Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel Mask
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1985-08-30

Medverkande

Cher
Rusty Dennis

Eric Stoltz
Rocky Dennis

Visa alla medverkande

Handling

Azuza, Kalifornien år 1979. Den 15-årige Rocky Dennis lider av en mycket sällsynt sjukdom som förstorar och förvränger hans huvud. Trots allt försöker han leva ett normalt liv. Han...

Visa hela handlingen

Press

"Cher är strålande som morsan som inte vet om hon ska behandla Rocky som ett mindre vetande barn eller, när hon märker att han hatar det, stundtals helt strunta i honom och fly vardagen med...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Cher Rusty Dennis
Sam Elliott Gar
Eric Stoltz Rocky Dennis
Estelle Getty Evelyn
Richard Dysart Abe
Laura Dern Diana
Micole Mecury Babe
Harry Carey Jr. Red
Dennis Burkley Dozer
Lawrence Monoson Ben
Ben Piazza Mr Simms
Craig King Eric
Alexandra Powers Lisa
Kelly Minter Lorrie
Todd Allen kanadensaren
Howard Hirdler Stickman
Jeannie Dimter Barton sekreteraren på skolan
Steven James underläkaren
Cathy Arden läkaren
Andrew Robinson doktor Vinton
Ivan Jorge Rado doktor Rudinsky
Anna Hamilton Phelan damen med valpen
Wayne Grace narkotikalangaren
Nick Cassavetes T J
Jo-el Sonnier Sunshine
Rebecca Sharkey Angel
Paige Matthews Stickmans tjej
Patricia Pelham kanadensarens tjej
Gale Ricketts Sunshines tjej
Stan Ross den berusade mc-killen
Scott Willardsen en student
Marsha Warfield hemläraren
Allison Roth Nancy Lawrence
David Scott Milton historieläraren
Creed Bratton vaktmästaren på tivolit
Joe Unger pojkvän 1
Charles Taylor pojkvän 2
Rummel Mor löparen
Barry Tubb Dewey
Norman Kaplan Norman Kaplan
Marilyn Hamilton Mr Kaplans assistent
Anna Thea kvinnlig rådgivare
Louis Waldon kocken
Toni Sawyer Mrs Adams
Lou Felder Mr Adams
Christopher Rydell
Beth McKinley högskolestudenter
Jill Whitlow Anne Marie
Eddie Paul
Mike Adams
Jeff Jensen
Jack Wright mc-killar

Bolag

Produktionsbolag Universal
Distributör i Sverige (35 mm) United International Pictures AB
Distributör i Sverige (DVD) Universal Pictures Nordic AB 2011

Handling

Azuza, Kalifornien år 1979. Den 15-årige Rocky Dennis lider av en mycket sällsynt sjukdom som förstorar och förvränger hans huvud. Trots allt försöker han leva ett normalt liv. Han drömmer om att med sin kompis Ben få göra en resa till Europa, han byter idolbilder på baseballspelare och är, tillsammans med sin mor Rusty, ihop med ett mc-gäng. I den nya skolan dit han kommer, uppskattas han snart av eleverna för sitt mod att vara "vem som helst". Rusty har litet svårt att få ordning på sitt liv och är mycket narkotikaberoende, vilket upprör Rocky. Efter ett våldsamt gräl lovar hon att skära ner på sin förbrukning. Motsättningarna ökar när Rusty plockar upp en prostituerad för att tillfredsstäla Rockys sexuella behov. Gar, mannen i Rustys liv, förklarar att människor ofta gör fel saker trots välvilja. Skolan slutar. Rocky får premier i matematik, historia och naturvetenskap. Gamla sår slits upp när Rustys föräldrar kommer på besök. De ger sig snabbt av när de påträffar Rusty narkotikaberusad efter en baseballmatch. Rocky nappar på ett erbjudande från skolans rektor att arbeta på ett sommarläger för blinda. Där träffar han Diana, blind sedan barndomen, och de blir kära i varandra. Rusty har under tiden slutat med sina narkotikavanor, men andra orosmoln hopar sig när Rocky kommer tillbaka. Den europeiska trippen blir inte av eftersom Rockys vän Ben flyttar till Michigan och Dianas föräldrar hindrar Rocky från att få telefonkontakt med Diana. Han söker upp henne, men även hon kommer att flytta. Hemma igen går Rocky till sängs trött och förkrossad. På morgonen hittas han död i sängen.

