Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Pokajanije
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-08-21

Medverkande

Avtandil Macharadze
Varlam Aravidze/Avel Varadize

Zeinab Botsvadze
Ketevan Barateli

Edisjer Giorgobiani
Sandro Barateli

Ija Ninidze
Guliko Aravidze

Merab Ninidze
Tornike

Ketevan Abuladze
Nino Barateli

Visa alla medverkande

Handling

Ketevan Barateli åtalas för att upprepade gånger ha grävt upp liket efter stadens borgmästare, Varlam Aravidze. I en återspegling av ett maktfullkomligt samhälle blir rättegången en...

Visa hela handlingen

Press

"Någon symbolik, som i Tarkovskijs "Stalker", går det knappast att tala om hos Abuladze. Här gäller, allrahelst för de tre miljoner ryssar som hunnit se filmen, det inrikespolitiska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Avtandil Macharadze Varlam Aravidze/Avel Varadize
Zeinab Botsvadze Ketevan Barateli
Edisjer Giorgobiani Sandro Barateli
Ija Ninidze Guliko Aravidze
Merab Ninidze Tornike
Ketevan Abuladze Nino Barateli
Kachi Kavsadze Michail Korisjeli
Nina Tsakariadze Elena Korisjeli
Nato Otjigava Ketevan som barn
Dato Kemkhadze Avel som barn

Bolag

Produktionsbolag Kinostudija "Gruzija-fil'm"
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB

Handling

Ketevan Barateli åtalas för att upprepade gånger ha grävt upp liket efter stadens borgmästare, Varlam Aravidze. I en återspegling av ett maktfullkomligt samhälle blir rättegången en uppgörelse med maktmissbruk och ofrihet.

Censur / granskning

Censurnummer 126948
Datum 1987-08-11
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 4130 meter
Kommentar Aktlängder: 500-529-546-530-505-528-510-482 = 4130 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Orwocolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 4130 meter
Längd i minuter 151 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Någon symbolik, som i Tarkovskijs "Stalker", går det knappast att tala om hos Abuladze. Här gäller, allrahelst för de tre miljoner ryssar som hunnit se filmen, det inrikespolitiska klarspråket.

Det betyder inte att klarspråket är okomplicerat. Abuladze svänger mellan det poetiska och det hemska, det komiska och det storstilade. Bildstilen är inflammerad. Den rymmer karikatyr och operett och patos lika väl som groteska och fjädrande ingivelser. Chaplins "Diktatorn" har nämnts i sammanhanget. Närmare till hands, föreslår jag, ligger Brecht och hans stilbrytningar.

I finalen blir det junioren Tornike som svarar för civilkuraget och slutpläderingsen: Riv stenstoderna! Tukta maktens arroganser! Bygg oss någonting öppnare och bättre! Medan Gorbatjov, kan vi förmoda, står i kulissen och slår ihop handflatorna.

"Botgöring" är en briljant film, både som konststycke och historisk råsop betraktad. Med Sovjet för ögonen säger sig upphovsmannen minnas Eisensteins beska ord: "Sanningen triumferar alltid i våra liv, men ofta räcker inte hela livet till."

I Abuladzes fall räckte det med dryga hälften." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Uppslaget är genialt enkelt. Den allsmäktige borgmästaren i en icke namngiven stad dör, men flera dagar i följd dyker liket upp likt en olycksalig ande prydligt uppställd mot ett träd i de efterlevandes trädgård. Vilket i och för sig är helt logiskt; det är ju så som representanter för den makt han företräder plägar göra.

Gravgrävaren, en kvinna, ertappas dock och vid rättegången rullar hennes minnen och det förflutna upp: en tid av smärta, en tid där terrorn blivit vardag och naturligt tillstånd.

Det är med ett slags förbittrat överdåd, ett skratt med blottade hörntänder, som Abuladze berättar om denna tid. Han rädes varken tvära kast eller häftiga kollissioner. Här finns alltifrån den mest uppsluppna fars till svartaste tragedi; hallucinatoriska drömsekvenser till TV-realistiska familjegräl; poetiska fantasier till satiriska övertydligheter.

Det börjar redan med talen vid tyrannens begravning, den sortens barocka retorik designad att dölja alla raka linjer och allt som till närmelsevis liknar en sanning. Ett vilt krängande bildspråk, som till slut mycket riktigt kantrar när en uppeldad partifunktionär har den dåliga smaken att likna kistan vid "ett överdådigt svenskt smörgårdsbord".

Just i detta är Abuladze infernaliskt elak, i bilden av maktmänniskans fruktan för kulturen och de intellektuella; strävan att kväsa den och samtidigt begäret att få upptas i dess trollkrets. Inte förvånande visar sig dikatorn ha en förkärlek för att sjunga operaarior med gäll tenor, och sina råbarkade underhuggare som en inte alltför diskret doadoakör i bakgrunden.

Vad Abuladzes tillvägagångssätt handlar om är naturligtvis att hålla smärtan stången. Gyckleriet, Gestaltandet av tillvaron såsom syntes den i en skrattspegel, distanseringen som ett paradoxalt inkännande." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"I sin form är "Botgöring" svårdefinierad. Den har farsens personteckning, speciellt i fallet med diktatorn, men det tragiska dramats grundlighet och grymma realism. Berättelsen bryts av med drömsekvenser, antar en absurd stil emellanåt. Filmen kräver tålamod, van som man är vid den amerikanska filmens ytliga effektivitet, men den växer på djupet.

Ibland blir den övertydlig i sin politiska satir, och skådespelarna blir mer typer än människor, vilket fungerar sämst i de tragiska delarna.

Med dessa reservationer är "Botgöring" dock en film att rekommendera." Helena von Zweigbergk i Expressen

"Botgöring är en film som kanske är viktig mer som politisk händelse och symptom på ett förändrat tillstånd än som fristående konstverk. Men även om den inte är en konstnärligt helgjuten produkt så lägger den ändå en (georgisk) dimension till den sovjetiska filmkonsten med sin orginella berättarstil som i sin blandning av fantasi, realism och politiskt budskap mer påminner om Latinamerikanska berättare som Garcia Márquez än om rysk tradition.

Den främsta svagheten med Botgöring är dess längd på drygt 2 1/2 timme där en del mindre nödvändiga utvikningar och upprepningar tar stor plats. Men trots dessa reservationer av konstnärlig natur är Botgöring en film att på det livligaste rekommendera för dess satiriska allvar och skarpa påminnelse om Sovjetstatens allra värsta lik i garderoben, Josef Vissarionovitj Stalin." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-08-21 Sandrew Göteborg Sverige 151 min
1987-08-21 Cinmema Stockholm Sverige 151 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 17
Dia 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?