Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Mon oncle d'Amérique
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1980-11-29

Medverkande

Gérard Depardieu
René Ragueneau

Nicole Garcia
Janine Garnier

Roger Pierre
Jean Le Gall

Nelly Borgeaud
Arlette Le Gall

Marie Dubois
Thérèse Ragueneau

Pierre Arditi
Zambeaux

Visa alla medverkande

Handling

Alain Resnais beskriver, tillsammans med biologen och sociologen Henri Laborit, de mekanismer och drivkrafter som styr och formar mänskliga beteendemönster; strävan, ångest, aggression,...

Visa hela handlingen

Press

"Berättarstilen hos Resnais är för dagen renare och mindre labyrintisk än i föregångare som HIROSHIMA MIN ÄLSKADE eller I FJOL I MARIENBAD, för att inta tala om den fyra år gamla...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Förlageförfattare

Medverkande

Bolag

Handling

Alain Resnais beskriver, tillsammans med biologen och sociologen Henri Laborit, de mekanismer och drivkrafter som styr och formar mänskliga beteendemönster; strävan, ångest, aggression, flykt, förbud -- psykologiska betingelser som präglar våra handlingar och våra relationer till omvärlden. Laborit föreslår och förevisar modeller, Resnais' diktade gestalter bistår som exempel. Huvudpersoner i filmen är två män och en kvinna. En 50-årig lärare med politiska ambitioner, en skådespelerska i 30-årsåldern, en 40-årig administratör i ett textilföretag. De är skilda från varandra i ålder, miljö, uppväxt och social och politisk hemvist. Slumpen eller ödet (och Resnais och Laborit) väver samman deras liv tillfälligt.

Censur / granskning

Censurnummer 121848
Datum 1980-11-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3465 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Berättarstilen hos Resnais är för dagen renare och mindre labyrintisk än i föregångare som HIROSHIMA MIN ÄLSKADE eller I FJOL I MARIENBAD, för att inta tala om den fyra år gamla ÖDETS HAND.

Bitvis, men inte mer, besitter hans triangelhistoria en tragikomisk studs som är ganska effektfull. Nöjsamt är också infallet att kommentera huvudpersonernas beteenden med inklipp ur deras idolers 30- och 40-talsmelodramer: Jean Gabin, Jean Marais, Danielle Darrieux.

Spelet är kultiverat. Regin är kultiverad. Konflikterna är kultiverade. Allt går över huvud taget lika kultiverat till som i drivhuset eller tesalongerna." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Det blir en historia om yrkesfiaskon och kärlekstrassel, där möss blandas med människor och det triviala med det tragiska på ett sällsamt vis.

Att resultatet blivit så beror inte minst på Jean Gruaults märkliga manus, som lekfullt placerar in våra råttsjälar i samhället och historien.

Men också på Resnais briljanta bildkänsla, där handlingen växer fram ur en svärm av pusselbitar som så småningom ordnar in sig i ett allt tydligare berättande.

Det är styvt gjort, och stimulerande som alltid när man upplever samma suveräna frihet i berättarbegreppet som här. Man får skärpa sig för att hänga med, med det finns inget som är krångligt i onödan.

Och frihetskänslan infinner sig också i den avslutande och alldeles opatetiska förhoppningen att mänskligheten en gång skall slippa ut ur tvångshandlingarnas mörker.

Förmodligen är det bara fransmän som åstadkommer en så intelligent underhållning som MIN FARBROR FRÅN AMERIKA.

Det är bara att tacka och ta emot i det aktuella biomörkret!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Det skulle kunna vara en högst ordinär film.

Men det är det inte. För filmen är gjord av en allt annat än ordinär regissör. Och introducerar omgående en fjärde huvudperson -- biologen Henri Laborit, fransk forskare och mannen bakom några av våra vanligaste sömnmedel och lugnande mediciner.

Laborit kommenterar hela tiden vad som händer filmens människor, undervisar om den mänskliga hjärnans sätt att fungera. Hans budskap är väl känt men sällan eller aldrig så här effektivt presenterat.

Laborit förkunnar att människans fria val är en illusion, att lärdomar från de tidigaste barnaåren styr vårt beteende, fattar våra beslut -- utan att vi ens är medvetna om det.

Om filmen låter som en produkt från skol-TV så är det alldeles rätt. Den är bara så mycket bättre.

Resnais har alltsedan långfilmsdebuten med HIROSHIMA -- MIN ÄLSKADE provat sig fram efter nya vägar, gått utanför det vanliga filmberättandets gränser. Och det kanske mest fantastiska med MIN FARBROR FRÅN AMERIKA är just känslan av att filmkonsten är gränslös, att nästan allt är möjligt.

MIN FARBROR FRÅN AMERIKA är en djupt pessimistisk film men ändå inte en film utan hopp. Den rör sig inom ett omdiskuterat medicinskt fält och det är möjligt att den kommer att kritiseras av det skälet. Men det är en annan historia." Bernt Eklund i Expressen

"Vad Alain Resnais vill säga med Laborits teser är att människan redan från sina tidigaste år förlorar sin förmåga att ompröva, ifrågasätta och tänka i nya banor, att minnet är en reaktionär kraft och att varje minnesbit varje fördom, tradition eller sedvänja är som tegelstenarna i fasadmålningen av skogen: tas en bort ur bilden riskerar hela föreställningsvärlden att rasa.

MIN FARBROR FRÅN AMERIKA är han som skall förändra allt, en komisk Godot: lyckan, om den nu skulle existera, en dröm som alla tre har haft som barn.

Med MIN FARBROR FRÅN AMERIKA har Alain Resnais förstärkt sin position som en av Europas intressantaste filmskapare och har med humor och fantasi ytterligare bidragit till den diskussion om minnet och vår inre verklighet som han hjälpt till att syresätta ända sedan slutet av 50-talet och HIROSHIMA, MIN ÄLSKADE.

MIN FARBROR FRÅN AMERIKA är, för att uttrycka det på filmreklamens svenska, en film ni inte får missa." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Stockholmspremiär 1980-12-04 Astoria Sverige 126 min
Sverigepremiär 1980-11-29 Cinema Göteborg Sverige 126 min
Urpremiär 1980-05-21 Paris Frankrike
Cinemateksvisning 2018-09-02 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3443


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity


Typ Dialoglista
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 18
Färg papper 9
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?