Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1986). Född Pia Ulrika Oscarsson i Danderyd. Hon är kusinbarn till Per Oscarsson och detta bidrog till att hon tidigt var på det klara med att bli skådespelerska. I likhet med många andra började hon som ung vid Vår Teaters barnteaterverksamhet. 1978 började hon spela vid Riksteatern utan att ha någon egentlig utbildning i botten och följande år 1979 vid Stockholms stadsteater. Efter tre år vid denna scen kom hon 1983 till Norrbottensteatern och har senare fortsatt som frilans vid en lång rad scener. Under 1980-talet...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1986). Född Pia Ulrika Oscarsson i Danderyd.

Hon är kusinbarn till Per Oscarsson och detta bidrog till att hon tidigt var på det klara med att bli skådespelerska. I likhet med många andra började hon som ung vid Vår Teaters barnteaterverksamhet. 1978 började hon spela vid Riksteatern utan att ha någon egentlig utbildning i botten och följande år 1979 vid Stockholms stadsteater. Efter tre år vid denna scen kom hon 1983 till Norrbottensteatern och har senare fortsatt som frilans vid en lång rad scener.

Under 1980-talet vidareutbildade hon sig vid Kulturama och Scenskolan i Stockholms ettåriga fortbildningskurs. Förutom skådespelande har hon uppträtt i tv-underhållning som Prat i kvadrat. Hon är genom sin vardagliga framtoning en relativt okänd skådespelare och en smula anonym med sin mer nedtonade spelstil. Hon har blivit mest känd genom sin mångåriga och stora roll i långserien Skilda världar (1996-2002), där hon gav en touche åt denna serie av, om man så vill, en svensk version av diskbänksrealism. Där gestaltade hon en formlig kycklingmamma som alltigenom uppfylldes av sina bestyr för sina nära och kära och skapade trygghet i deras kaotiska vardag. Denna alldaglighet har utnyttjats vid ett par andra tillfällen för att skapa kontrast mellan vardag och fantasiflykt med huvudrollerna i tv-filmen Glenn & Gloria eller När vinden vänder (1989) och adventskalenderns "bonusserie" Fru Ditos äventyr (1995).

Hon har varit gift med regissören Leif Lindblom.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?