Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Trollsommar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-02-27

Medverkande

Teddy Rhodin
trollfar

Marrit Ohlsson
trollmor

Birger Åsander
gammeltrollet

Sif Ruud
gumman

Visa alla medverkande

Handling

En stockholmsfamilj - en mamma med tre barn - har hyrt in sig över sommaren hos bonden Elis någonstans i Dalarna. På väg till bondgården stannar bilen oförklarligt, dörren går upp, och...

Visa hela handlingen

Press

Meningarna om filmen var delade, även om de positiva rösterna övervägde. Lasse Bergström, Expr: "Det är den tidlösa fantasivärlden från förr, men belyst med nutidens eldar....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Scandinavian Film & Marketing AB
Albert Bonniers förlag
Distributör i Sverige (35 mm) Scandinavian Film & Marketing AB
Distributör i Sverige (DVD) Atlantic Film AB 2005
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

En stockholmsfamilj - en mamma med tre barn - har hyrt in sig över sommaren hos bonden Elis någonstans i Dalarna. På väg till bondgården stannar bilen oförklarligt, dörren går upp, och dottern Johanna ser hur något lurvigt försvinner in i skogen. Sedan startar motorn igen.

Elis, som har två egna barn i stadsbarnens ålder, planerar att kalhugga ett större skogsparti för att få pengar till driften av lantbruket.

Barnen går ut i skogen, där Elis barn har byggt en koja. Johanna dröjer sig kvar och kan sen inte hitta de andra. När hon letar efter dem, ser hon hur det ryker ur en klippskreva. När hon senare berättar att "det brinner i berget", tror henne ingen. "Du har råkat ut för en synvilla."

Men nästa dag hittar barnen fram till en grotta i berget med öppning i taket. Det var härifrån röken kom. Ett halsband som de funnit i grottan smälter när det möter dagsljuset.

Barnen besöker Sven i fäbon, som bor mitt ute i skogen. Kanske han kan förklara alla underligheter. Visst finns det troll, vättar och älvor, säger han, förr trodde man på sånt. På en hylla hos Sven hittar Johanna ett halsband av samma typ som det i grottan.

När skogsarbetarna anländer till gården för att ta itu med kalhuggningen, brinner Elis verkstadsbod oförklarligt ner.

Ute i skogen möter Johanna en gumma, som visar henne hur Näcken sitter i en bäck och spelar. "Mot våra skogsväsen står sig människan slätt", säger hon.

Skogsarbetarnas traktor kör ner i diket och välter. När de kommer tillbaka efter att ha hämtat hjälp från gården, står traktorn på vägen igen, men vänd i motsatt riktning. Sen sprängs deras manskapsbod i luften.

Från gården ser barnen en liten rödhårig pojke, som försvinner in bland träden. De springer iväg efter honom och ute i skogen övermannas de av troll, som tar dem med sig till sin grotta.

Trollen ser ut som riktiga John Bauer-troll med jättenäsor, alla utom den rödhårige trollpojken, som ser ut som en människa. De pratar ett obegripligt språk.

Plötsligt anländer Sven i fäbon. "Jag hälsar på mina vänner", säger han till barnen. Efter ett tag börjar trollen tala begripligt. "Nu har ni fått trollhörsel", säger Sven. Trollpojken trollar fram tomtar och skogsrån.

Barnen får reda på att det är trollen som ligger bakom de "oförklarliga" händelserna, eftersom de vill stoppa kalhuggningen av skogen. Den gamle Trollefar säger: "Nu har ni sett att skogen lever. Men människorna är bara intresserade av sig själva. Nu ska vi flytta till skogarna i norr. Där finns det ren luft, milsvida skogar och stora berg. Ni ska lära alla andra att vara försiktigare med allt annat som lever och inte släppa ut smörja över bär och träd."

Trollefar vräker ner ett jättestenblock och stoppar skogsavverkningsmaskinen. Men bara tillfälligt. Snart är den automatiserade trädavverkningen igång. Då trollar Trollefar så att de kapade träden kommer upp igen.

De oroliga föräldrarna har ställt till med skallgång efter de försvunna barnen. I skogen stöter Elis på gumman som läxar upp honom: "Det är inte din skog. Det är alla levande varelsers."

Det är flyttfest hos trollen och alla skogens varelser är där, även gumman. Sven i fäbon, Näcken och Pan står för musiken. Och älvorna dansar.

När barnen vaknar på morgonen. är de ensamma och grottan är tom. I skogen träffar de på föräldrarna.

Censur / granskning

Censurnummer 121068
Datum 1980-02-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2310 meter
Kommentar Aktlängder: 550-575-500-395-290 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2310 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Meningarna om filmen var delade, även om de positiva rösterna övervägde.

Lasse Bergström, Expr: "Det är den tidlösa fantasivärlden från förr, men belyst med nutidens eldar. (-)

Eftersom det är en saga avgår det lilla folket med segern. Det går en ovanligt klok och vänlig häxa omkring bland träden i Sif Ruuds gestalt och det är till slut hon som övertygar de vuxna om att en oskövlad värld kan vara någonting att ha för kommande generationer.

Detta budskap (-) framför Holm och Dahlberg med övertygande tryck. Kanske kan de skrämma förskolebarn i vissa turer, men i de stora dragen är filmen vänlig och fylld av naturliga äventyr.

