Innehållsförteckning

 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel The Mission
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1986-12-12

Medverkande

Robert De Niro
kapten Rodrigo Mendoza

Jeremy Irons
fader Gabriel

Ray McAnally
kardinal Altamirano

Aidan Quinn
Felipe

Cherie Lunghi
Carlotta

Ronald Pickup
Hontar

Visa alla medverkande

Handling

Sydamerika på 1750-talet. Sedan en jesuitmissionär dödats genom korsfästning, beger sig fader Gabriel -- en medlem av St Ignatiusmissionen -- självmant ut i djungeln för att söka kontakt...

Visa hela handlingen

Press

"Fråga inte Joffe. Han har inte tid för personskildringar. Han är ute och samlar vattenfall och kanondunder. Dessutom har han pluggat Werner Herzog och av dennes Aguirre lärt sig hur man...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Robert De Niro kapten Rodrigo Mendoza
Jeremy Irons fader Gabriel
Ray McAnally kardinal Altamirano
Aidan Quinn Felipe
Cherie Lunghi Carlotta
Ronald Pickup Hontar
Chuck Low Don Cabeza
Liam Neeson Fielding
Bercelio Moya indianpojken
Sigifredo Ismare häxdoktorn
Asunción Ontiveros indianhövdingen
Alejandrino Moya förstelöjtnanten
Daniel Berrigan Sebastian
Rolf Gray den unge jesuiten
Tony Lawn provinsialfadern
Joe Daly adelsmannen
Carlos Duplat portugisiske kommendanten
Rafael Camerano spanske kommendanten
Monirak Sisowath Ibaye
Silvestre Chiripua en indian
Luis Carlos Gonzalez pojksångaren
Maria Teresa Ripoli Carlottas jungfru
Enrique Llamas
Antonio Segovia adelsmän
Harlan Venner sekreteraren
Alberto Borja
Jacques de Grottes präster

Bolag

Produktionsbolag Goldcrest Films and Television Ltd (i samarbete med)
Enigma Productions Ltd
Kingsmere Productions
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB

Handling

Sydamerika på 1750-talet. Sedan en jesuitmissionär dödats genom korsfästning, beger sig fader Gabriel -- en medlem av St Ignatiusmissionen -- självmant ut i djungeln för att söka kontakt med den ansvariga indianstammen. Han är emellertid inte den ende vite mannen i detta otillgängliga område bortom de stora vattenfallen. Ett banditgäng som anförs av legosoldaten Rodrigo Mendoza är samtidigt på jakt efter slavar i djungeln. Under tiden har de spanska och portugisiska regeringarna tillsatt en kommission för att staka ut gränserna mellan sina kolonier. Fader Gabriels missionstation San Carlos ligger på spanskt område. Spanjorerna har i lag förbjudit slaveri vilket inte portugiserna har. För att försvaga jesuiternas ställning i Sydamerika vill man dra gränsen så att bl a San Carlos missionsstation hamnar inom portugisiskt område. Mendoza råkar i gräl med sin bror om en kvinna och dödar honom. För att sona sitt brott söker sig Mendoza till jesuitmissionen. Han deltar i arbetet och blir snart accepterad som jesuit. Under trycket av portugiserna besöker det påvliga sändebudet Altamirano San Carlos. Han är imponerad av missionsstationens arbete bland indianerna men meddelar fader Gabriel att stationen måste överlämnas till portugiserna och att prästerna ej får göra motstånd. Fader Gabriel vänder sig till Gud för stöd medan Mendoza och några andra präster organiserar ett motstånd. En beväpnad styrka både till lands och sjöss närmar sig San Carlos och motståndet har snart slagits ner. Fader Gabriel marscherar, följd av indianerna, med krucifixet mot den slutliga undergången.

Censur / granskning

Censurnummer 126485
Datum 1986-11-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3428 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Fråga inte Joffe. Han har inte tid för personskildringar. Han är ute och samlar vattenfall och kanondunder. Dessutom har han pluggat Werner Herzog och av dennes Aguirre lärt sig hur man anslående släpar femtipundare genom urskog och i full fältmundering tar sig upp för lodräta bergssidor och utför puckelpistbranta forsar. Och sin lärdom vill han gärna visa.

Det gör han bitvis väl. Hans naturscenerier skulle inte skämmas för sig i ett prospekt för Jambo Tours djungelfärder. Men tyvärr avsomnar det naturliga så fort människor kommer in i bilden.

