Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel The China Syndrome
Filmtyp Långfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1979-08-13

Medverkande

Jane Fonda
Kimberly Wells

Jack Lemmon
Jack Godell

Michael Douglas
Richard Adams

Scott Brady
Herman DeYoung

James Hampton
Bill Gibson

Peter Donat
Don Jacovich

Visa alla medverkande

Handling

Kimberly Wells är TV-reporter i Los Angeles och arbetar just med ett specialprogram om kärnkraftsenergin. Under filmningen på Ventana kärnkraftverk blir hon och hennes team vittne till en...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Jane Fonda Kimberly Wells
Jack Lemmon Jack Godell
Michael Douglas Richard Adams
Scott Brady Herman DeYoung
James Hampton Bill Gibson
Peter Donat Don Jacovich
Wilford Brimley Ted Spindler
Richard Herd Evan McCormack
Daniel Valdez Hector Salas
Stan Bohrman Pete Martin
James Karen Mac Churchill
Michael Alaimo Greg Minor
Donald Hotton Dr. Lowell
Khalilah Ali Marge
Paul Larson D.B. Royce
Ron Lombard Barney
Tom Eure Tommy
Nick Pellegrino Borden
Daniel Lewk Donny
Allan Chinn Holt
Martin Fiscoe säkerhetsvakten
Alan Kaul tv-regissören
Michael Mann tv-konsulten
David Eisenbise tekniske regissören
Frank Cavestani nyhetsreportern
Reuben Collins sportuppläsaren
E. Hampton Beagle Mort
David Pfeiffer David
Lewis Arquette Hatcher
Dennis McMullen Robertson
Rita Taggart Rita Jacovich
James Hall Harmon
Carol Helvey servitrisen
Trydy Lane Alma Spindler
Jack jr. Smith Tom
David Arnsen KXLA:s kameraman
Betty Harford kvinnan vid demonstationen
Donald Bishop förhörsordföranden
Al Baietti vittnet (kärnkraftsanhängare)
Diandra Morrell Sasha
Darrell Larson ung demonstrant
Roger Pancake vakten vid grinden
Joe Lowry säkerhetsagent

Bolag

Produktionsbolag IPC Films Productions för Columbia Pictures
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Columbia Film AB
Distributör i Sverige (DVD) Universal Pictures Nordic AB 2013

Handling

Kimberly Wells är TV-reporter i Los Angeles och arbetar just med ett specialprogram om kärnkraftsenergin. Under filmningen på Ventana kärnkraftverk blir hon och hennes team vittne till en febril aktivitet i kontrollrummet, som de inte kan tyda som annat än att en olycka inträffat. Men ledningen avfärdar det bara som en oförutsedd avvikelse och gör allt för att mörklägga vad som hänt. TV-bolagets nyhetschef vågar då inte heller låta sända Kimberlys film. Skiftingenjören Jack Godell vid Ventana gör också sitt för att bagatellisera det hela men kommer själv snart på att ett allvarligt fel begåtts, att katastrofen var nära - och fortfarande kan vara nära. Han anser att kraftverket bör stoppas genast men får inte gehör för det hos ledningen. Då berättar han sanningen för Kimberly, som gör en dramatisk TV-intervju med honom i Ventanas kontrollrum, vilket han med vapen i hand bemäktigat sig för att stoppa reaktorn och förhindra en katastrof.

Censur

Censurnummer 120249
Datum 1979-05-31
Åldersgräns Tillåten från 15 år


Kommentarer

Pressreaktion Faktablad om film

"Det är som en datamaskin plockade fram de lämpliga ingredienserna: brännbart, aktuellt ämne, populära skådespelare (gärna Jane Fonda i huvudrollen) och så thrillermomenten: spännande biljakter och en våldsam upptrappning inför finalen där allt händer på en gång.

Sen har datamaskinen valt ut någon duktig hantverkare att regissera det hela. Så uträknad känns varje effekt, så perfekt avvägd varje scen, så opersonligt blir filmspråket i all sin skicklighet. Man längtar efter djup och orginalitet, ja till och med taflighet.

Men uppvägs inte dessa invändningar av att KINA-SYNDROMET har ett viktigt budskap att förmedla? En så spännande film kommer många människor att se. Kampen mot kärnkraften kommer att förstärkas.

Jag undrar om det är så. Snarare tror jag att själva thrillerformen tar udden ur budskapet. Det är samma berättarmetoder vi fått oss till livs i fredags-deckare efter fredags-deckare.

När biljakterna börjar försvinner verkligheten. Kärnkraftsfaran blir bara en liten kittling under några timmar i bio-mörkret, ingenting annat." Gunilla Boëthius i Aftonbladet

"Det som skiljer den från andra liknande filmer är brottet och brottslingen. Det är inte bara säkerheten det slarvas med i filmens kärnkraftverk. Ägarna och deras representanter förvandlas dessutom efter hand till en samling bovar som inte skyr några medel i jakten på pengar. En säkerhetskontroll av det slag Jack Lemmon föreslår skulle, får man veta, kosta för mycket.

