Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Johnny Larsen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-09-01

Medverkande

Allan Olsen
Johnny Larsen

Frits Helmuth
hans far

Hanne Ribens
hans mor

Karl Stegger
hans morfar

Berthe Qvistgaard
hans mormor

Sven Hansson
smeden

Visa alla medverkande

Handling

1952. Johnny Larsen är ung och prövar sig fram i livet. Han möter en arbetsmarknad som inte är särskilt generös. Men han möter också kärleken.

Press

"Arnfred arbetar i den socialrealistiska stilen med tunga autentiska tidsinteriörer och glanslösa händelseförlopp som då och då tätnar till dramatiska ögonblick och sen rinner vidare....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Allan Olsen Johnny Larsen
Frits Helmuth hans far
Hanne Ribens hans mor
Karl Stegger hans morfar
Berthe Qvistgaard hans mormor
Sven Hansson smeden
Jannie Fauerschou Johnnys faster
Claus Strandberg Johnnys farbror
Ole Meyer Hans, Johnnys kamrat
Jens Ottoson Poul
Elsebeth Nielsen Britta, Johnnys flickvän
Birgit Sadolin Brittas mor
Lis Poulsen Inge
Hanne Knudsen Hans' flickvän
Bent Warburg Johnnys arbetskamrat
Kurt Ravn en arbetssökande
Anne Marie Helger bagerskan
Benny Nielsen boxningstränaren
Ove Sprogøe kaptenen
Ib Mossin verkmästaren
Bjørn Uglebjerg en ung arbetare
Svend Aage Pedersen Svend
Holger Vistisen Tømrer
Aksel Erhardtsen Hans' far
Birgit Brüel Hans' mor
Britta Knudsen servitrisen
Bo Løvetand sergeanten
Johnny Olsen en rekryt
Finn Nielsen översergeanten
Jørn Faurschou militärpolisvakten
Leo Jørgard översergeanten
Otto Svendsen en arbetssökande
Kaj Sørensen verkmästaren
Ulf Betram tjänaren
Jørgen Flak sessionsledaren

Bolag

Produktionsbolag A/S Panorama Film
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Corona
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994

Handling

1952. Johnny Larsen är ung och prövar sig fram i livet. Han möter en arbetsmarknad som inte är särskilt generös. Men han möter också kärleken.

Censur / granskning

Censurnummer 120860
Datum 1980-02-01
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2895 meter
Kommentar Aktlängder: 565-550-560-535-510-175 = 2 895 meter.


Censurnummer 120860
Datum 1979-12-11
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2895 meter
Kommentar Aktlängder: 565-550-560-535-510-175 = 2 895 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2895 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Arnfred arbetar i den socialrealistiska stilen med tunga autentiska tidsinteriörer och glanslösa händelseförlopp som då och då tätnar till dramatiska ögonblick och sen rinner vidare. Grått. Långsamt. Som livet är mest.

Men i realismen finns också en nyansrikedom, en finstämdhet, en lågmäld berättarton som hör till ovanligheterna i socialkritiska sammanhang.

Det är det märkliga med filmen, att den förmår vara mångsidig utan att det politiska engagemanget gör retoriska figurer av människorna, utan att det psykologiska gör sentimentalitet av politiken. Här finns balans mellan värderingar och verklighet.

Till den bidrar också det trovärdiga spel som huvudrollerna kläds i. Så levande som här var det länge sen det agerades i dansk film.

Att Johnny Larsen sen också rider högt på nostalgivågen gör den naturligtvis inte mindre sevärd. Bara brukbar för flera." Mario Grut i Aftonbladet

"Johnny Larsen är ingen frihetshjälte. Som Allan Olsen suveränt framställer honom representerar han på sitt stillsamma sätt en nyfikenhet och en livsaptit som fascistoida förmän och enfaldiga befäl svårligen kväver.

Om de lyckas får vi ju aldrig veta. När filmen slutar är Johnny Larsen fortfarande någonstans i sjuttonårsåldern men har i alla fall då fortfarande gnistan i behåll.

Johnnys far har givit upp. En tillfällig dröm om ett förmansjobb lyser upp hans tillvaro en stund. Men den går om intet, och drömmen om en trea med balkong med den.

Frits Helmuth gör ett litet underverk av fadern. I en scen lär han sin son hur man skall hälsa och vad man skall säga när man söker jobb. Bocka lite lagom, säga vad man kan men inte vara påstridig. Balansera sin stolthet så att den inte på något sätt blir ett hot mot förmannens. Det är mycket skickligt.

Över huvud taget andas den här filmen värme utan att bli försonande med de krafter i samhället som konsekvent ser till att de som är födda fattiga så skall förbli och ständigt vara förlorare.

Berthe Quistgaard spelar Johnnys mormor med lite sturskhet och lite vrede kvar i resignationen. Det är det tonläget som är så fint och ofta väl fångat i filmen." Calle Pauli i Dagens Nyheter

"Johnny Larsen är ett exempel på hur menlös en film med en aldrig så revolutionär avsikt kan bli, om filmskaparna inte lagt ner tillräckligt arbete på formen.

Det är ingen konst för publiken att ställa sig på Johnnys sida. Visst är förmannen en knöl och befälen sadister. Men det är inte bara de som är taskiga, farsan och storebror, eller om det var svåger, är också de ena jädrans stroppar. Problemen med dem är precis desamma som i lumpen och på jobbet: det är oresonliga och orättvisa.

När vi ställer oss på Johnnys sida är det alltså mot en vrång omgivning i största allmänhet, och vem skulle inte göra det? Här finns visserligen några klyschor om facket och kampen, men sammanhanget gör dem meningslösa. Med lite tur kunde Johnny klarat både jobbet och lumpen utan större problem.

Genom att inte tänka på formen har filmskaparna lyckats spä ut innehållet till lite blaskigt kroggnäll." Mårten Blomkvist i Expressen

"Johnny Larsen -- utsedd till årets bästa film i Danmark och nedtyngd av priser -- är inte någon originell historia. Inte heller berättartekniskt kommer den med några överraskningar. Man anar hela tiden vad som kommer att ske i nästa sekvens. Ändå tycker jag mycket om Johnny Larsen.

Filmen har sin styrka i Morten Arnfreds förmåga att förankra den här 50-talsskildringen i köpenhamnsk arbetarmiljö och i hans ärliga sätt att förhålla sig till de människor det handlar om. Han går rakt in i deras vardag utan alla publikfriande skamgrepp -- och utan att köra fast i socialrealismen.

Man vacklar inte ut berövad sin livskänsla och det är väl just det som är det fina med den här filmen, detta att det finns ett hopp trots den livsbesvikelse och de mer eller mindre allvarliga nederlag vi bevittnar." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1980-09-01 Filmstaden Stockholm Sverige 106 min

Ämnesord

DK Kärlek

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2857


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?