Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Manus
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare, manusförfattare (filmroller från 1976). Född Johan Olof Widerberg i Essinge församling, Stockholm. Son till regissören Bo Widerberg.-Johan Widerbergs skådespelarkarriär började praktiskt taget som spädbarn då han var med i sin fars Mannen på taket (1976) och vidare som lite äldre i densammes Mannen från Mallorca (1984) samt Ormens väg på hälleberget (1986). Han hade också en liten barnroll på Dramaten när han var åtta år gammal. Widerberg var dock tveksam till att fortsätta och tackade först nej...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare, manusförfattare (filmroller från 1976). Född Johan Olof Widerberg i Essinge församling, Stockholm. Son till regissören Bo Widerberg.

-

Johan Widerbergs skådespelarkarriär började praktiskt taget som spädbarn då han var med i sin fars Mannen på taket (1976) och vidare som lite äldre i densammes Mannen från Mallorca (1984) samt Ormens väg på hälleberget (1986). Han hade också en liten barnroll på Dramaten när han var åtta år gammal. Widerberg var dock tveksam till att fortsätta och tackade först nej när han erbjöds huvudrollen i TV-serien Ebba och Didrik (1990), men ångrade sig, hoppade av skolan och tog rollen. Därefter arbetade han ett par år på reklamfirman Rally-TV tillsammans med Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Ulf Malmros. Därefter har han trots avsaknad av formell skådespelarutbildning haft en fortsatt regelbunden karriär som skådespelare, främst på film och i TV men även med några scenframträdanden i "Det är från polisen" (1995) på Stockholms stadsteater och på Hippodromteatern i Malmö i "Dorian Greys porträtt" (2001). Widerberg blev mycket lovordad för sin roll i Bo Widerbergs sista film Lust och fägring stor (1995). För denna insats fick han också ett skådespelarpris vid filmfestivalen i Rouen 1996.

2013 debuterade Widerberg som manusförfattare då han tillsammans med Sarah Heldt skrev manuset till TV-serien En pilgrims död.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-12

Utmärkelser

Guldbaggenominerad 2012 Bästa manliga biroll Happy End
Stockholm 1999 Bästa manliga biroll Under solen
Festivalpris Rouen 1996 Lust och fägring stor (skådespelarpriset)
Guldbaggenominerad Stockholm 1996 Bästa skådespelare Lust och fägring stor

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?