Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel " Lyckliga vi ..."
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-06-23

Medverkande

Tuncel Kurtiz
regissören

Müjdat Gezen
produktionsledaren

Özcan Ösgür
skådespelaren

Nuri Sezer
fotografen

Hasan Gül
Hassan the Rose

Yaman Okay
Ahmet

Visa alla medverkande

Handling

En misslyckad filmregissör kommer till Sverige och lyckas lura några turkiska landsmän att han är en stor filmman med kontakter i den stora filmvärlden. Han får dem att investera sina...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken var sammanfattningsvis försiktigt välvillig, även om flera påtalade amatörism och valhänthet i gestaltningen av denna "anspråkslösa bagatell".Hanserik Hjertén, DN: "Det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Distributionstitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel
Söktitel

Filmteam

Medverkande

Tuncel Kurtiz regissören
Müjdat Gezen produktionsledaren
Özcan Ösgür skådespelaren
Nuri Sezer fotografen
Hasan Gül Hassan the Rose
Yaman Okay Ahmet
Erol Demiröz Ünal
Savas Dincel berättaren
Seckin Bozkaya renhållningsarbetaren
Peter Lindgren den gamle svensken
Lisbeth Zachrisson horan
Håkan Alexandersson "kunden"
Gudrun Zachrisson Ulla
Helena Wikström Pia
Romana Apetrea sångare
Lars Wiberg sångare
Nadir Süteman skådespelarkandidat
Yalcin Hitay skådespelarkandidat
Semih Basay skådespelarkandidat
Mustafa Kaya skådespelarkandidat
Osman Göksen skådespelarkandidat
Sevindik Kizilkaya skådespelarkandidat
Andellis Mavros Ahmets far
Hasse Johnsson den unge svenske pojken

Bolag

Produktionsbolag Sekur Film
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia

Handling

En misslyckad filmregissör kommer till Sverige och lyckas lura några turkiska landsmän att han är en stor filmman med kontakter i den stora filmvärlden. Han får dem att investera sina sparade pengar i ett filmprojekt.

Censur / granskning

Censurnummer 121359
Datum 1980-06-03
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2265 meter
Kommentar Aktlängder: 515-560-490-470-230 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2265 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken var sammanfattningsvis försiktigt välvillig, även om flera påtalade amatörism och valhänthet i gestaltningen av denna "anspråkslösa bagatell".

Hanserik Hjertén, DN: "Det galghumoristiska biter inte och farstonen hamnar ibland i det onödigt jönsiga. Några fina dokumentära inslag med turkar som berättar om sin vantrivsel och hemlängtan får en att undra om inte en rak skildring av invandrarnas belägenhet gett ännu mera.

Men nu är det en annan film Kurtiz gjort. Och att resultatet ändå blivit så hyggligt får nog framför allt tillskrivas hans insatser framför kameran, där han levandegör en storskojare med all möjlig satyrgrinande bravur och vällustig lögnaktighet.

Fast under spralligheten är det här egentligen en förfärligt dyster film. Den ger nästan en totalsvart bild av Sverige med slavjobbande utlänningar, gnälliga välfärdssvenskar och tunnelbanevåld som dominerande drag.

Man kan beklaga den bilden och dess brist på öppningar och ljuspunkter - och då bortser jag från den sagoaktiga happyenden - men den finns där och är möjligen representativ för många gästjobbares syn på det här självbelåtna landet.

En lite avig och hoptråcklad film, men uppiggande annorlunda och chockerande nyttig för lyckliga oss!"

Sun Axelsson, Chaplin: "Filmerna i filmen, svindlarens och dokumentärfilmarens, kan verka formellt förvirrande, men snart är man med på noterna och helt inne i det nästan schizofrena liv som invandrarna tvingas leva i våra samhällen.

Den lekfulla infallsrika formen för denna film tillåter våra egna känslor att spela med. Den skulle kunna ha kommit ur ett hoppfullt kreativt och engagerat sextiotal, snarare än under detta diplomatportföljernas och de oklanderliga kostymernas sjuttiotal. Men just därför har filmen desto större uppgift att fylla på alla plan. Som en allvarlig kritik mot vår inställning till och vårt sätt att behandla invandrare och som en uppmaning till oss att lätta på uniformerna, att pröva nya vägar, nya möjligheter mot stagnation."

