Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Kärleken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-07-07

Handling

Filosofiläraren Johannes Salminen föreläser. En moralisk konflikt måste innehålla två oförenliga värden, säger han och ber om exempel. Men auditoriet tiger. Filmens förtexter...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna fann inte mycket att glädjas åt i Kärleken.Carl-Eric Nordberg, Vi: "Vad vi bevittnar är alltså ett triangeldrama - fast av lite ovanligt slag. (-)Johannes med sin...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Anna Godenius Li
Lena Olin Lena
Per Ragnar Johannes
Mathias Henrikson Lars
Erland Josephson Andreas
Christina Zalewski finskan
Erik Tamm Markku
Axel Düberg bilskolläraren
Suzanne Hallvarez Eva
Berno Billing boxningstränaren
Christer Holmgren Claus
Mona Lundgren cigarettdamen
Sven Söderström den fulle mannen
Eila Isomäki tidningsbudet
Peter Boman den stora pojken
Lena Rydh flickan på universitetet

Bolag

Produktionsbolag Cinematograph AB (för)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1987
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Filosofiläraren Johannes Salminen föreläser. En moralisk konflikt måste innehålla två oförenliga värden, säger han och ber om exempel. Men auditoriet tiger.

Filmens förtexter visas mot en radhuslänga.

Det är morgon, Lena vinkar av sin man Johannes och lilla sonen Markku. Johannes följer Markku till skolan.

På skolgården hör Johannes en kille ropa:

Här kommer finnjäveln med sin farsa!

Johannes söker upp Markkus lärare, Li Berglund, som berättar att Markku kallas Macken. Johannes ber om ett samtal - men inte i skolan. Han föreslår en promenad på en kyrkogård, vilket Li accepterar.

De möts på en nästan igenväxt kyrkogård. Markku har det svårt i skolan, säger Li. Hans ovanliga namn har varit tillräckligt för att starta mobbningen. Johannes frågar om han måste byta namn. Sedan vill han hellre fortsätta att tala om Li. Ses vi igen? frågar han innan de skiljs åt.

När Li kommer hem, börjar hon gräla med sin man Andreas. De är bortbjudna, men han får gå själv.

Johannes och Li träffas i en parkallé. De springer varandra till mötes. Vid en fontän tackar hon honom för brev.

På kvällen gör de sig klara att ligga med varandra, men han avbryter förspelet. Jag kan inte, säger han.

Johannes tränar boxning med kollegan Lars. En dag får Markku följa med till träningslokalen. Det bestäms att han ska få lära sig sportens grunder.

Lars är full och olycklig över sitt spruckna äktenskap. Det tycks honom omöjligt att få träffa sitt barn. Johannes tar med honom hem.

Li råkar åter i gräl med Andreas. Hon medger att det finns en annan man. Men de har inte knullat. Du spionerar på mig, säger hon. Det behövs inte, säger han. Jag skäms varje gång du ljuger för mig.

Lars är nu lugnare till sinnes. Han ligger nedbäddad och nattas av Lena. Det ringer i telefon, och Johannes svarar. Jag måste åka till stan, säger han sedan.

Johannes är tillsammans med Li. De ligger med varandra.

Älskar du Lena? frågar Li. Ja, säger Johannes. Li säger att hon vill träffa Lena.

Johannes kommer hem till Lena och berättar att han har varit hos en annan. Jag älskar henne, säger han. Du vet inget om kärleken, säger Lena.

Lena står framför en spegel och provar kläder.

Detsamma gör Li.

Kvinnorna träffas på en uteservering. Jag vill inte ta Johannes ifrån dig, säger Li. Vi ska fixa det här. Vi får inte låta svartsjukan bli större än kärleken.

Johannes och Lena ligger i sin dubbelsäng. Vill du inte älska med mig längre? frågar hon. Jag trodde..., säger han. Då trodde du fel, säger hon.

Efter skolavslutningen blir Markku ensam med några jämnåriga i gymnastiksalen. Han höjer händerna för att börja slåss. Men de andra killarna väljer att lämna honom ensam.

Johannes, Markku, Lena och Li semestrar tillsammans i Danmark.

Li och Lena ligger nakna på en sandstrand. Jag är inte svartsjuk längre, säger Lena. Jag börjar bli det, säger Li.

Semestervardagen har sina rutiner som då och då störs av irritation.

Li och Lena går ensamma på krogen en kväll. Johannes vill inte följa med. Li kommer hem sent, Lena först nästa morgon. Då är Johannes som ett nervknippe av oro.

Det har inte hänt något särskilt under natten, säger Lena till Li som brygger kaffe. Men nu vill hon inte vara med om detta samliv. Vi måste ha tålamod, säger Li.

Johannes kommer till dem, när Lena skriker:

Jag orkar inte mer. Jag ger mig av.

Johannes slår till henne. Hon slår tillbaka.

Sluta! skriker Li.

Jag går och hämtar Markku, säger Lena.

Markku är på stranden. Han tittar upp, när han hör Lena ropa.

Censur / granskning

Censurnummer 121301
Datum 1980-05-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2095 meter
Kommentar Aktlängder: 550-530-515-500 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2095 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna fann inte mycket att glädjas åt i Kärleken.

Carl-Eric Nordberg, Vi: "Vad vi bevittnar är alltså ett triangeldrama - fast av lite ovanligt slag. (-)

Johannes med sin prydliga samvetsekvation sjunker efter hand i bakgrunden. Li och Lena griper i stället händelsernas tyglar. Snart ligger de båda forna rivalskorna nakna bredvid varandra på sommarstranden och utbyter systerliga förtroenden. Svartsjukan är bortblåst, himlen blå och alla tre lyckliga...

