Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk konstnär och filmare. Född Claes Patrik Söderquist i Engelbrekts församling, Stockholm. Uppvuxen i Skåne. Studier vid Konstfackskolan 1959-1964 och vid Konstakademien 1964-1969.-Claes Söderquist började som målare men blev av filmvisningarna på Moderna Museet i Stockholm lockad att göra film. Efter debuten med kortfilmen I frack (1964) gjorde han tillsammans med konstnären Jan Håfström Le génie civil (1967). Le génie civil som består av stillbilder, klippta ur tekniska tidskrifter, är en melankolisk betraktelse över den...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk konstnär och filmare. Född Claes Patrik Söderquist i Engelbrekts församling, Stockholm. Uppvuxen i Skåne. Studier vid Konstfackskolan 1959-1964 och vid Konstakademien 1964-1969.

-

Claes Söderquist började som målare men blev av filmvisningarna på Moderna Museet i Stockholm lockad att göra film. Efter debuten med kortfilmen I frack (1964) gjorde han tillsammans med konstnären Jan Håfström Le génie civil (1967). Le génie civil som består av stillbilder, klippta ur tekniska tidskrifter, är en melankolisk betraktelse över den västerländska teknikoptimismen, och påminner om Håfströms egen film Orienten (1967). Med stöd av Lennart Ehrenborg på Sveriges Radio gjorde sedan Söderquist 1969 sin mest kända film, Travelogue eller Bilder från en resa, ett poetiskt reportage från en resa i USA med porträtt av ett antal uppmärksammade amerikanska konstnärer, bland andra Alfred Leslie och Edward Kienholz. 1979-1981 arbetade han med Epitaf, en drömlik väv av bilder som blandar symbolmättade skånska landskap med amerikanska reseintryck. I Epitaf laborerade han med långa tagningar, något som han utvecklade till mästerskap i de sinsemellan mycket olika Landskap (1988) och Brev ur tystnaden (1989). Landskap är en meditativ betraktelse över ett vattendrags lopp, medan Brev ur tystnaden bygger på den tyske exilförfattaren Kurt Tucholskys brev från Sverige under mellankrigstiden. Medan breven läses på ljudbandet rör sig kameran långsamt och metodiskt genom en rekonstruktion av Tucholskys sista bostad. Söderquist gjorde för SVT Föreställningar om ett liv (1998) som bygger på Carl August Ehrensvärds brev, en film som har mer av traditionell dramatisering än de tidigare filmerna.

Claes Söderquist var 1980 ansvarig för en mycket viktig visning av amerikansk experimentfilm på Moderna Museet, "Pleasure Dome", och gjorde 1991 en bred introduktion av svensk experimentfilm i USA med turnéprogrammet "Swedish Avantgarde Film 1924-1990". Söderquist har haft en avgörande roll i framväxten av den svenska experimentfilmkulturen, som filmare, curator och mångårig ordförande i Stiftelsen Filmform, arvtagaren till den sedan 1950-talet viktiga Arbetsgruppen För Film.

Lars Gustaf Andersson (2012)

 

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?