Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1987). Född Anna Kristina Törnqvist i Täby.Hon spelade teater på högstadiet och vid gymnasiet Franska skolan samt tog sånglektioner för Torsten Föllinger. Efter studenten medverkade hon som figurant på Dramaten i Ingmar Bergmans uppsättning av Kung Lear. 1984-1987 utbildades hon vid Scenskolan i Göteborg och gjorde sin praktik vid stadsteatern med roller i Tre systrar och Den kaukasiska kritcirkeln. Hon fick ett mindre genombrott som piga i filmen Pelle erövraren (1987) och efter 1989 är hon fast...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1987). Född Anna Kristina Törnqvist i Täby.

Hon spelade teater på högstadiet och vid gymnasiet Franska skolan samt tog sånglektioner för Torsten Föllinger. Efter studenten medverkade hon som figurant på Dramaten i Ingmar Bergmans uppsättning av Kung Lear. 1984-1987 utbildades hon vid Scenskolan i Göteborg och gjorde sin praktik vid stadsteatern med roller i Tre systrar och Den kaukasiska kritcirkeln. Hon fick ett mindre genombrott som piga i filmen Pelle erövraren (1987) och efter 1989 är hon fast anställd vid Dramaten. Hon är en skådespelare med en något sval och sällsam utstrålning, vilket kom väl till användning när hon gjorde den schizofrena flickan i tv-uppsättningen av Lars Noréns Hebriana (1990) eller som kvinnan som försöker döda sitt barn i sjukhusserien S:t Mikael (1999). Även i roller som mer normala karaktärer som sjuksköterskan i Underjordens hemlighet (1991) och kvinnan som är gift med en hustrumisshandlare i Hem ljuva hem (2001) får på grund av detta något hemlighetsfullt över sig. Hon hade också en större roll som neurolog i En sång för Martin (2001) där denna svalhet kom tydligt till uttryck.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?