Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Barnens ö
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-12-25

Medverkande

Tomas Fryk
Reine Larsson

Anita Ekström
Harriet Larsson, Reines mamma

Ingvar Hirdwall
Stig Utler, ambulansförare, hennes älskare

Lars-Erik Berenett
Esbjörn, Stigs kompis

Hjördis Petterson
Olga, innehavare av Olgas Atelier

Visa alla medverkande

Handling

11-årige Reine stannar i hemlighet i stan i stället för att åka på kollo. Han ägnar sin tid åt att undersöka alla aspekter av tillvaron. Det är bråttom med det - när man kommer in i...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna mötte Barnens ö med största respekt. Invändningarna var få. Flera uttryckte ren entusiasm.Eva af Geijerstam, DN: "Någon mer genomarbetad och konstnärligt självständig...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Byggledare
Sminkassistent
Synkläggning
Specialeffekter, ljud
Mixning

Medverkande

Tomas Fryk Reine Larsson
Anita Ekström Harriet Larsson, Reines mamma
Ingvar Hirdwall Stig Utler, ambulansförare, hennes älskare
Börje Ahlstedt Hester
Lars-Erik Berenett Esbjörn, Stigs kompis
Hjördis Petterson Olga, innehavare av Olgas Atelier
Sif Ruud fru Bergman-Ritz, anställd hos Olga
Lena Granhagen Helen, anställd hos Olga
Majlis Granlund Lotten, anställd hos Olga
Malin Ek Kristina, anställd hos Olga
Maria Dehnisch Birgitta, flickan som kommer för sent till Olga ateljé
Maud Sjöqvist Maria, medlem av teatergruppen
Hélène Svedberg Nora
Anneli Tulldahl Lisa, raggartjej
Christer Banck Janne, teatergruppens ledare
Per Carleson medlem av teatergruppen
Thomas Macklin medlem av teatergruppen
Johnny Söderberg medlem av teatergruppen
Bissa Abelli medlem av teatergruppen
Franciska von Koch medlem av teatergruppen
Barbro "Babben" Larsson medlem av teatergruppen
Sigrun M. Proppé medlem av teatergruppen
Elisabeth Sjöström medlem av teatergruppen
Sune Bergsten en av killarna i Dödens Gäng på Ålandsbåten
Örjan Engström en av killarna i Dödens Gäng på Ålandsbåten
Mikael Selder en av killarna i Dödens Gäng på Ålandsbåten
Kari Sylwan ena dansaren i TV
Karin Thulin andra dansaren i TV
Björn Borg Björn Borg
Tom Okker Tom Okker

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Treklövern HB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1980
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

11-årige Reine stannar i hemlighet i stan i stället för att åka på kollo. Han ägnar sin tid åt att undersöka alla aspekter av tillvaron. Det är bråttom med det - när man kommer in i puberteten blir man knäpp...

Censur / granskning

Censurnummer 121959
Datum 1980-12-15
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2970 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2970 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna mötte Barnens ö med största respekt. Invändningarna var få. Flera uttryckte ren entusiasm.

Eva af Geijerstam, DN: "Någon mer genomarbetad och konstnärligt självständig svensk film var det längesen jag såg.

Liksom i Elvis! Elvis! - här med hjälp av fotografen Roland Sterner - får landskap och fasader närmast surrealistiska kvaliteter. De är renodlade koncentrat av den dunkande ångesten, lämnar inget försonande andrum eller öppning åt Reine - eller publiken. De är slutna, hotfulla, utan plats och livsrum. Den ödsliga musiken, av Jean Michel Jarre, används på ett mästerligt sätt, helt i enlighet med filmens bärande vision: varthelst Reine kommer grinar våld och död, svek och ensamhet honom i ansiktet, varje gest efter kontakt lämnas hängande i luften.

Skådespelarna arbetar i samma förhöjda stil. Bara i mötet med en teatergrupp tappar Pollak greppet. Då ekar det plötsligt av svensk films naturalistiska sätt att hantera repliker.