Det är naturligtvis en bara alltför harmonisk glansbild. Den rämnar också efter en vaknatt då nedtystade känslor äntligen får röst och ärrade konflikter på nytt börjar blöda. Nu kommer de egentliga svårigheterna, tänker åskådaren. Men då är filmen slut!

Den efterlämnar med andra ord viss besvikelse. Visserligen är Kallifatides - som ofta berättar i klarögda och finstämda bilder - ute i mycket sympatiska ärenden. Han talar inte bara för kvinnors oberoende. Han vill också demonstrera en ny kärleksgemenskaps möjlighet.

Men hans nästan alltid lika belevade huvudpersoner spelar i alltför hög grad med i ett slags känslornas resonemangsparti. I motsats till Johannes kollega Lars som förgäves söker supa bort sin ensamhet och ångest. Han gråter mycket 'omanligt' och mycket äkta.

Men han är en bifigur."

Mårten Blomkvist, Expr: "Ämnet är intressant men svårt och som filmregissör är Kallifatides lika fantasifull och känslig som Fröken Väder.

Bilderna är i sig totalt meningslösa illustrationer till en text. Hela tanken bakom kameraarbetet verkar ha varit att man ska få det vackert och tydligt. Det har lyckats till hälften - den senare hälften.

Scenerna och bilderna är så hopplösa klichéer att jag undrar om Kallifatides aldrig går på bio själv. I en del badstrandsscener låter han Lena Olin vandra in i bilden på samma sätt som tjejen i en nyligen visad reklamfilm för bindor.

Och spelet är inte roligare det, stelt och onaturligt. Personinstruktion är tydligen också en av de sidor av filmskapandet som Kallifatides bedömt som oväsentliga - här handlar det om att få en bok uppläst och fotograferad.

Hårda ord mot en debutant, kan det tyckas.

Men Kärleken gör mig förtvivlad."

Jan Aghed, SDS: "Regissören har inte dramatiserat eller diskuterat någonting utan på sin höjd illustrerat några sidor ur den egna roman alltihop bygger på. Dialogen består av litterärt ljudande plattityder. Bilderna är spänningsfritt och banalt komponerade och lika blodlöst konventionellt sammanfogade vid klippbordet. En konfliktforskare kan lugnt ta middagsrast när filmaren Kallifatides sätter igång.

De spänningar som finns i detta kuriöst intetsägande debutverk är troligtvis inte avsedda. De förekommer mellan den progressiva bild som regissören - i varje fall teoretiskt - gör sig av parets samlevnads - och ägandeproblematik och de mans - och kvinnobilder han använder som språkrör.

Omväxlande med arbetet på doktorsavhandlingen har mannen pugilistiska övningar för sig, lär sonen boxas, bröstar sig i största allmänhet och slår, i en lika oförberedd som vanvettigt konstruerad scen, en dubbelt så stor fyllo och kvinnofridstörare på käften.

Stiligt - precis vad alla puerila manspojkar drömmer om att göra. Kallifatides okritiska syn på mannen såsom naturligt objekt för kvinnors uppassning och hans schablonmässiga skildring av kvinnor som självupptagna och utseendefixerade varelser, vilket är innebörden av ett centralt avsnitt med Godenius och Olin framför var sin spegel, tycks i porträttet av huvudpersonen ingå en förening med boxnings- och kruskapropagandisten Per Ragnars anfäktelse. Resultat: det är en besynnerlig schizofren korsning mellan en folkhemsk intellektuell och en kalifornisk machotyp."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen Kärleken utgår från romanen "Kärleken" (utgiven 1978) av Theodor Kallifatides (f 1938). Men det är ändå inte fråga om en filmatisering av romanen.

Kallifatides reder själv ut förhållandet i en artikel i Norrländska Socialdemokraten (12.4.1980):

"För ett par år sedan skrev jag en roman med titeln "Kärleken". I år, med Svenska Filminstitutets hjälp och delvis även med guds, förverkligade jag en mycket gammal dröm: att göra film.

Filmen heter också Kärleken.

Det är därför viktigt att så tidigt som möjligt försöka göra klart vilken relation råder mellan romanen och filmen.

Redan när vi började diskutera det första utkastet för filmen kom Jeanette Donner, vi samarbetade för manuskriptet, och jag till insikten om att vi borde glömma boken.

Romanen handlade om en sorts konflikt, en lättfattlig och ganska vanlig vardagssituation. En lyckligt gift man blir förälskad i en annan kvinna. Vad göra?

Detta var boken. Filmen är precis tvärtom. Det är de två kvinnorna som står i centrum, det är deras försök att lösa ekvationen, som är filmens nerv och enligt min mening också dess berättigande."

Förlaga

Originaltitel Kärleken (Roman)
Författare Theodor Kallifatides


Inspelning

Stockholm Sverige
Skagen Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1980-07-07 Sture Stockholm Sverige 77 min
Urpremiär 1980-07-07 Sture Stockholm Sverige 77 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2095


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärleken. Filmmanuskript av Theodor Kallifatides i samarbete med Jeanette Donner.
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärleken. Filmmanuskript av Theodor Kallifatides i samarbete med Jeanette Donner.
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Kärleken.
Omfång 34 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Love. (original title: Kärleken). Filmscript by Theodor Kallifatides in collaboration with Jeanett Donner.
Omfång 130 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglistan Kärleken.
Omfång 34 s. + 2 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kärleken. Engelska texter.
Omfång 23 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 14
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?