Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

 Skådespelare (film- och TV-roller från 1985). Född Claes Göran Månsson i Johanneberg, Göteborg. - Han läste engelska och svenska vid universitet i hemstaden och arbetade sedan inom diverse yrken och utbildade sig till fritidsledare. Han verkade inom detta yrke i flera år 1972-1981 i förorten Bergsjön och det var när han uppträdde i en julkabaret 1977 som hans talang blev upptäckt och han blev övertalad att gå vidare. Han tog privatlektioner för Inga Ålenius och utbildade sig 1981-1984 vid Scenskolan i Stockholm. Därefter följde en kortare...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSkådespelare (film- och TV-roller från 1985). Född Claes Göran Månsson i Johanneberg, Göteborg.

-

Han läste engelska och svenska vid universitet i hemstaden och arbetade sedan inom diverse yrken och utbildade sig till fritidsledare. Han verkade inom detta yrke i flera år 1972-1981 i förorten Bergsjön och det var när han uppträdde i en julkabaret 1977 som hans talang blev upptäckt och han blev övertalad att gå vidare. Han tog privatlektioner för Inga Ålenius och utbildade sig 1981-1984 vid Scenskolan i Stockholm. Därefter följde en kortare sejour vid TUR-teatern, där han scendebuterade i Gustav Vasa (1984) innan han 1985 kom han till Dramaten.

Han har medvetet försökt ha en så bred repertoar som möjligt för att undvika att få en komikerstämpel på sig eftersom han lätt kommit att uppfattas som sådan efter alla framträdanden i framför allt tv-serieomgångarna av Lorry (1989, 1990, 1992 och 1995), som framsprungit i samarbete med bl.a. scenskolekamraten Peter Dalle. Han har också framträtt i andra serier av denne som Persons parfymeri (1997) och Jävla Kajsa (1999). Hans komik bygger i mycket på ett säreget kroppsspråk där han utnyttjar sin långa och gängliga gestalt och den distinkta rösten. Han har ofta fått framställa korkade auktoriteter, vilket är förlängningar av klassiska repertoargestalter som Orgon i Tartuffe, som han också har framfört på scen 2000. I tv har han spelat ett par av dessa klassiska komiska figurer i Den inbillade sjuke (1989) och Andreas Blek af Nosen i Trettondagsafton (1999). En snarlik sådan karaktär var begravningsentreprenören i Dickenspastischen Olivia Twist (2002).

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll
Övrig medarbetare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?