Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1969). Född Hans Vollart Engström i Enskede, Stockholm. Han arbetade först som timmerman men då hans arbetskamrater tyckte han var så rolig att han i stället borde stå på scen sökte han sig till Calle Flygares teaterskola och senare Scenskolan i Stockholm 1968-1971, där han under elevtiden gjorde sin filmdebut i en statistroll som en mycket iögonfallande ockupant i Håkans Ersgårds politiska drama Konfrontation (1969). Därefter kom han till Riksteatern och dess Västeråsensemble 1971 samt vidare till Scalateatern....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1969). Född Hans Vollart Engström i Enskede, Stockholm.

Han arbetade först som timmerman men då hans arbetskamrater tyckte han var så rolig att han i stället borde stå på scen sökte han sig till Calle Flygares teaterskola och senare Scenskolan i Stockholm 1968-1971, där han under elevtiden gjorde sin filmdebut i en statistroll som en mycket iögonfallande ockupant i Håkans Ersgårds politiska drama Konfrontation (1969). Därefter kom han till Riksteatern och dess Västeråsensemble 1971 samt vidare till Scalateatern. Han medverkade 1973 i Jarlateaterns omtalade uppsättning av Godspell som sedan turnerade med Riksteatern innan han 1975 hamnade på Stockholms stadsteater.

Han var länge tämligen okänd men är ett bra exempel på hur en enda TV-serieroll kan ge en vidare berömmelse. Hans roll som Uno Kronkvist i Rederiet varade hela seriens gång 1992-2002. Han bidrog i hög grad till att utforma denna smått bisarra figur, en förvuxen tonåring som han säger själv. Det var en komplex och impulsiv person, som mest av allt präglas av ett slags bisarr humor tvärs igenom alla de karaktärsbyten som denna roll genomgick under det decennium som serien pågick.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?