Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Something Wild
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-06-26

Medverkande

Jeff Daniels
Charles Driggs

Melanie Griffith
Audrey Hankel

Ray Liotta
Ray Sinclair

Tracey Walter
godsägaren

Dana Preu
"Peaches"

Visa alla medverkande

Handling

Den högst ordinäre Charles plockas en dag upp på en bar av den äventyrliga Lulu. Charles lockas iväg på en äventyrlig weekend, full av lögner och falskt rollspel. Plötsligt dyker...

Visa hela handlingen

Press

"Filmen blir Jeff Daniels ("Kairos röda ros") definitiva genombrott. Scenen där han till sist vågar släppa loss på dansgolvet; mycket berusad och dessutom till sinnet lyckligt berusad...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Jeff Daniels Charles Driggs
Melanie Griffith Audrey Hankel
Ray Liotta Ray Sinclair
Margaret Colin Irene
Tracey Walter godsägaren
Dana Preu "Peaches"
Jack Gilpin Larry Dillman
Su Tissue Peggy Dillman
Kristin Olsen Tracy
John Sayles
John Waters
Charles Napier
The Feelies
Kenneth Utt

Bolag

Produktionsbolag Religioso Presentation
Orion Pictures Corp.
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998

Handling

Den högst ordinäre Charles plockas en dag upp på en bar av den äventyrliga Lulu. Charles lockas iväg på en äventyrlig weekend, full av lögner och falskt rollspel. Plötsligt dyker Lulus man Ray, en f d fängelsekund, upp.

Censur / granskning

Censurnummer 126856
Datum 1987-06-12
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3106 meter
Längd efter klipp 3086 meter
Kommentar Aktlängder: 477-509-394-490-570-343-303 = 3086 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgsystem DuArt Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i minuter 113 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Filmen blir Jeff Daniels ("Kairos röda ros") definitiva genombrott. Scenen där han till sist vågar släppa loss på dansgolvet; mycket berusad och dessutom till sinnet lyckligt berusad över att kvinnor finner honom attraktiv, är en blivande filmklassiker.

Melanie Griffith ("Body Double"), å sin sida, kastar sig in i Lulus roll helt utan skyddsnät, som Beatrice Dalle i "Betty Blue"; hon springer omkring naken utan att det behöver vara en "erotisk scen", hon vågar vara ful och hon låter t o m kameran följa med in på muggen när hon kissar. Vilken annan etablerad Hollywood-skådis vågar sig på sånt?

Med E. Max Fryes raffinerade manus som utgångspunkt har Jonathan Demme (bl a "Stop Making Sense") gjort en film som inte bara är visuellt spännande; den låter också bättre än de flesta filmer, med ett av de bästa rocksoundtrack jag har hört.

För yuppies med självironi blir "I vildaste laget" den perfekta skrattspegeln och definitiva kultfilmen. För alla andra blir det sommarens fräckaste och roligaste komedi." Jan-Olov Andersson i Aftonbladet

"Demmes film lider av en fundamental obeslutsamhet, det är slapstik blandat med förväxlingsthriller. Hans godtrogne amerikan. Jeff Daniels, lockas av ansvarslösheten hos den i grunden medelamerikanska tjejen på glid, Melaine Griffith, som i sin tur arbetar för att smula sönder den präktiga fasaden.

Allt mynnar ut i en romans och en särdeles tråkig uppvisning i "lyckliga slut schabloner."

Demme som en gång gjorde "Melvin och Howard", en roadmovie om ett par särlingar som var lågmäld och mycket gripande på ett äkta sätt, har tydligen tappat all kontakt med vem han egentligen vill berätta om. Att han på vägen har fått kontakt med amerikanska rockmusiker, han gjorde Talking Heads konsertfilm "Stop Making Sense", hjälper honom bara till ett hyggligt soundtrack.

All annan insikt i det moderna livet, eller ens åsikt om det, tappar han bland yuppie-drömmarna i "I vildaste laget", som visar sig vara av standard matinéformat." Thore Sonesson i Dagens Nyheter

"Jonathan Demme är en effektiv berättare. Hans stjärnor Melanie Griffith och Jeff Daniels (minnesvärd redan som den romantiske hjälten i "Kairos röda ros") hänger väl med i svängarna. Och manuset är en störtflod av överraskningar som visserligen torkar ut något mot slutet -- men i alla fall . . .

Innerst inne handlar naturligtvis det här om de oemotståndligt livskraftiga och kontrollerbara impulser som varje blek byråkratsjäl understundom längtar efter att övermannas av. Den fröjd och fruktan som blir följden när impulsen (Melanie Griffith) faktiskt övermannar byråkratsjälen (Daniels) är väl åskådliggjort.

Som anarkistisk underhållning är den för all del oförarglig -- men underhållande." Bernt Eklund i Expressen

""I vildaste laget" är en bagatellartad komedi men blir ändå riktigt rolig genom en professionell regi och överlag goda skådespelarinsatser. Tempot hålls hela tiden uppe även om nog filmen utan större skada hade kunnat kortas. Sitt ämne till trots avhåller den sig från alla moraliserande pekpinnar; tonen är nästan genomgåeden lätt och lekfull. Jeff Daniels från bl a "Ömhetsbevis" och "Kairos röda ros" är utmärkt som Charlie. De nära två timmar som denna film varar är förvisso snabbt glömda men riktigt trevliga medan de varar." Carl Rudbeck i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-06-26 Göta Göteborg Sverige 113 min
1987-06-26 Spegeln Stockholm Sverige 113 min (samt ytterligare 1 plats)
TV-visning 1995-06-27 Femman Sverige 109 min
1998-11-13 TV4 Sverige 109 min
2003-08-06 SVT1 Sverige 109 min
2004-06-19 Kanal 5 Sverige 109 min
2005-01-03 Kanal 5 Sverige 109 min
Videorelease 1998-01 Sverige 108 min
Cinemateksvisning 2018-02-25 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3097


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 16
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?