Innehållsförteckning

Grundfakta

Regi

Beskrivning

Svensk regissör, poet och kulturskribent. Född och död i Stockholm.-Eivor Burbeck var ofta på resande fot, ständigt sökande intryck. Hon läste humaniora vid Stockholms Högskola; ämnena var franska, nordiska språk och litteraturhistoria - och blev tidigt intresserad av konstarterna. Hon dansade för Birgit Åkesson, skrev poesi och kritik, översatte, såg film och studerade konst. Hon reste mycket, en hel del i sällskap med Lennart Rodhe som hon var gift med under perioden 1945-1951. Hon reste också ofta tillsammans med Rut Hillarp, vilket...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, poet och kulturskribent. Född och död i Stockholm.

-

Eivor Burbeck var ofta på resande fot, ständigt sökande intryck. Hon läste humaniora vid Stockholms Högskola; ämnena var franska, nordiska språk och litteraturhistoria - och blev tidigt intresserad av konstarterna. Hon dansade för Birgit Åkesson, skrev poesi och kritik, översatte, såg film och studerade konst. Hon reste mycket, en hel del i sällskap med Lennart Rodhe som hon var gift med under perioden 1945-1951. Hon reste också ofta tillsammans med Rut Hillarp, vilket beskrivits av Birgitta Holm i hennes stora Hillarp-biografi. Burbeck gav ut en uppmärksammad diktsamling på Bonniers förlag 1954, Skrattmåsens legeringar.

Hon kom tidigt i kontakt med Svensk Experimentfilmstudio, sedermera Arbetsgruppen För Film, där hon blev en flitig deltagare i alla sorters verksamhet. Hon introducerade filmer och skrev i programblad, men gjorde också egna filmer. 1951 gjorde hon kortfilmen Sykadora med Åke Danneberg som fotograf, och 1954 spelade hon in Iris med Mihail Livada och Lennart Johansson bakom kameran. Vid "Årets smalfilm" 1955 fick Iris ett hedersomnämnande och karakteriserades som en "experimentell, till karaktären esoterisk film". Den är en lekfull skiss på fem minuter och, liksom Sykadora, en blandning av spelad och animerad film - men med tonvikten på animationer. Huvudmomentet i filmen är hur utklippta pappersbokstäver bildar ord och meningar, ibland tydbara, ibland inte. Återkommande är olika uttydningar av ordet iris som regnbågshinna, som mytisk gestalt etc. En kvinnotorso syns i silhuett i början av filmen, och i slutet ser vi en naken kvinna i halvbild. Bokstäverna formar till sist satsen "skuggan sig sluter". Iris blev faktiskt inte helt färdigställd förrän i början på 1960-talet då den klipptes om. Tillsammans med P.O. Grönstrand planerade Burbeck också en film om Carl Fredrik Hill med arbetstiteln Den sjuke Hill. Den realiserades dock aldrig.

Lars Gustaf Andersson (2014)

 

Insatser

Regi

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?