Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Attentat
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1980-12-15

Medverkande

Jesper Langberg
kriminalassistent Kurt Jørgensen

Lise Schrøder
Edith Jørgensen

Poul Hagen
Knudsen

Bent Mejding
kommissarie Georg Hein

Preben Borggaard
intendent Helmer Thomsen

Claus Strandberg
kriminalassistent Holm

Visa alla medverkande

Handling

En riksdagsdebatt om kärnkraft pågår. Plötsligt avlossas ett skott, riktat mot energiministern. Är dådet politiskt, en terrorhandling eller ett vanligt mord?

Press

"Filmen varnar oss oavbrutet för våra egna fördomar mot utlänningar, mot demonstranter, mot ungdomar, ja alla grupper som kan bli syndabockar för en allmän ångest. Det är en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Jesper Langberg kriminalassistent Kurt Jørgensen
Lise Schrøder Edith Jørgensen
Poul Hagen Knudsen
Bent Mejding kommissarie Georg Hein
Preben Borggaard intendent Helmer Thomsen
Claus Strandberg kriminalassistent Holm
Hans Rostrup kriminalassistent Juncker
Anne-Lise Gabold Tove Madsen
Jørn Fauerschou Martin Lindberg
Peter Eszterhás Michael Wilnsdorf
Susanne Heinrich Gladys Sørensen

Bolag

Produktionsbolag A/S Panorama Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Film AB Corona

Handling

En riksdagsdebatt om kärnkraft pågår. Plötsligt avlossas ett skott, riktat mot energiministern. Är dådet politiskt, en terrorhandling eller ett vanligt mord?

Censur / granskning

Censurnummer 121672
Datum 1980-09-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2670 meter
Kommentar Aktindelning: 555-580-550-605-380 = 2670 m.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (Panavision)
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Filmen varnar oss oavbrutet för våra egna fördomar mot utlänningar, mot demonstranter, mot ungdomar, ja alla grupper som kan bli syndabockar för en allmän ångest.

Det är en klok och välgjord film som Bent Christensen åstadkommit. Han berättar lugnt och metodiskt sin historia och låter i stort sett de dramatiska scenerna få klinga ut ordentligt. Dessemellan blir det ibland lite för blekt och pratigt, men det får man väl ta på köpet." Gunilla Boëthius i Aftonbladet

"Christensens film formar sig till ett angrepp mot de dunkla krafter i samhället som får en chans i orostider och som här företräds av danska Säpo.

Skottdramat i riksdagen ger nämligen anledning till hårdföra metoder i jakten på tänkbara terrorister. Normala hänsyn åsidosätts, och hysterin som piskas upp av massmedierna ger ytterligare näring åt den brutala framfarten, med i vissa fall tragiska följder.

Det är också en film som ställer frågor genom den hygglige kriminalare som agerar samvete i filmen. Frågor om ansvar och flathet och vanlig dansk hygglighet som gärna vill tro det bästa när mörkermän är i farten.

De frågorna platsar utan vidare också i den svenska ankdammen. Det är alltså nyttigt och lärorikt att betrakta denna filmatisering av Poul-Henrik Trampes deckare. Den är skicklig och spännande och gjord med all tänkbar bravur när det gäller polisrazzior och biljakter. Sådant hör ju till genren, och danskarna är som sagt läraktiga.

Men framför allt finns där en blandning av viktiga spörsmål och mänskliga detaljer som man skulle vilja kalla oefterhärmligt dansk, om det inte vore så att Bo Widerberg med MANNEN PÅ TAKET är något av en föregångare på området." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"MANNEN I BLÅ JEANS är för fyrkantigt berättad för att vara ett mästerverk. Men den är en bra thriller." Bernt Eklund i Expressen

"Den danska filmproduktionen har tagit ordentlig fart på senare år och mycket av det som gjorts har också gått att beskåda på svenska biografer. Mest har det varit tonårsfilmer av varierande kvalitet men också en och annan kriminalfilm har dykt upp. MANNEN I BLÅ JEANS är av det senare slaget; en film som använder sig av kärnkraftsmotstånd och terroristskräck för att förankra en traditionell kriminalhistoria i samtiden.

Bent Christensen heter regissören och han har gripit sig verket an med mycket allvar och stor omsorg men tyvärr har han i sitt nit också blivit ganska omständlig och filmen segare än nödvändigt. Lägger man därtill en fruktansvärt skrällig filmmusik så blir MANNEN I BLÅ JEANS en mycket blandad upplevelse." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Förlaga

Originaltitel Attentat (Roman)
Författare Poul-Henrik Trampe


Visningar

Sverigepremiär 1980-12-15 Fanfaren Stockholm Sverige 97 min
1980-12-15 Palladium Stockholm Sverige 97 min

Ämnesord

DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 1058


Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 1061


Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 1061


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2643


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 4
Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?