Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Sångare, skådespelare (film- och tv-roller från 1983). Född Jon Anders Ekborg i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm. Han är son till skådespelaren Lars Ekborg och bror till Dan Ekborg. Som barn hade han ingen större längtan till skådespelaryrket utan arbetade efter skolan i diverse yrken. Ett inhopp som filmstatist fick honom att ändra sig och välja skådespelarbanan. Han sökte och kom in vid Scenskolan i Göteborg 1984 och efter examen 1987 arbetade han på Backa teater i Göteborg med barn- och ungdomsteater. Från 1990 var han därefter verksam fem år på Dramaten....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Sångare, skådespelare (film- och tv-roller från 1983). Född Jon Anders Ekborg i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm.

Han är son till skådespelaren Lars Ekborg och bror till Dan Ekborg. Som barn hade han ingen större längtan till skådespelaryrket utan arbetade efter skolan i diverse yrken. Ett inhopp som filmstatist fick honom att ändra sig och välja skådespelarbanan. Han sökte och kom in vid Scenskolan i Göteborg 1984 och efter examen 1987 arbetade han på Backa teater i Göteborg med barn- och ungdomsteater. Från 1990 var han därefter verksam fem år på Dramaten. Han har haft stora framgångar som musikalartist, med sin främsta roll i uppsättningen av musikalen Kristina från Duvemåla (1995).

Vid sidan av detta har han haft några mer betydande film- och tv-roller som i ett par av Lars Mullbacks filmer som kortfilmen Påklädningen (1993) och spelfilmen Illusioner (1994). En annan stor roll var som den kvinnliga huvudpersonens man i tv-serien Insider (1999).

I likhet med sin bror har han, som han uppgett, delvis levt under trycket från sitt påbrå men har försökt att inte låta sig påverkas av detta. Man kan säga att hans nedtonade framtoning och sitt spel med ganska små medel har gjort honom mångsidig med såväl ganska otrevliga typer som mer sympatiska karaktärer i sin repertoar.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?