Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Säsong
Filmtyp Långfilm
Kategori Hybrid (spelfilm och dokumentär)
Genomsnittsbetyg 3,86 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 2019-05-03

Handling

"Säsong är en film som följer naturen och människorna som bor och arbetar i och runt byn Kvidinge som ligger vid foten av Söderåsen i Skåne. Filmen utspelar sig från maj till september:...

Visa hela handlingen

Press

Sex av våra 15 källor betygsatte filmen, som fick höga betyg. Fyra fyror, en femma och en trea. Snittbetyget hamnar således en bra bit över medelbetyget tre. Jon Asp, Svenska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Line Producer
Foto
Scenograf
Produktionsdesign
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Regiassistent
Conform
Rådgivare
Konstnärlig rådgivare
Scripta
Specialeffekter
Exekutiv producent
Produktionskoordinator
Platschef
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Filmkonsulent
Postproducent
Digital ljussättning
Visuella effekter
Scenografiassistent
Kostymassistent
Klippassistent
Mixning
Re-recording
Översättare
Övrig medarbetare

Bolag

Produktionsbolag Plattform Produktion AB
Copyright Plattform Produktion AB 2019
Samproduktionsbolag Sveriges Television AB
Film i Väst AB
Stöd Konstnärsnämnden
Samarbetspartner Film i Skåne AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Plattform Produktion AB 2019

Handling

"Säsong är en film som följer naturen och människorna som bor och arbetar i och runt byn Kvidinge som ligger vid foten av Söderåsen i Skåne. Filmen utspelar sig från maj till september: en säsong, en sommar. Genom tillsynes vardagliga händelser från många olika människors liv så tecknar den ett större porträtt av byn och hur det kan vara att finnas till med den blandning av sorg, alldaglighet, lycka, ensamhet och ibland skönhet som vi alla delar. Det är platsen och byn som är filmens huvudkaraktär men en handfull människor återkommer: en grupp polska sommararbetare som kommit för att arbeta på gårdarna och bland dem framförallt Beata, den enda kvinnan i gruppen, två bröder i tioårsåldern, en bonde som bor ensam på sin stora gård efter att hans familj flyttat till stan, en ung man som kommit tillbaka för att köra skördetröskan och en sju årig flicka som har sitt första sommarlov. Alla åtta personer har av olika anledningar och i olika grad hamnat i ett slags undantagstillstånd, på en plats där det finns ett gap mellan dem och världen. De driver in i varandras liv och för att kunna berätta om dem så delar filmen deras blick och tittar tillsammans med dem på saker de ser under de där månaderna, under den säsongen." Produktionsbolagets synopsis.

Tekniska fakta

Längd i minuter 71 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sex av våra 15 källor betygsatte filmen, som fick höga betyg. Fyra fyror, en femma och en trea. Snittbetyget hamnar således en bra bit över medelbetyget tre.

Jon Asp, Svenska Dagbladet, betyg 5: ”I sina bästa stunder är ’Säsong’ hänförande vacker. I sina mer kommenterande utsnitt blir den lite generell, snapshots av landsbygden som vi sett förut, men som likväl har ett värde, eftersom de saknar både nostalgi och färdig analys.”

Maria Domellöf-Wik, Sydsvenskan, betyg 4: ”De flesta medverkande är amatörer, vilket bidrar till den autentiska känslan. Utöver dem gör en handfull professionella skådespelare från Polen minnesvärda insatser, och gestaltar olika nyanser av utanförskap. Flera scener etsar sig fast, som den då två äldre polacker försöker att lära en yngre kollega att föra sig ’självsäkert som svensk’. Att vara blyg, polsk romantiker passar sig inte i Kvidinge. Stämningen går från komisk till allt mer krypande obehaglig. Ett grepp symptomatiskt för filmen, som gärna vänder på perspektiven och osäkrar det trygga, invanda.”

Genomsnittsbetyg: 3,86
Källor och betyg
Svenska Dagbladet – 5
Dagens Nyheter – 4
Göteborgs-Posten - 4
Sydsvenskan - 4
Aftonbladet -
Expressen –
SVT Kulturnyheterna –
TV4 Nyhetsmorgon – 3
SR Kulturnytt -
Filmtopp -
Moviezine –
TT –
P4 Björns Filmguide –
Västerbottens-Kuriren -
Nöjesguiden - 4

Inspelning

Kvidinge Sverige

Visningar

Festivalvisning 2019-01-30 Draken Göteborg Sverige Göteborg Filmfestival 2019
Sverigepremiär 2019-05-03 Sverige
TV-visning 2019-08-06 SVT2 Sverige

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Säsong


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?