Det är en svårsmält tanke - nog måste väl även det privata vinstintresset ta hänsyn till de astronomiska kostnader som en verklig olycka skulle innebära?

På den punkten ger KINA-SYNDROMET ett förvirrat intryck, och det är naturligtvis en effekt av att de till varje pris vill hålla spänningen vid liv. Här saknas inte ens de eviga biljakterna som med skrikande däck för ned kärnkraften på en nivå där den inte hör hemma.

Med lite mindre av den varan hade det kanske varit möjligt att diskutera även andra aspekter av kärnkraften. t ex sådant som har med avfallsfrågan att göra eller samhällets kontrollmöjligheter.

Nej, för f i l m e n s skull behöver man inte se KINA-SYNDROMET, men för kärnkraftens skull kan den vara värd ett besök. Varning däremot för den bokversion som rabén & Sjögren sänder ut i dagarna. Den ska ni inte läsa. Den är illa skriven." Leif Zern i Dagens Nyheter

"När amerikansk film är som bäst använder den ofta den snabba, hårda och primärt underhållande thrillerstilen, speglande samhällsföreteelser som hotar den enskildes rätt att leva och tänka fritt.

KINA-SYNDROMET är en sådan film. Den kunde ha handlat om en djärv och frisinnad journalist som river ner maffians skyddsnät, bryter tystnanden kring Watergate eller avslöjar korruptionen i en amerikansk fackförening.

Nu råkar den, byggd på samma grundintrig, berätta om en olycka i ett kärnkraftverk och eftersom den redan några dagar efter premiären i USA blev verklighet i Harrisburg har den fått en större politisk tyngd än vad som kanske från början var avsett.

Den tyngden kommer säkert att kännas även i Sverige inför 1980-talet." Lasse Bergström i Expressen

"Om man gör en fräck grovsortering av de filmer som procuderas i världen så får man i den ena högen litet valhänt gjorda och stundom småtråkiga filmer med ett seriöst budskap och i den andra kommersiellt och kunnigt gjorda filmer utan innehåll. Det märkliga med KINA-SYNDROMET är att den förpackar sitt innehåll i den mest genomkommersialiserade formen, nämligen thrillerns, och gör det med stor skicklighet.

Den tar hänsyn till en bred publiks krav utan att man behöver få ordet spekulation i tankarna. Det finns några sekvenser i filmens senare hälft där regissören James Bridges hamnar i schablonthrillerns gränstrakter men det må vara honom förlåtet.

Endast kärnkraftsexpeter kan väl uttala sig om de tekniska grundresonemangen, men djupast handlar filmen ändå om sådant som vi alla kan engagera oss i, nämligen moral, yrkesetik, civilkurage. KINA-SYNDROMET trampar modigt på många ömma tår." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Källmaterial Faktablad om film

CINEASTE IX/3, Spring 79, p. 45-47 FILM COMMENT XV/3, May-June 79, p. 27, 28-38 FILMS IN REVIEW XXX/6, June-July 79, p. 373-373 VARIETY CCXCIV/5, Mar 7, 79, p. 20

Visningar

Sverigepremiär 1979-08-13 Folkan Borås Sverige 122 min
1979-08-13 Grand Eskilstuna Sverige 122 min
1979-08-13 Sandrew 1 Gävle Sverige 122 min
1979-08-13 Aveny Göteborg Sverige 122 min
1979-08-13 Star Göteborg Sverige 122 min
1979-08-13 Spegeln Helsingborg Sverige 122 min
1979-08-13 China Jönköping Sverige 122 min
1979-08-13 China Linköping Sverige 122 min
1979-08-13 Palladium Malmö Sverige 122 min
1979-08-13 City Norrköping Sverige 122 min
1979-08-13 Kista Bio Stockholm Sverige 122 min
1979-08-13 Sandrew 1 Stockholm Sverige 122 min
1979-08-13 Victoria 1 Stockholm Sverige 122 min
1979-08-13 Folkan Sundsvall Sverige 122 min
1979-08-13 Grand Uppsala Sverige 122 min
1979-08-13 Prisma Västerås Sverige 122 min
1979-08-13 Saga Örebro Sverige 122 min
1979-08-13 Saga Östersund Sverige 122 min
TV-visning 1995-07-23 TV2 Sverige
1998-02-20 TV3 Sverige
1998-07-03 TV3 Sverige
2002-05-12 TV3 Sverige
2002-08-30 TV3 Sverige
2004-08-08 TV3 Sverige
Dvd-release 2013-09-11 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 1334


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?