Den bärande styrkan i Pollaks film är sättet att arbeta med Tomas Fryk som Reine: i hans ansikte och tunna pojkkropp samlas alla de känslor, all den medvetenhet och alla de möjligheter som barn har - men som de inte tillerkänns."

Jan Aghed, SDS: "Pollak skildrar ett samhälle där barnet är i vägen och nästan aldrig möts på sina egna villkor. Detta samhälle är kyligt och brutalt och i den känsliga åldern mellan pubertet och vuxenblivande, ett stadium företrätt av filmens raggargäng där den grymt svikne och förtvivlade Reine söker vinna inträde, snuddar samhällets ohämmat importerade manlighetsideal vid fascistiska värderingar.

Kanske skulle man behöva förebrå Pollaks Barnens ö för att vara alltför lång och för att sakna en riktigt fast eller tvingande dramatisk uppbyggnad. Den senare har inte precis något centrum; berättelsen fladdrar här och där och tappar ibland styrseln.

Men samtidigt är hans filmatisering imponerande. (-)

Pollaks barnskildring är på flera sätt märklig. Den tycks inlevelsefullt och alltigenom solidariskt avlyssnad. Den lånar sig inte åt sentimentala insmickrande eller betryggande tonfall utan är absolut kompromisslös i sina perspektiv på barnets utsatthet och främlingskap, likaväl som på barnets egen korruption, vilket inte är det minst väsentliga i sammanhanget.

Just denna omedgörlighet och den intensitet varmed den förmedlas är för mig filmens mest anmärkningsvärda egenskaper. Men jag tycker också mycket om Pollaks vägran att använda sig av de lättköpta barnidentifikationsklichéer enligt vilka de vuxna porträtteras i markerat förvrängande vinklar. I vissa avsnitt finns det en svag uppförstoring mot det groteska, så att bilderna i Barnens ö ibland får felliniska drag, men det rör sig ändå om ett stilbrott som är väl förenligt med filmens klarögda och sakligt genomskådande syn på den värld vi skapat åt våra ungar."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Reine drivs allt längre in i kylan och i den ena scenen starkare än den andra speglar Pollak Reines rädslor, skräck och övergivenhet. Hans kast mellan gråten och leken (lite kul och spännande är det att försöka klara sig själv), mellan längtan efter gemenskap och behovet av ensamhet, känns nära och sanna.

Det är inte så att Kay Pollak ensidigt attackerar den vuxna världen med dess knullande, öldrickande, svekfulla och lögnaktiga människor. Han ser de rädda, svikna små människorna bakom de tuffa fasaderna och förfallet. Vad han visar är strängt taget hur det kan gå för Reine i framtiden och varför. De hårdföra raggarna, den elake Stig bar kanske en gång på Reines frågor och drömmar. Men världen slog ihjäl dem.

Om Reine skall förmå förbli levande, det får vi inte veta. Det är med sorg jag hör honom önska sig stark, farlig och mäktig. När han är som mest sviken och rädd vill han att hela världen skall frukta honom. Så har den underkuvade och svage ofta önskat.

Jag har funderat över varför filmen känns så mycket ödsligare än boken. Allt förklaras inte med att Pollak avsiktligt låter Reine leva i en brutalare värld än Jersild, utan har nog också med mediet självt att göra. Bilderna har helt enkelt en tydligare och oundvikligare realism än orden.

Barnens ö är i sin förlängning en mycket kuslig film, ty den berättar otäcka sanningar om samhället vi skapat. Men där finns ännu lite plats för lek och skratt. Reine är inte helt uppslukad av den aniaravärld, där iskyla råder."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Barnens ö" av P C Jersild (f 1935) utkom 1976.

Inspelningen av filmen Barnens ö påbörjades den 2 juli 1979 och avslutades den 5 oktober samma år. Kompletteringar gjordes 18.-29.2.1980 samt i juni 1980.

"Det tog ungefär ett år från sista inspelningsdagen och fram till filmen var färdig. Men nu känner jag mig nöjd med filmen", säger regissören Kay Pollak intervjuad av Gunilla Winsnes (Norrköpings Tidningar 27.12.1980).