Carl-Eric Nordberg, Vi: "Det är en film utan riktig konstnärlig stadga och balans. Men nog är den aktuell och väl värd att se. Kurtiz isolerar inte sin problematik till en speciell folkgrupp. Han vill tala ett jämlikhetens språk för de undertryckta överallt.

Det blir tydligt särskilt i den mycket naturliga symbolscen då en svensk folkpensionär söker komma den turkiske tonåringen till hjälp på tunnelbanestationen. De slås båda brutalt ned.

Men just i detta förnedringens ögonblick möts deras blickar. Svensken och turken har känt igen varandra - i sig själva!"

Mårten Blomkvist: "Filmen (-) är inte (-) det mest genomarbetade man sett. Det svajar lite planlöst fram och tillbaka mellan farsartade scener från inspelningen som dag för dag blir allt mer bisarr och inslag som berättar om enskilda turkars öden och drömmar.

Mycket verkar improviserat, tekniken är inte den bästa och efter ett tag börjar filmen upprepa sig. Ändå är den ganska rolig att se: en udda, anspråkslös bagatell, gjord med ett gott humör."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Tyvärr har Tuncel Kurtiz svårt att verkligen få ut någonting av sin skojarhistoria. Den fastnar någonstans i de larmande och stökiga repetitionerna. Därutöver blir det litet om turkiskt temperament och turkisk hemlängtan, svensk ensamhet och svensk råhet i tunnelbanan. Idel ytbilder utan motbilder. En bagatell med lyckligt slut."

Mario Grut, AB: "Kring denna säregna historia har den turkiska filmduon Sekur/Kurtiz snickrat ihop en filmfars som tekniskt är lika säregen. Från intrig till dialog och från berättartempo till kameraarbete verkar allt vara gjort av glada amatörer.

Problematiskt blir det när amatörer också ska spela amatörer och bara kan göra det amatöristiskt. Mot färdigheten hos professionella skådespelare som Tuncel Kurtiz och Peter Lindgren står deras ofärdigheter olustigt. Och farsen urartar i frågetecken."

Kommentar Svensk filmografi

Nuri Sezer, filmens producent och manusförfattare, är utbildad skådespelare och hade arbetat i sex år vid en av Turkiets största teatrar när han kom till Sverige i mitten av 60-talet. Efter flera misslyckade försök att få jobb inom film- och teaterområdet försörjde han sig som diskare på restaurang och med fabriksarbete. Innan han tog itu med filmprojektet arbetade han som frukt- och grönsaksförsäljare, enligt vad han berättade för Expressens Madeleine Lönnö (28.6.1980).

Tuncel Kurtiz (f 1935) var välkänd skådespelare och regissör i Turkiet när han flyttade till Sverige i mitten av 70-talet. Han har medverkat i flera av Yilmaz Güneys filmer, bl a Hjorden (1978; regi Serif Gören). Före regiarbetet med "Lyckliga vi¿" hade han i Sverige bl a arbetat som skådespelare i två filmer av Barbro och Günes Karabuda och satt upp en pjäs för Riksteatern (Expr 28.6.1980).

Hur Svenska Filminstitutet blev medproducent till filmen, berättas i samma Expressen-artikel: "När grovklippningen var klar hemma i Nuris vardagsrum var också pengarna slut, och skulderna var stora.

- Då tog vi som sista chans kontakt med filminstitutet. Jörn Donner hade inte tid men Måns Reuterswärd tittade på vår kopia. Han tyckte om den och ville satsa på filmen.

Filminstitutet gick in som medproducent och erbjöd ekonomiskt stöd. Resultatet blev att de betalade halva filmen.

- Det är nog förresten första gången någon kommit med en nästan färdig film till filminstitutet, säger Nuri och ler."

Kostnaderna för filmen uppgavs vara 1,7 Mkr.

Inspelning

Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1980-06-23 Filmstaden Stockholm Sverige 83 min
Urpremiär 1980-06-23 Filmstaden Stockholm Sverige 83 min

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1980 (bidrag om 98 908,56 kr)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2262


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2242


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2263


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2263


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Omfång 27 s. + 1 s. dialoglista trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 34 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hasan the rose.
Omfång 25 s. + 1 s. trailer.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 19
Färg papper SET
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?