Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (7 st)

Originaltitel I Called Him Morgan
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Form Live-action
Genomsnittsbetyg 3,68 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 2017-03-31

Handling

En snöig natt i februari 1972 sköts den framgångsrike jazzmusikern Lee Morgan till döds av sin sambo Helen, mitt under ett gig på en klubb i New York. Mordet kom som en chock för...

Visa hela handlingen

Press

Jon Asp, Svenska Dagbladet, betyg 5: ”Utan att överarbeta sitt material har regissören förmågan att fånga upp och rekonstruera stämningar, från gatan till klubben till en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Arbetstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

En snöig natt i februari 1972 sköts den framgångsrike jazzmusikern Lee Morgan till döds av sin sambo Helen, mitt under ett gig på en klubb i New York. Mordet kom som en chock för jazzvärlden, och minnet av den kvällen väcker fortfarande starka känslor hos de som kände paret Morgan. I Called Him Morgan är en hyllning till två unika personligheter, och musiken som förde dem samman. En dokumentär spännande som en thriller om kärlek, jazz och ett svunnet New York. (produktionsbolagets handlingsbeskrivning)

Censur / granskning

Granskningsnummer 204409
Datum 2017-03-22
Åldersgräns Barntillåten


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Längd i minuter 92 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Jon Asp, Svenska Dagbladet, betyg 5: ”Utan att överarbeta sitt material har regissören förmågan att fånga upp och rekonstruera stämningar, från gatan till klubben till en ödesdiger snöstorm i New York i början av 70-talet. Han kan till och med få ett vitt kassettband i närbild att framstå som konst. Ljudet som det upptagit är visserligen bärande för berättelsen men blir också ett estetiskt element i egen rätt, en förhöjning i all enkelhet. Ljudhanteringen, liksom sättet att foga samman gamla och nya bilder, blir en stor tillgång här. ”

Calle Wahlström, Nöjesguiden, betyg 3: ”Det är medan det vita kassettbandet rullar, eller i Bradford Youngs (Arrival) stämningsfulla bilder från ett snöigt New York (fotade på 16 mm!), som I Called Him Morgan når fram på allvar. När det jazziga, nästan essäistiska uttrycket får träda tillbaka återstår det mer konventionellt dokumentära, men ändock en mycket sevärd och kompetent film – så länge din nyfikenhet triggas mer av Lee Morgans död och privatliv än hans musik.”

Genomsnittsbetyg: 3,68

Visningar

Sverigepremiär 2017-03-31 Sverige
Festivalvisning 2017-03-07 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 92 min Tempo dokumentärfestival 2017.
2016-11-12 Skandia Stockholm Sverige Stockholms filmfestival 2016.
TV-visning 2017-12-27 SVT2 Sverige
2019-06-15 SVT2 Sverige

Utmärkelser

Hedersomnämnande Philadelphia 2016 (Honorable Mention for Sight & Soundtrack, Philadelphia Film Festival, USA)
Festivalpris Barcelona 2016 (bästa film / Best Film, In-Edit festival, Spanien)
Philadelphia 2016 (Sharon Pinkenson Award for Best Local Feature, Sight & Soundtrack Section, Philadelphia Film Festival, USA)

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt tilläggsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel I Called Him Morgan


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?