Tidsöverdrag och stora fördyringar hade sent under efterarbetet lett till att producenten Bengt Forslund avskedats. Ami Lönnroth skriver i Svenska Dagbladet (24.12.1980):

"Men en sak vill Kay Pollak ha sagt:

- En regissör behöver en producent som tror på honom, som kan stötta och lyssna och respektera en regissörs behov av sanning.

En sådan producent tyckte Kay Pollak att han hade i Bengt Forslund. Kay ger sin producent en stor del av äran för slutresultatet."

Nästan ett halvår tidigare (2.7.1980) hade dock Henrik Lindewald i Expressen förhastat meddelat att de redan omskrivna problemen med produktionen var överståndna:

"Äntligen har Kay Pollak klippt färdigt filmen Barnens ö. (-)

Att regissören Kay Pollak tog lång tid på sig för klippningen och därmed spräckte den ursprungliga budgeten, gjorde Jörn Donner otålig.

Som chef för Svenska Filminstitutet, producent av filmen, hotade han att själv ta över klippningen.

Men så långt gick det inte. Kay Pollak blev klar innan semestermånaden, vilket var Donners ultimatum.

Filmens producent, Bengt Forslund, förklarar varför det tog så lång tid.

- Kay Pollak har en väldigt hög ambitionsnivå och har jobbat mycket noggrant med att välja ut de absolut bästa bitarna av det inspelade materialet.

Det innebär att Barnens ö nu kommer att kosta 6,7 miljoner kronor mot budgeterade 4,7 miljoner kronor.

- Men ett lyckat slutresultat brukar förlåta förseningar och budgetöverdrag. Och ingen tackar en regissör som gör en dålig film för att hålla tidsramarna, säger Bengt Forslund.

Björn Henriksson som håller i finanserna på Svenska Filminstitutet är ändå bekymrad över den extra utgiften på 2 miljoner.

- Eftersom vi aldrig är ensamma om finansieringen av filmerna innebär bortfallet på två miljoner i praktiken att två framtida filmprojekt försvinner, säger han."

Filminstitutet tilldelade Barnens ö årets högsta kvalitetspoäng, Kay Pollak fick Guldbaggen för bästa regi och Ingvar Hirdwall Guldbaggen till bästa manliga skådespelare. Dessutom utsåg Svenska Filmkritikerförbundet Barnens ö till årets film 1980.

När Barnens ö visades under Moskvafestivalen 1981 var det en stympad version festivalpubliken fick se. De ryska värdarna hade helt enkelt klippt bort alla scener som visar huvudpersonen Reine naken, meddelade Lars Åhlander i sin festivalrapport (Chaplin nr 176/1981).

Förlaga

Originaltitel Barnens ö (Roman)
Författare P.C. Jersild


Inspelning

Sverige 1979 1980
Filmhuset Stockholm (ateljé)
Skäftingebacken Tensta, Stockholm (interiörer och exteriörer)
Sollentuna (exteriörer)
Stockholm (exteriörer)
Ålandsfärjan (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1980-12-25 Victoria Göteborg Sverige 108 min
1980-12-25 SF 1 Jönköping Sverige 108 min
1980-12-25 Skandia Linköping Sverige 108 min
1980-12-25 Palladium Lund Sverige 108 min
1980-12-25 Spegeln Stockholm Sverige 108 min
1980-12-25 Camera Uppsala Sverige 108 min
TV-visning 1984-01-15 TV2 Sverige
1991-10-19 Kanal 1 Sverige
2005-03-01 SVT1 Sverige
Urpremiär 1980-12-25 Victoria Göteborg Sverige 108 min
1980-12-25 SF 1 Jönköping Sverige 108 min
1980-12-25 Skandia Linköping Sverige 108 min
1980-12-25 Palladium Lund Sverige 108 min
1980-12-25 Spegeln Stockholm Sverige 108 min
1980-12-25 Camera Uppsala Sverige 108 min

Musikstycken

Originaltitel Équinoxe
Kompositör Jean-Michel Jarre (1978)


Originaltitel Oxygène
Kompositör Jean-Michel Jarre (1976)