Som film är denna Trollsommar väl inte alltid artistiskt förtrollad, men den doftar varm grön skog och när den är som finast dansar faktiskt älvorna över skymningstjärnen så att poesin andas."

Ingegärd Martinell, AB: "Det allra bästa med den här filmen är att den är så opretentiös. Man får rent av ett intryck av att regissör och fotograf har kommit överens om att inte försöka hävda sin konstnärliga egenart i tjusiga scener och bilder, utan att de i stället har inriktat sig på att göra en film som fungerar.

Hur det än förhåller sig med den saken så är resultatet en film där såväl barn som vuxna kan känna sig hemma, både i den vardag och i den sagovärld som skildras. Och det finns inget glapp mellan de här båda världarna, de finns inuti varandra."

Sven E Olsson, Arbetet: "[Det] fina i kråksången är att det här är en ekologisk "Bland tomtar och troll". Den visar att dagens trolltyg ingalunda skyr solen, men att trollen knappast tål kalhyggen, hormoslyr och försurat vatten

Och vem gör väl det?

Därför finns det all anledning att rekommendera den här filmen till alla sagotörstande barn och vuxna. Den är enkel, rättfram, barnsligt spännande - och har samtidigt en del nyttigheter att säga.

Den snuddar åtminstone vid det sagolika."

Kerstin Vinterhed, DN: "Att förena John Bauers sagovärld med modern miljörörelse är lika svårt som det låter och regissören till den här filmen, Hans Dahlberg, har inte lyckats. Det blir varken förtrollning eller miljökamp av det hela - bara tönt."

Sten Åke Hedström, Chaplin: "Redan i valet av miljö faller Trollsommar för de barnfilmschabloner vi tvingades bevittna under 60-talet. Inledningsvis firar filmen orgier i bilder på skog och sjö, betande kor och andra typiska sommarattribut. Idyllen störs endast av de övernaturliga fenomenen [och] av kalhygget (som enligt filmen har två effekter: det spolierar trollens livsmiljö och berövar ungarna deras koja). (-)

Personteckningen är lindrigt sagt grund. (-)

Såväl barn som vuxenaktörer verkar dessutom helt övergivna av regin och tvingas av ett uselt manus med stelbenta repliker att markera positioner snarare än att samspela eller ge rollerna trovärdighet."

Kommentar Svensk filmografi

I Trollsommar medverkade flera kända spelmän, Wille Toors (Sven i fäbon), Thore Härdelin (Pan) och Kalle Almlöw (Näcken).

Större delen av inspelningen gjordes i Kyrkvärdsgården i Västansjö i Grangärde, Dalarna, med omgivningar samt i trakten av Rämshyttan. Grottscenerna spelades in i en nedlagd fältspatsgruva utanför Åkersberga i Roslagen. Inspelningen pågick under tiden 23.7-28.9.1979.

Trollsommar hade urpremiär i Nyhammars Folkets hus 27.2.1980. Filmen släpptes senare i 15 kopior.

Filmen är även tillgänglig på video. På videoboxen uppges att Trollsommar var "Guldbaggevinnare 1980". Detta är felaktigt. Trollsommar har inte tilldelats någon Guldbagge.

Regissören Hans Dahlberg (f 1930) hade tidigare gjort Om 7 flickor (1973/20) och En vandring i solen (1978/16).

Inspelning

Västansjö, Åkersberga, Europa-Films Studio 1979.07.23--1979.09.28

Visningar

Stockholmspremiär 1980-03-01 Draken Stockholm Sverige 85 min
1980-03-01 Fanfaren Stockholm Sverige 85 min
1980-03-01 Sture Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1980-02-27 Folkets Hus Nyhammar Sverige 85 min
Urpremiär 1980-02-27 Folkets Hus Nyhammar Sverige 85 min
TV-visning 1988-04-05 TV3 Sverige
1989-01-01 TV3 Sverige
1992-01-02 TV2 Sverige
1992-12-30 TV2 Sverige
Dvd-release 2005-04-20 Sverige

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1980 (bidrag om 148 362,83 kr)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2311


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Trollsommar. Manus, kostymering, masker: Ulf Löwe, Thomas Göransson, Björn Holm.
Omfång 93 s. + 38 s. Produktionsuppgifter, miljölista med scenbeskrivningar, rollista m.m.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "Trollsommar" av Manus: Björn Holm Filmbearbetning: Bibi Edlund.
Omfång 101 s. + 13 s. personallista, inspelningsplan, miljö- och sekvenslista m.m.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "Trollsommar" av Manus: Björn Holm Filmbearbetning: Bibbi Edlund.
Omfång 101 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Trollsommar. Manus, kostymering, masker: Ulf Löwe, Thomas Göransson, Björn Holm.
Omfång 32 s. Inledning, milölista med scenbeskrivning, personlista ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Trollsommar. Svensk textlista.
Omfång 16 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Trollsommar. Svenska textlista.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Manus, kostymering, masker: Ulf Löwe, Thomas Göransson, Björn Holm.
Omfång 33 s. Miljölista med scenbeskrivningar.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus, kostymering, masker: Ulf Löwe, Thomas Göransson, Björn Holm.
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 7
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?