Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel Ran
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1985-11-15

Medverkande

Tatsuya Nakadai
Hidetora Ichimonji

Akira Terao
Taro, äldste sonen (gula armén)

Jinpachi Nezu
Jiro, andre sonen (röda armén)

Daisuke Ryu
Saburo, yngste sonen (blåa armén)

Mieko Harada
Kaede, Taros hustru

Yoshiko Miyazaki
Sue, Jiros hustru

Visa alla medverkande

Handling

Mot slutet av Sengoku-epoken (1467-1582) var de olika klanerna i det japanska öriket inblandade i blodiga bataljer för att värna sina landområden. En mäktig härskare vid namn Hidetora...

Visa hela handlingen

Press

"På svartsynen har Kurosawa inget patent. På gestaltningen och utformningen har han det. Stilistiken hos honom rullar nämligen vidare med summan av sina väldiga och unika...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Biträdande regissör
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Production Office Coordinator
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Orkester
Dirigent
Dekor
Kläder
Smink
Frisyrer
Klädassistent
Klippassistent
Ljudassistent
Mixning

Medverkande

Tatsuya Nakadai Hidetora Ichimonji
Akira Terao Taro, äldste sonen (gula armén)
Jinpachi Nezu Jiro, andre sonen (röda armén)
Daisuke Ryu Saburo, yngste sonen (blåa armén)
Mieko Harada Kaede, Taros hustru
Yoshiko Miyazaki Sue, Jiros hustru
Peter Kyoami, narren
Masayuki Yui Tango
Kazuo Kato Ikoma
Hitoshi Ueki Fujimaki, Saburos svärfar (vita armén)
Jun Tazaki Ayabe (svarta armén)
Hisashi Ikawa Kurogane
Takeshi Nomura Tsurumaru
Norio Matsui Ogura
Hisashi Igawa Kurogane
Kenji Kodama Shirane
Toshiya Ito Naganuma
Takeshi Kato Hatakeyama

Bolag

Handling

Mot slutet av Sengoku-epoken (1467-1582) var de olika klanerna i det japanska öriket inblandade i blodiga bataljer för att värna sina landområden. En mäktig härskare vid namn Hidetora Ichimonji vill på sin ålders höst dra sig tillbaka. Inför sina främsta vasaller överlåter han efter en lyckad vildsvinsjakt sina tre borgar åt sina tre söner och utser samtidigt den äldste, Taro, till klanens överhuvud. Den yngste sonen, Saburo, som omedelbart förutser stridigheter mellan de äldre bröderna Taro och Jiro, vägrar att acceptera faderns beslut. Han anklagar vidare den gamle mannen för att vara åderförkalkad. Hidetora blir rasande och förvisar Saburo från sitt rike . . . Maktlystnad, hat och passioner leder till våldsamma strider och Jiro blir den ende överlevande av klanen.

Censur / granskning

Censurnummer 125822
Datum 1985-11-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 4405 meter
Kommentar Aktlängder: 590, 572, 516, 484, 535, 544, 522, 436, 206.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (Panavision)
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 4443 meter
Längd i minuter 162 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"På svartsynen har Kurosawa inget patent. På gestaltningen och utformningen har han det.

Stilistiken hos honom rullar nämligen vidare med summan av sina väldiga och unika hästkrafter. Hans sätt att använda färger och ljus och dimmor och himlar och skuggor och terränger är en uppenbarelse där exaktheten förmäls med gåtfullheten. Hans kameraåkningar är ett äventyr för sig. Eller säg gärna, ur åskådarsynpunkten, en utlösare av artistisk svindel. Helheten liknar, i brist på mera maskinella benämningar, den mest miniutiöst handknutna av gobelänger.

Vartill kommer att bataljscenerna, som ständigt hos Kurosawa, besitter ett tryck och en fysisk närgångenhet som vid jämförelse förvandlar de amerikanska motsvarigheterna till industriellt smäck.

"Ran" är med andra ord en film där de visuella fantastsierna ligger tätt som ärterna i sin skida. Vad estetiken och bildspråket anbelangar förefaller den välsignad av Judas Taddeus, det omöjligas skyddshelgon. Man ser den, i struntets årtionde, med hettande örsnibbar och en bastant och otyglad vördnad.

Emellanåt, som i fallet Akira Kurosawa, är 76 uppgenbarligen ingen ålder att bekymra sig om utom för folkbokföringen." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Kurosawa berättar om en värld utan nåd där alla sugs in i ondskans grepp. Hans film tycks inte ge något hopp. Man ser den inte utan en viss rysning.

