Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sommaren med Wanja
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-08-25

Handling

Blonda Wanja speglar sig till jazzmusik. Hon är naken. Börje sitter och arbetar på sitt kontor, men tröttnar. Han ringer Wanja. Wanja ligger på sin säng i ett genomskinligt nattlinne och...

Visa hela handlingen

Press

Hugo Wortzelius, Upsala Nya Tidning, var en av de få som skrev om filmen, under rubriken "BOTTEN":"Ett års bortavaro från porrfilmsgenren medför inte att man möter något nytt,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Corona

Handling

Blonda Wanja speglar sig till jazzmusik. Hon är naken. Börje sitter och arbetar på sitt kontor, men tröttnar. Han ringer Wanja. Wanja ligger på sin säng i ett genomskinligt nattlinne och pratar med Börje. Hon berättar att hennes man Anders är på kurs för att komma upp ett pinnhål. Det förstår Börje att vi alla måste ibland. Wanja undrar om Börje är på väg till henne. Börje väntar sig inte denna invit men finner sig snabbt och svarar att han kommer omedelbart. Wanja skojade bara. Börje vill komma, men får vänta tills nästa dag, för Wanja ska åka och bada. Hon onanerar under tiden och berättar det för Börje. Sen måste hon sluta. De säger hej och Wanja onanerar vidare.

Stockholms skärgård en vacker sommardag. En ung man med stora fjuniga polisonger och korallhalsband sitter i en motorbåt. En brunett kommer upp ur kajutan. Hon smeker sig. Wanja ligger på en klipphäll och smeker sig. Pojken med korallhalsbandet och brunetten har sex. Wanja smeker sig vidare.

Börje läser tidningen. Hans fru Lena syr. Hon bär en sned peruk och frågar om Börje haft det bra på jobbet. Börje vill läsa tidningen men hustrun vill älska. Börje ger med sig. De älskar. Brunetten och polisongerna är också i huset. De har sex igen, i en svart skinnsoffa. När Börje och hans fru är färdiga tittar de på i smyg.

Dagen efter är det höst. Wanja blir hämtad av Börje i hans silvergrå Mercedes och de kör ut till Börjes stuga där de kan bada bastu ostört. Börje hoppas han har rätt nyckel med sig till stugan. Det har han. Efter att ha vänslats i soffan går Börje och Wanja in i bastun och har sex.

Under tiden stoppar Börjes hustru, iklädd endast ett litet kort förkläde, smutsigt porslin i diskmaskinen. Sedan går hon ut och pratar i telefon med Mona som bjuder på fest. Under tiden smeker hon sig, och Börje och Wanja fortsätter att ha sex i bastun. Börje säger sig märka att det var länge sedan Wanja fick något, och det skall det bli ändring på, lovar han. Lena talar vidare i telefon och smeker sig. Börje och Wanja har nu gått ut till en gungstol där de fortsätter att älska. Börje vill göra en bakis och det får han. Lena säger hej till Mona. Börje och Wanja har nu gått in i sovrummet och avslutar så småningom sitt samlag.

Det är fest hos Mona. Börje och Lena och Wanja är där tillsammans med en grupp andra människor. Lena hånglar med en man i soffan. Wanja berättar för en rödhårig väninna om gårdagens äventyr i en återblick från färden till Börjes stuga. Det blir motorstopp på vägen och Börje får gå till en gård för att hämta bensin. Då han försvunnit bort i vägen kommer tre hjälpande män i en blå Volkswagen och en av dem säger "Titta där sitter en kabel ju". Wanja tackar männen på det enda sätt hon kan. En av dem har sex med Wanja medan en mest står och tittar under motorhuven. Sedan går han till ett träd och kissar. Därefter kör de tre vidare. Då kommer Börje tillbaka med bensindunken. Wanja startar bilen. Börje utbrister "Och jag som har kånkat!"

Den rödhåriga väninnan Katja berättar att hon och hennes rumskamrat Yvonne, som har peruk och duschar länge med peruken på, brukar smeka varandra med en massagestav. Detta återges i bild. Hon berättar även att de lyckats förföra brevbäraren. Även detta återges i bild. Brevbäraren kommer med posten, och säger "Va nu då?", när den skjuts upp ur brevlådan igen. Han ringer på och slits in av de två flickorna och sedan har de tre sex. Brevbäraren är samme man som hade sex med Wanja vid motorstoppsincidenten, tror Katja, och det är det också.

På festen är man ogenerad och flera visar sina bröst, könsorgan etc. Wanja ser ett foto på Börjes son. Det är polisongen! I ännu en återblick, från skärgården, har han och Wanja sex.

Nu har nästan alla på festen sex. Börje vill att Wanja ska vara med, men det vill hon först inte. Sedan har hon ändå sex med de flesta männen där. Alla har sex med alla. I slutscenen ligger de i en enda stor hög.

Censur / granskning

Censurnummer 121533
Datum 1980-08-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2145 meter
Kommentar Aktlängder: 470-540-485-650 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2145 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Hugo Wortzelius, Upsala Nya Tidning, var en av de få som skrev om filmen, under rubriken "BOTTEN":

"Ett års bortavaro från porrfilmsgenren medför inte att man möter något nytt, även om denna gång en kvinna enligt uppgift skrivit manus. Det aningen nya skulle då vara att sexualakrobatiken minskat något och åldersspektrumet breddats. I övrigt är det samma mekaniska trista förlopp. Handling saknas, och varför filmen heter Sommaren med Wanja förblir en gåta. Sommar, förresten, ibland är det höst med gulnande björkar!

Regissör är inte angiven och har synbarligen aldrig funnits. Replikerna är dåligt eftersynkroniserade och har även då tydligen anförtrotts rena träbockar. Varje gång någon på duken säger något är det nämligen en katastrof - SMHIs israpport låter eldigare!

SÄLLAN har en kortfilm känts så lång, seg och likgiltig. Ändå gick bara några få i den alltför stora stackars publiken. Enda valutan var förspelet med Chaplin som boxare. Den roar varje gång, och mot den geniale komikern/satirikern framstår långfilmen som ännu mera föraktlig."

Kommentar Svensk filmografi

Mot Wortzelius förmodan (se recension) fanns det en regissör till filmen, österrikaren Heinz Arland, som tidigare gjort Den k--- familjen (1976/5) och senare skulle göra Hemmafruarnas hemliga sexliv (1981/15).

Sommaren med Wanja var ett tappert försök att hålla den svenska porrfilmsproduktionen vid liv, trots allt starkare konkurrens från utlandet.

I jämförelse med t ex Inge Ivarsons 70-talsproduktioner i genren måste den ses som en amatörprodukt, med samlagen som enda mål och medel. Trots detta blev finskfödda Oili Virta något av en favorit bland porrfilmsälskare.

Då filmen återutgavs på video 1994 angavs som regissör "Harry Lund" Den kallades också "en av Sveriges största porrsuccéer genom tiderna", en sanning med stor modifikation. På kassettomslaget fanns vidare informationen "Obs! På begäran av aktörerna: Filmen finns ute endast under begränsad tid." Två år senare fanns den fortfarande tillgänglig.

Visningar

Sverigepremiär 1980-08-25 Biorama Göteborg Sverige 78 min
Urpremiär 1980-08-25 Biorama Göteborg Sverige 78 min
Sverigepremiär 1980-08-25 London Stockholm Sverige 78 min
Urpremiär 1980-08-25 London Stockholm Sverige 78 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2117


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Dialoger.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?