Originaltitel Mysterious Semblance
Kompositör Edgar Froese


Originaltitel Donna
Kompositör Ritchie Valens (1958)
Textförfattare Ritchie Valens (1958)
Sångare Ritchie Valens


Originaltitel Calle Schewens vals
Kompositör Evert Taube (1931)
Textförfattare Evert Taube (1931)


Originaltitel Amazing Grace
Textförfattare John Newton (1779)


Originaltitel Lotta Lovin'
Kompositör Gene Vincent
Textförfattare Gene Vincent
Sångare Gene Vincent


Originaltitel Symfoni, nr 101, Hob. I:101, D-dur
Kompositör Joseph Haydn (1794)


Originaltitel Tidens flykt
Sångare Anna Öst (grammofonskiva EMI E 062 35 305)


Originaltitel Jetzt kommen die lustige Tage


Originaltitel Wenn wir marschieren


Originaltitel Stycke, piano, op. 32. Nr 3 Frühlingsrauschen
Kompositör Christian Sinding (1893)


Originaltitel Wien, du Stadt meiner Träume
Kompositör Rudolf Sieczyński (1912)
Textförfattare Rudolf Sieczyński (1912)


Originaltitel Cadillac
Kompositör Kim Brown (1964)
Denys Gibson (1964)
Graham Johnson (1964)
Ian Mallett (1964)
Textförfattare Vince Taylor (1964)
Framförs av The Hep Stars


Originaltitel Sanctuary
Kompositör John McLaughlin


Originaltitel Nere på klubben
Kompositör Per "Plura" Jonsson
Textförfattare Per "Plura" Jonsson
Sångare Per "Plura" Jonsson (grammofonskiva Silence SRS 4664)


Originaltitel En vacker dag
Kompositör Per "Plura" Jonsson
Textförfattare Per "Plura" Jonsson
Sångare Per "Plura" Jonsson (grammofonskiva Silence SRS 4664)


Originaltitel Lille man säg nu godnatt
Kompositör Alf Prøysen
Textförfattare Alf Prøysen


Originaltitel Mud Pies
Kompositör Tony Ross


Originaltitel Sonat, piano, nr 14, op. 27:2, ciss-moll, "Månskenssonaten"
Kompositör Ludwig van Beethoven (1802)


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1981 Bästa skådespelare Ingvar Hirdwall
Stockholm 1981 Bästa regi Kay Pollak
Stockholm 1981 Högsta kvalitetspoäng (Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag om 790 033,19 kr)
Chaplin-priset Stockholm 1980 Kay Pollak
Svenska Filmkritikerförbundets pris Stockholm 1980 (årets film)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2877


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2970


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus: Kay Pollak i samarbete med Ola Olsson & Carl Johan Seth efter PC Jersilds roman.
Omfång 113 s. Sekvenslista (2 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av PC Jersild. Filmmanuskript av Kay Pollak.
Omfång 127 s. Kommentar till manuset av Bengt Forslund och Kay Pollak (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av PC Jersild. Filmmanuskript av Kay Pollak.
Omfång 208 s. Sidan 2:1 - 2:76 benämnd Del 2.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus: Kay Pollak i samarbete med Ola Olsson & Carl Johan Seth efter PC Jersilds roman.
Omfång 170 s. Sekvenslista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 53 s. Del 2.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 76 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Children's island. By Kay Pollak in collaboration with Ola Olsson & Carl Johan Seth after PC Jersild's novel.
Omfång 85 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 167 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 170 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "dialoglista"
Omfång 35 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The children's island. "Subtitles".
Omfång 18 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av PC Jersild. Filmmanuskript av Kay Pollak.
Omfång 132 s. Illustrationer (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus: Kay Pollak i samarbete med Ola Olsson & Carl-Johan Seth efter PC Jersilds roman.
Omfång 179 s. Sekvenslista (3 s.) ingår. Tillägg (9s.) löst liggande i manus.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel [Av] Kay Pollak.
Omfång 70 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Insel der Kinder.
Omfång 26 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 9
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?