevbärare 2
Delia Casanova berätterskan

Bolag

Produktionsbolag Les Films du Triangle
Les Films A2
Cine-Qua-Non AB
Atlas Saskia Film Produktion GmbH & Co. Vertrieb KG
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Folkets Bio AB 1995
Distributör i Sverige (köpvideo) Folkets Bio AB 1995

Handling

Den otroliga och sorgliga historien om den troskyldiga Erendira och hennes hjärtlösa farmor. Fylld av symboler och metaforer, sammansatt och vacker. Manuset signerat Gabriel Garcia Marques.

Den 14-åriga Erendira bor tillsammans med sin farmor i ett ödsligt beläget gammalt hus, fyllt av vanvettiga möbler och föremål från en svunnen storhetstid. Erendira måste passa upp den krävande gamla kvinnan, totalt utlämnad åt hennes nycker och växlande sinnesstämningar. Utmattad somnar hon en kväll ifrån ett stearinljus och huset brinner upp. För farmor finns det bara en lösning ­ med sin egen kropp ska Erendira betala sin skuld om det så skall ta resten av hennes liv. Hon tar flickan med till en krämare i byn och säljer hennes oskuld för 220 pesos. Med pengarna bygger hon upp en mobil bordellverksamhet med Erendira som slav. Snart köar hela öknens karlar för att få tillträde till flickans späda kropp. Erendira är fången ännu mer än hon någonsin varit och det tycks inte finnas någon räddning. Men en dag dyker det upp en skön yngling och de bägge unga blir besatta av varandra.

Den grymma, bitvis burleska historien berättas i fantasifulla, mustiga bilder kryddade med latinamerikansk surrealism.

"grym och hemlighetsfull fabel." (SvD) "...oskattbara förmågan att placera symboler och metaforer på samma omedelbara nivåer som sina personer - och därmed oss" (DN) "vulgär och sensibel" (Expr) "dröm styrd av bisarra fantasier" (AB)

Censur / granskning

Censurnummer 125901
Datum 1985-12-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2857 meter
Kommentar Aktlängder: 589-583-559-557-569 = 2 857 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Sagan i sin tur är nedsänkt i en dröm styrd av så bisarra fantasier och en så blodig humor att mördandet och slaktandet till slut ser ut mest som ett makabert skämt. Verkligheten är oss fjärran. Och hur vi ska emotstå dess våld är inget vi lär oss här.

Det är en tvivelaktig sida av filmen. En annan är avhumaniseringen som hör därtill. Människor våldtas men som i en dröm. Människor dödas, men som i en dröm. Inte en levande person finns snart i handlingen. Alla är de ställföreträdande. Alla är de dekorstycken kringflyttande på den brutala skämtsamhetens villkor.

Att det sen också finns mycket poesi i Erendira är en annan sak. Liksom att poesin är filmiskt välformulerad. Som regissör och bildmakare har Guerra väl dokumenterat transporten över det colombianska höglandet av Marquez surrealistteater. Hans film är en bitvis lysande fördrömdhet.

Men förlusten av verkligheten ersätter den inte." Mario Grut i Aftonbladet

"Visst är "Erendira" en otäck historia om prostitution. Och visst kan man se farmodern som en representant för en groteskt livskraftig aristokrati.

Men det vore Marquez främmande -- och därmed också Ruy Guerras latinamerikanska filmbarock -- att låta sådant bli entydiga huvudsyften och moraliska imperativ.

Det rör sig i tället om den oskattbara förmågan att placera symboler och metaforer på samma omedelbara nivå som sina personer -- och därmed oss.

Vi behöver inte "förstå" dem, bara se dem. De är verksamma medel att upptäcka hur vi själva, var och en av oss, är ett storartat -- men aldrig enskilt öde.

Även om vi, likt Erendira efter filmens slut, aldrig sedermera hörts av." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Ruy Guerras film är vulgär och sensibel. Den tungögda Irene Papas är ett väldigt kraftcentrum som den hiskeliga farmodern. Hon är omättlig, en varelse med så mycket must och märg att det är tveksamt om hon är en människa. Bredvid henne liknar det mesta ökensand.

En varelse ur Gabriel Garcia Marquz värld är hon dock tveklöst -- porträtterad i Marquez anda." Bernt Eklund i Expressen

"Det är en grym och hemlighetsfull fabel som den ambulerande regissören Ruy Guerra berättar i sin senaste film Erendira. God hjälp har han fått av författaren Gabriel Garcia Marquez som skrivit manus efter en upplevelse i Västindien. Där träffade han en elvaårig flicka som utnyttjades av en äldre kvinna för prostitution.

Som den fantasifulle författare han är har han omvandlat den brutala verkligheten till en saga med inslag av mystik, ödestro och påtaglig mänsklig hjärtlöshet. Ruy Guerra har sedan, någonstans i den mexikanska öknen, gjort en oemotståndligt vacker och sammansatt film. Här har vi ett bildverk som innehåller många av de fantasterier som så ofta tillskrivs den latinamerikanska romanen." Kaj Schueler i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1985-12-26 Hagabion Göteborg Sverige 104 min
1985-12-26 Folkets Bio Stockholm Sverige 104 min
Videorelease 1995-02 Sverige 100 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2829


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?