Samtidigt häpnar man över den konstnärliga vitaliteten i detta verk av en sjuttiofemåring. Man märker den i allt, i helheten och detaljerna, i storlinjigheten och de dramatiska utbrotten.

Ett lysande exempel på det senare är stormningen av Hidetoras borg. Det är kriget som inferno, fast i färglysande historisk skepnad. Liken staplas med otroliga pilkärvar i bröst och rygg och ryttarskarorna med sina fälttecken rinner som helvetesfloder över den vulkansvarta marken.

Det finns en överdrift i detta, ett krig på bataljmåleriets egna villkor. Kurosawas målaröga förnekar sig inte. Men han förskönar inte. Han skapar en vision av mänskligt vanvett till ackompanjemang av Takemitsus symfoniska sorgemusik.

Att vanvettet i "Ran" inte hittats på Historiska museet säger sig självt. Det är vår egen tid Kurosawa berättar om. Och han gör det med bilder som skall bränna rätt länge på näthinnan!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Med Shakespeares "Kung Lear", dramat om ålderdomens förbannelser, i synfältet har Kurosawa hittat en parallell i japansk 1500-talshistoria och försett sin berättelse med egna sorgsna tankar om den mänskliga dårskapen, då och nu.

Det gör att "Ran" skiljer sig från hans märkliga och svartvita 50-talsproduktion -- med filmer som "Rashomon", "De sju samurajerna" och "Blodets tron".

Trots att "Blodets tron" liksom "Ran" byggde på en tragedi av Shakespeare ("Macbeth") och trots att "De sju samurajerna" lätt lät sig förvandlas till en amerikansk vilda västern ("Sju vågade livet"), fanns i Kurosawas stora efterkrigsfilmer ett stolt provinsiellt avstånd och en grafisk stränghet som kunde göra dem svåra att se. Vi beskådade med fascination hans människor men kände inte igen dem.

"Ran" är med sina dubbla rötter och Kurosawas med åren allt vidare utblick en totalt allmängiltig film. Den berättar om mänsklig dårskap över nedrivna gränser. Det är dess storhet, det indirekta ljuset i mörkret.

En av förklaringarna till denna förvandling är sannolikt att Kurosawa nu, efter decennier av envis tvekan och med endast ett par förövningar bakom sig, hanterar färgfilmen som den målare och bildkonstnär han ursprungligen är.

Färgerna betyder oerhört mycket i "Ran", inte minst för tydligheten.

När brödrahärarna i filmen med unik kraft iscensatta slutbatalj rider emot varandra i grönskan bär varje ryttare sin klanfärg och genomgående låter Kurosawa en maktlös och alltmer mörkt färgad himmel spegla den tätnande visionen av jorden som ett inferno." Lasse Bergström i Expressen

"Man kan se Akira Kurosawas Ran som en klassisk tragedi eller som en modern och mycket blodig äventyrsfilm. Man kan också använda den till att illustrera diverse teser inom maktpolitikens område, men mest kanske den är en gestaltning av människans oförmåga att leva i frid och harmoni med sig själv och sin omgivning. Och visst är det en mäktig och på många sätt imponerande film Kurosawa gjort även om det blir väl mycket av trupparader, framstormande ryttare och blodiga uppgörelser vilka skymmer det humanistiska ärendet. Detta skall möjligen inte Kurosawa lastas för utan mer den infekterade och våldsfixerade moderna filmkonsten, men eftersom det är svårt att bortse från den aktuella situationen blir det lättare att prisa humanismen i Dodes'ka-den och Vägvisaren; filmer där den lilla människan är mer framträdande än det stora imperiet." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Förlaga

Originaltitel King Lear (Pjäs)
Författare William Shakespeare
Översättare Jan Mark


Inspelning

Japan 1984-06 1985-02
Kurosawa Film Studio Yokohama
Toho Studios Tokyo
Himeji-borgen Himeji
Kumamoto-borgen Kumamoto
Nagoya-borgen Nagoya
Gotemba
Kokonoe
Aso
Shonai

Visningar

Sverigepremiär 1985-11-15 Grand 1 Stockholm Sverige 161 min sasmt 5 platser
Dvd-release 2008-08-20 Sverige
2004-04-06 Sverige
Cinemateksvisning 2016-10-07 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 4372


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus


Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 10
Färg papper 9
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?