Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Korpinpolska
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-05-05

Medverkande

Pertti Kalinainen
Petteri Jokiaho, småbrukare

Paavo Katajasaari
Paavo, Petteris far

Hilkka Matikainen
Hilkka, Petteris mor

Eero Kemilä
viltvårdaren

Mari Holappa
grannkvinnan

Heikki Holappa
hennes man

Handling

En skildring från norra Finland. Den visar hur människor som lever i harmoni med naturen hotas av den moderna tidens rovdrift.

Press

Alla kritiker var rörande eniga om att Korpens polska var en suggestiv film som med små medel berättade en angelägen historia. Naturskildringen var det som recensenterna i synnerhet fäste...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Pertti Kalinainen Petteri Jokiaho, småbrukare
Paavo Katajasaari Paavo, Petteris far
Hilkka Matikainen Hilkka, Petteris mor
Eero Kemilä viltvårdaren
Mari Holappa grannkvinnan
Heikki Holappa hennes man

Bolag

Produktionsbolag Markku Lehmuskallio
Sveriges Television AB. Luleå (TV2)
Suomi-Filmi Oy
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1980
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1980
Laboratorium Suomi-Filmi Oy
Mixning CineMix
Övrigt bolag Suomi-Filmi Oy (distributör i Finland)

Handling

En skildring från norra Finland. Den visar hur människor som lever i harmoni med naturen hotas av den moderna tidens rovdrift.

Censur / granskning

Censurnummer 121225
Datum 1980-04-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2175 meter
Kommentar Aktlängder: 540-570-560-505 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2180 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Alla kritiker var rörande eniga om att Korpens polska var en suggestiv film som med små medel berättade en angelägen historia. Naturskildringen var det som recensenterna i synnerhet fäste sig vid. Men några tyckte att kopplingen mellan filmens olika delar var svår att följa och att ett spår av bygderomantik lurade runt knuten.

Ana Maria Narti, Chaplin: "Få filmer har lyckats säga så mycket med så enkla medel. Ändå kan man inte påstå att Korpens polska fullföljer alla de möjligheter som dess ovanliga struktur erbjuder. Särskilt första delen - den rena beskrivningen av skogens liv, innan familjens kollektiva porträtt börjar tecknas - blir efter en tid svår att följa. Det är inte mera handling eller mera dramaturgi i konventionell mening som behövs här; det vore en hädelse att kräva sådant av en film som så väl förverkligar en originell tanke. Men det verkar som om naturiakttagelserna helt utan förbindelse med människor inte räcker - hur vackra och sanna de än är - för att upprätthålla åskådarens koncentration. Och jag saknar faktiskt flera sekvenser om den lilla familjen i stugan, moment där vi kunde beskåda detta annorlunda och asketiskt tysta liv i isolering och ständig beröring med naturens krafter.

Detta skulle ha givit filmen större styrka och skulle verkat i den anda filmen i övrigt vittnar om. Naturens under kan vara en av lyrikens rikaste inspirationskällor. Men just detta betyder att själva lyriken är en avspegling, reflex av naturen i vårt inre. Om naturen inte projicerar mänsklig erfarenhet blir den lätt likgiltig och främmande för oss."

Gunnar Rehlin, GT: "Regissören Markku Lehmuskallio berättar i långsamma, atmosfärrika och färgmässigt mättade bilder. Det finns aldrig någon hets över bilderna, vilket stämmer väl in med dess skildring av naturen där dramatiken inte är något att hetsa upp sig över utan tvärtom något som ingår i vardagen. Ett lågmält men trots detta tungt inlägg i ekologidebatten som en oerhörd skönhetsupplevelse, det är Korpens polska."

Jan Aghed, SDS: "Markku Lehmuskallio, som både skrivit regisserat och fotograferat filmen, berättar dröjande, liksom stillsamt sjungande, om dygnets och årstidernas bestyr och skiftningar i denna karga nordfinska idyll. I vedertagen mening innehåller Korpens polska inte mycket till handling, och dialogen ryms på ett frimärke. Alla rörelser och meddelanden äger en renskalad ändamålsenlighet. Men Lehmuskallio är en typ av äkta naturlyriker som utvinner stark suggestion och dramatik ur vardagsförlopp och enkla detaljer och ur själva stillheten och tystnaden. Ur fjärran närmar sig surrandet från en motorsåg genom skogen. Det blir ett ljud indränkt med hotfulla innebörder.

Som varsel om ovälkomna intränglingar fångar sågljudet upp det kritiska tema om industrisamhället som bildar en dov och mycket dämpad klangbotten i filmen. Samtidigt är Lehmuskallio långt ifrån någon miljöromantiker. Han visar hur idyllen, bredvid ostördheten och lyckan i ett självförsörjande naturtillstånd, döljer en kärv kamp för överlevande, men samtidigt hur jämvikten mellan människotrion och den omgivande vildmarken innebär en moralisk följdriktighet och substans som teknologins och byråkratins förebådande ankomst bara kan pervertera."

Kommentar Svensk filmografi

Korpens polska var Markku Lehmuskallios (f 1938) spelfilms- och långfilmsdebut. Han var från början skogsvårdare, men skolade om sig till filmfotograf. I början av 1970-talet försörjde han sig på beställnings- och reklamfilm samtidigt som han började göra kortfilmer. Korpens polska gjordes under tre år, 1976-1979, under knappa omständigheter. Budgeten slutade på blygsamma 600.000 kr.

Inspelning

Finland 1977-03 1979-06
Oulangan kansallispuisto (nationalpark) Kuusamo-Salla (nordöstra Finland)
lagmansgården i Säkijärvi by Utajärvi

Visningar

Sverigepremiär 1980-05-05 Filmstaden Stockholm Sverige 79 min (Filmen saknade svenska texter)
1980-05-05 Sture Stockholm Sverige 79 min (Filmen saknade svenska texter)
Urpremiär 1980-03-14 Astra Helsingfors Finland 79 min
1980-03-14 Diana Helsingfors Finland 79 min
TV-visning 1981-02-19 TV1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Korpinpolska
Instrumentalist Paavo Katajasaari (fiol)


Originaltitel Nukku-Matti
Arrangör Georg Malmstén
Sångare Hilkka Matikainen


Utmärkelser

Office Catholique Internationale du Cinéma Berlin 1980 (särskild rekommendation)

Ämnesord

DK Djur, Natur
DK Miljö
DK Sociala och politiska förhållanden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2160


Typ I-band
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 17
Färg papper 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?