Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Kim - den skalliga primadonnan
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Form Live-action
Genomsnittsbetyg 3,46 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 2017-03-10

Handling

"Detta är filmen om skådespelerskan Kim Anderzon. Älskad och hyllad för sina roller på teater och film. En feministisk förebild som blev en av vår tids största skådespelare. Som...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick betyg av nio av våra 15 källor. Genomgående bra betyg med fem treor, tre fyror och en femma av Svenska Dagbladet.Jeanette Gentele, Svenska Dagbladet, betyg 5: ”Klippan i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Arbetstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Egerstrand & Blund Film
Samproduktionsbolag Film Väst
Sveriges Television AB
Can Film
Stöd Filmpool Jämtland
Göteborgs stad
Distributör i Sverige (DCP) Folkets Bio AB 2017

Handling

"Detta är filmen om skådespelerskan Kim Anderzon. Älskad och hyllad för sina roller på teater och film. En feministisk förebild som blev en av vår tids största skådespelare. Som skapade sig ett liv där teatern stod över både relationer och familj. Ett helt liv på scen. Och så kom cancern. Men livet måste levas, till varje pris. Och föreställningen ska spelas, kväll efter kväll. Kim varvar föreställningar med klinikbesök i Tyskland . Men kroppen orkar till slut inte mer. Hon bestämmer sig för att samla alla sina nära, vänner, kollegor, för en sista kväll på Restaurang Wasahof för en sista föreställning. Hon åker hem från restaurangen efter en magisk kväll och somnar in. För evigt." (produktionsbolagets handlingsbeskrivning)

Censur / granskning

Granskningsnummer 204348
Datum 2017-03-09
Åldersgräns Barntillåten


Tekniska fakta

Längd i minuter 90 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick betyg av nio av våra 15 källor. Genomgående bra betyg med fem treor, tre fyror och en femma av Svenska Dagbladet.

Jeanette Gentele, Svenska Dagbladet, betyg 5: ”Klippan i hennes liv var livspartnern och KBT-terapeuten Lars Naumburg som hon träffade på Pistolteatern när han spelade congas. Han är en av dem som kanske uttrycker sig allra bäst om Kim Anderzons styrka – hennes skamlöshet – i bemärkelsen att hon aldrig skämdes, aldrig var rädd för någonting. Det kände man som åskådare. Och den skamlösheten gjorde att man som publik kände sig trygg – hur långt hon än gick – och i stället vågade skratta ut. Kim befriade oss från vår egen skam.”

Lars Böhlin, Västerbottens Kuriren, betyg 3: ”Filmen hade tjänat på att ge större utrymme åt färre röster – och gärna i mer välfilmade scener. Däremot är det givetvis inget som förtar Kim Anderzons värme och energi, både på och utanför scenen.”

Genomsnittsbetyg: 3,46

Visningar

Sverigepremiär 2017-03-10 Sverige
Festivalvisning 2017-03-06 Folkoperan Stockholm Sverige 78 min Tempo dokumentärfestival 2017, invigningsfilm.
TV-visning 2017-10-20 SVT2 Sverige Nedkortad TV-version.

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Manuskript

Typ Kringmaterial


Andra utgåvor av verket

TV-distribution

Tekniska fakta

Längd i minuter 58 min
Dialogspråk


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?