Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Sweet Liberty
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1986-08-28

Medverkande

Alan Alda
Michael Burgess

Michael Caine
Elliott James

Michelle Pfeiffer
Faith Healy

Bob Hoskins
Stanley Gould

Lise Hilboldt
Gretchen Carlsen

Lillian Gish
Cecelia Burgess

Visa alla medverkande

Handling

Historikern Michael Burgess har skrivit en bok om amerikanska frihetskriget som skall filmas. Han läser manus och finner hela sin historiskt korrekta skildring förfalskad. I konspiration med...

Visa hela handlingen

Press

"Alan Alda tycker tillräckligt illa om den korkade delen av filmindustrin för att hans elakheter ska glöda i filmen. Det går snabbt och elegant när han späckar dialogen med fyndiga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning

Medverkande

Alan Alda Michael Burgess
Michael Caine Elliott James
Michelle Pfeiffer Faith Healy
Bob Hoskins Stanley Gould
Lise Hilboldt Gretchen Carlsen
Lillian Gish Cecelia Burgess
Saul Rubinek Bo Hodges
Lois Chiles Leslie
Linda Thorson Grace
Diane Agostini sköterskan
Antony Alda medlem i filmteamet
Alvin Alexis manlig student
Christopher Bregman springande pojken
Leo Burmester Hank
Cynthia Burr kameraassistent
Timothy Carhart Eagleton
Bryan Clark guvernör Swayze
Bonnie Deroski kvinnlig student
Frank Ferrara Lopert
Michael Flanagan Frank Stirling
Dann Florek Jesse
David Gideon kameraoperatören
Katherine Gowan teve-intervjuaren
Teery Hinz FX man 2
John Leonidas kusken
Christopher Loomis A-fotografen
Kevin McClarnon FX man 1
John C. McGinley Floyd
William Parry kusk 2
Polly Rowles Mrs Delvechio
Fred Sanders ljudkillen
Robert Schenkkan piloten
Larry Shue Edson
Steven Stahl hotellportieren
Lynne Thigpen Claire
Richard Whiting Johnny Delvechio
Robert Zarem publicisten

Bolag

Produktionsbolag Universal
Distributör i Sverige (35 mm) United International Pictures AB
Distributör i Sverige (DVD) Noble Entertainment AB 2009

Handling

Historikern Michael Burgess har skrivit en bok om amerikanska frihetskriget som skall filmas. Han läser manus och finner hela sin historiskt korrekta skildring förfalskad. I konspiration med dels den ledande kvinnliga stjärnan, dels en stor grupp lokala statister lyckas han dock i viss utsträckning att sabotera regissörens intentioner och få filmen lite mer verklighetsförankrad, samtidigt som den blir en publiksuccé.

Censur / granskning

Censurnummer 126225
Datum 1986-07-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2919 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Alan Alda tycker tillräckligt illa om den korkade delen av filmindustrin för att hans elakheter ska glöda i filmen. Det går snabbt och elegant när han späckar dialogen med fyndiga repliker. Skådespelare som Michael Caine och Bob Hoskins gör det hela ännu ett snäpp bättre.

Jämfört med Alan Aldas förra vuxna komedi, "Fyra årstider", saknas djupet, spännvidden. Här rusar det på i full fart.

Det är meningen att dom intellektuella i publiken ska gödas av filmens ständiga diskussion mellan Aldas och hans hjärtevän huruvida dom ska bo isär, ihop eller som gifta. Jag kan redan nu avslöja att det är ett rätt trist tvisteämne.

Kvickheten och humorn räcker desto längre. Alda har också utvecklats som filmare, och håller ihop det hela lätt och elegant. Skådespelarna är på topp; Caine och Hoskins är en njutning att se.

Och jag ser på isbergssallad med nya ögon." Jens Peterson i Aftonbladet

"Men Alda är förvånansvärt återhållsam, för att inte säga fantasilös i sin behandling av temat. Ideligen låter han storyn glida in på "fillers" -- sidospår -- och smuttifierade smågags, och han har uppenbara svårigheter att skapa resonans, ett utbyte mellan filmen i filmen och filmen om filmen.

Det som är Aldas styrka -- dialogsnickeriet och personinstruktionen -- blir paradoxalt nog en svaghet i sammanhanget. Filmen lider av en sorts snäv, enahanda TV-estetik. (Det är ju också mycket riktigt TV-serien "Mash" som gjorde Alda till manusförfattare och filmregissör.)

Lägg därtill att Aldas satiriska egg med åren blivit allt slöare. Från "Hawkeyes" skarpa iakttagelser har han förvandlats till en sorts Mr Right, en tillvarons folkpartist om man så vill, som slår varken åt det ena eller det andra hållet.

Kort sagt, välmenande -- och därför också alldeles menlös." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"För det tredje finns det ett bra manus, och Alda har skrivit det själv. Han driver ömsint, på pricken och oavbrutet roligt med framför allt den filmbransch han själv tillhör.

"Ungdomarna vill ha trots, förstörelse och avklädning i filmerna, annars sätter de eld på biovaktmästarna, utropar den lille Spielberg-liknande regissören i baseballmössa.

Det enda Alda inte riktigt klarat av är att regissera sig själv. Hans besserwisser till historieprofessor blir vag och rätt ointressant i det excentriska sällskapet." Britta Svensson i Expressen

"Grundhistorien om professorn som hyllar friheten -- när den ser ut som han tänkt sig -- är så enkel att man knappast kan tala om någon intrig. Men det hela är genomfört med massor av gott humör och inte alldeles enkla ironier. I den stundom hejdlösa driften med filmens värld blandar sig en vädjan om förståelse för filmarnas syn på hur historien bör serveras för en stor publik.

Det blir en lärorik sommar för professorn som får mer praktiska erfarenheter av alltings relativitet. Han förlorar sin naiva uppfattning om skådespelaren, rollen och privatlivet. Hans eget privatliv slingrar sig genom filmsommaren och på den kanten finns gamla mamma som kräver att få tillbaka sin medelålders älskare. En åldrad Lilian Gish med huldrehår spelar den rollen med trovärdig sanningsvägran.

Alan Alda har ett avväpnande sätt att ta till vara och göra bilder av välkända företeelser som bergochdalbanefärder och annat hisnande, och krydda med rapp dialog. Så fort något hotar att jolta till sig klipper han innan det som är aning blir till visshet. Sedan kan man naturligtvis säga att oförargligare än så här får han inte bli om inte hans framtida filmer skall halka ut i tomma intet." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1986-08-28 Mitt-Göta Göteborg Sverige 106 min
1986-08-28 Lilla Kvarn Stockholm Sverige 106 min
TV-visning 1997-07-20 TV3 Sverige
Dvd-release 2009-09-30 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper -
Dia SET
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?