Censur / granskning

Censurnummer 125451
Datum 1985-04-18
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3280 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Cher är strålande som morsan som inte vet om hon ska behandla Rocky som ett mindre vetande barn eller, när hon märker att han hatar det, stundtals helt strunta i honom och fly vardagen med hjälp av piller och kompisarna i Hells Angels-gänget.

Eric Stoltz, med ansiktet helt dolt av make up-artisten Michael Westmores skickliga mask, är lika bra som Rocky. Några scener är suveräna exempel på hur Bogdanovich med ett så sentimentalt stoff balanserar på rätt sida gränsen till det patetiska:

När Rocky med humor vinner klasskamraterna sväsnkap. Och när hans blinda flickvän (Laura Dern) presenterar honom för sina föräldrar. Rocky har sagt att han inte ser ut som andra killar. Det struntar hon i, säger hon. Men det gör inte föräldrarna. . ." Jan-Olov Andersson i Aftonbladet

"Fallet lämpar sig alltså väl för den som vill göra en film om den tänkvärda sanningen att det vackra hos människan inte sitter utanpå utan inuti. Det har också Bogdanovich velat, och man kan inte säga att han misslyckats. Men förtjänsten tillhör framför allt Eric Stoltz som gör en storartad insats som Rocky. - - - Den fördomsfria öppenheten mellan Rocky och mamman är fint fångad, och Cher är utmärkt som den fränt självständiga kvinnan som bara avslöjar sina själsvåndor genom knarkbehovet. Tyvärr ger Bogdanovich efter för de sentimentala frestelserna i berättelsen. Han frossar lite känslosamt i denna kompisvärld och omger Rockys intelligens och studiebegåvning med ett slags tårögd beundran. Det är ju så med amrisfilmen när den skall skildra avvikare och minoriteter. Den vill för allt i världen visa att de är vanliga men gör dem samtidigt ovanliga för att övervinna publikens motstånd." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

""Mask" är ett pussel av bra bitar -- som tillsammans inte blir någon bra film.

Den bästa biten är Cher, popsångeskan som blivit skådespelare. Hon gör den på en gång förtroendefulla och komplicerade kontakten mellan mor och son trovärdig och levande. Han har ett ovanligt yttre, hon har ett ovanligt inre -- båda ses med undran och skräck av de "vanliga" medborgarna.

Filmen ger också en inblick i den stora sorg som är den annorlundes lott -- det fasansfulla i att vara någon som skrämmer bara genom att finnas till.

Inspelningen av "Mask" slutade i kaos och jättekonflikt mellan regissören å ena sidan, stjärnan och bolaget å den andra. Därför är den slutliga versionen inte framklippt av Bogdanovich -- det är möjligen skälet till att filmen till sist bara sjunker ihop i tårar." Bernt Eklund i Expressen

"Av detta har Peter Bogdanovich med gott hantverk och fin känsla byggt en historia som varken saknar humoristiska poänger eller hjärteknipande och tårdrypande inslag. Skådespelerskan och sångerskan Cher gör ett starkt porträtt av den okonventionella Rusty. Hon är chosefri, rättfram och träffar med pricksäkerhet de stunder av osäkerhet som drabbar Rusty i motgång.

Mask är förutom en gripande film också en tankeställare i vårt narcissistiska samhälle med så stor tonvikt på kroppskult och utseende. Förhoppningsvis kan Mask neutralisera vissa trendiga veckotidningars skräckpropaganda om vikten av att vara vacker för att bli omtyckt.

Efter att ha sett Mask inser man nämligen hur otroligt fånigt det är att oroa sig för finnig hy, utstående öron och hull kring midjan. Kärleken ligger på ett annat plan." David Grossman i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1985-08-30 Sture Stockholm Sverige 120 min
TV-visning 1989-05-19 Kanal 1 Sverige
1991-12-12 TV2 Sverige
1993-03-14 TV3 Sverige
1995-06-29 TV3 Sverige
1997-06-28 TV4 Sverige
1997-12-28 TV4 Sverige
1998-06-26 TV3 Sverige
2003-02-23 TV3 Sverige
Dvd-release 2011-02-02 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper -
Dia 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?