Skeendet kring dem borde ändå kunna förutsättas ha styrka nog att få någon del av deras kroppsspråk att darra till. Icke. Som seismiska rapporter är deras ansikten förtegnare än oskrivna blad. I en stillastående en face (medeloptik, makrobild, femton sekunder) rör sig någons blick långsamt från höger till vänster och tillbaka igen under uppdunkad rekviemmusik (Ennio Morricone) och det är den framatisk som bjuds. Konst för tekniker?

Ja. En film för kanonfotografer och ljudmaskinister. Förvisso också researrangörer." Mario Grut i Aftonbladet

"Det galna med en film som "The Mission" är ju att huvudrollen borde innehas av dem som filmen handlar om -- det vill säga indianerna.

Men dessa kristna vildar får bara dekorera det jesuitiska idealsamhället. Solen lyser över lyckliga hantverkare och kyrksångare. Idyllen blir, trots den goda avsikten, kvävande.

Kanske är detta en typisk 1980-talsfilm. Upplysningstiden blir det godas fiende. Överdriften slår över åt andra hållet -- den mörka jesuitbilden blir vitmålad.

Att det ändå finns en kärna av historisk sanning i "The Mission" torde vara dess behållning. Under den lite svulstiga och tjusiga ytan handlar den om ett av de upprörande kapitlen i den europeiska kolonisationens historia.

Enbart en historisk film är det inte heller. Den sänder vissa ekon ini vår tid, där sydamerikanska indianer fortfarande hotas till sin exisens, och där katolska präster engagerar sig i den socialal kampen i USA:s slagskugga.

Men årets Guldpalm i Cannes? Det måste vara en av dessa återkommande festivalmissar!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Joffes verkliga stjärnor heter Chris Menges och Ennio Morricone. Tillsammans med dem lyfter han sin naturalistiska film över realismen och förvandlar den till besjälad gudstjänst.

Menges är filmens fotograf. Med kameran bygger han en naturens katedral, där Rio de la Platas väldiga vattenfall är altartavla.

Morricone har gjort musiken. Med utgångspunkt från latinamerikanska hymner bygger han upp rytmiken i Joffes liturgi.

Och sedd på det sättet -- som en sydamerikansk sorgemässa -- växter Joffes film till en rasande tragedi.

Här möts ont och gott på klassiskt vis. Kyrkans herrar går med de andra herrarna, men prästerna finns hos folket.

Så som det stundom är än i dag i de här trakterna." Bernt Eklund i Expressen

"Joffes ambitioner är mycket mera vidlyftiga än att bara göra en äventyrsfilm som roar för stunden. The Mission är också en tung och symbolisk film om skuld, lydnad, ansvar och förlåtelse. Joffe vill göra film av de stora existentiella frågorna, som ju mycket väl låter sig samsas -- Joseph Conrad och Graham Greene är två exempel med äventyrsberättelser. Joffe använder dock en filmisk retorik som gärna blir övertydlig; han sentimentaliserar sitt material som om han inte trodde att en stram berättarteknik skulle kunna lyfta fram historiens tragik.

Det blir alltför många påträngande närbilder av de Niro som Kristus på golgatavandring eller av leende barn som inte vet om att de är pjäser i ett storpolitiskt schackspel eller av jesuiter som grubblar över om det någonsin kan vara rätt för en präst att med vapen i hand försvara det goda mot det onda. Joffé har genomgående använt ett melodramatiskt och uppstyltat bildspråk och en av skröplig humanism genomsyrad filmisk retorik som gör att filmen redan som ny känns gammal och otidsenlig, som vore den producerad inte av David Puttnam utan av Unesco eller något annat organ där de utnötta klichéerna frodas.

The Mission vill vara ett vägande inlägg i de stora moraliska frågorna. Joffe har inte gått iland med att göra ett sådant utan endast -- vilket är mycket nog -- åstadkommit en bländande vacker äventyrsfilm. Det finns scener i The Mission som skulle kunna ramas in och hängas på museum, men då inte bland nutida mästare utan i de salar som reserverats för romantisk och annan storvulen konst." Carl Rudbeck i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1986-12-12 Cinema Göteborg Sverige 125 min
1986-12-12 Sandrew Malmö Sverige 125 min
1986-12-12 Astoria Stockholm Sverige 125 min
1986-12-12 Kista Bio Stockholm Sverige 125 min (samt ytterligare 3 platser)
TV-visning 1995-08-10 TV3 Sverige
1998-01-18 TV3 Sverige
1998-05-02 TV4 Sverige
2001-12-12 SVT1 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 6
Dia SET
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?