Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1986). Född i Liberia. Han är son till en österrikisk geolog och en svensk mor och växte sedermera upp i Stockholm, Boliden och Jakobsberg. Han tänkte först gå i faderns fotspår men blev övertalad att välja teater som tillvalsämne på gymnasiet och utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1984-1987. Han har därefter varit vid VI-teatern, Angereds teater och Teater Aurora och var med och startade musikgruppen Bad Liver där han var verksam som sångare. Från 1994 har han varit engagerad vid Dramaten. Han blev först uppmärksammad som romantiskt...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1986). Född i Liberia. Han är son till en österrikisk geolog och en svensk mor och växte sedermera upp i Stockholm, Boliden och Jakobsberg. Han tänkte först gå i faderns fotspår men blev övertalad att välja teater som tillvalsämne på gymnasiet och utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1984-1987. Han har därefter varit vid VI-teatern, Angereds teater och Teater Aurora och var med och startade musikgruppen Bad Liver där han var verksam som sångare. Från 1994 har han varit engagerad vid Dramaten. Han blev först uppmärksammad som romantiskt blek yngling i TV-serien Flickan vid stenbänken (1989) och senare som AIDS-sjuk yngling i TV-filmen Ömheten (1989) och därefter har rollerna mestadels varit av kategorin obehagliga typer. Dagens Nyheter satte en gång rubriken ¿Rikssvinet¿ som en sammanfattning av hans personifieringar av olika amoraliska, stryktäcka gestalter på scen och i film och TV. Med sitt barnsligt bleka ansikte à la John Malkovich och de ganska intensiva ögonen är han också sällsynt lämpad för just denna typ av roller, som t.ex. den kriminelle Totte Bengtsson i Rederiet (1997-1998, 2002), en karaktär som helt saknade moral men ändå i slutändan blev en ganska patetisk figur, slarvern i Lust (1994), den amoraliske teaterläraren i Nudlar & 08:or (1996 och 1997) eller som den skumme Leffe Monks i Dickenspastischen Olivia Twist (2002). (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?