Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

 Svensk skådespelare (filmroller från 1988). Född Gunilla Kristina Röör i Bromma, Stockholm. Hon är dotter till sångerskan Inger Berggren. Efter gymnasiet började hon läsa vid Socialhögskolan men hoppade av utbildningen. I stället började hon arbeta vid en fritidsgård och när hon började aktivera ungdomarna med rollspel, vilket också resulterade i en pjäs, blev hon intresserad att gå vidare och började vid Teaterverkstan 1979. Efter många försök kom hon 1983 in vid Scenskolan i Stockholm och blev kurskamrat bl.a. med Lena Endre,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare (filmroller från 1988). Född Gunilla Kristina Röör i Bromma, Stockholm.

Hon är dotter till sångerskan Inger Berggren. Efter gymnasiet började hon läsa vid Socialhögskolan men hoppade av utbildningen. I stället började hon arbeta vid en fritidsgård och när hon började aktivera ungdomarna med rollspel, vilket också resulterade i en pjäs, blev hon intresserad att gå vidare och började vid Teaterverkstan 1979.

Efter många försök kom hon 1983 in vid Scenskolan i Stockholm och blev kurskamrat bl.a. med Lena Endre, som hon sedan dess haft en hel del samarbete med. Bl.a. gjorde man en beryktad "lödderföreställning" och en liten dokumentärfilm om vad man uppfattade som den förstelnade institutionsmiljön vid Malmö Stadsteater där man gjorde sin praktik.

Efter examen kom hon 1986 till Stockholms Stadsteater och Unga Klara där hon gjorde scendebut i Rop över floden (1986). Hon hör till skådespelare som hävdat att Suzanne Osten varit till stor inspiration och gjorde också sin spelfilmsdebut för henne i Livsfarlig film (1988). 1990 kom hon med i Lorry-gänget och visade sig även kapabel för komedi och satir i en årgång av Lorry (1990) och senare i filmen Yrrol - en kolossalt genomtänkt film (1994).

Annars har hon med sin mjuka framtoning och sammetsmjuka röst mest gjord sig känd som uttolkare av psykologiskt intrikata kvinnoroller som ibland kan vara nerviga och sårbara t.ex. som en av skådespelarrivalerna i Gossip (2000) och som osäker privatsekreterare i Sprängaren (2001). Två sådana roller, den som revolterande dotter i Freud flyttar hemifrån gav 1991 års Guldbagge och den som sörjande mor i Sommaren vilken gav 1995 års Guldbagge.

1991 erhöll hon Svenska Filmakademiens Kurt Linder-stipendium, 1998 Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium samt 2001 det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium. Hon är sambo med skådespelaren Per Sandberg.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2014 Bästa kvinnliga huvudroll En gång om året
Stockholm 2003 Bästa kvinnliga biroll Beck - sista vittnet
Guldbagge Stockholm 1996 Bästa skådespelerska Sommaren
Festivalpris Albany 1996 Sista körningen (bästa skådespelerska)
Guldbagge Stockholm 1992 Bästa skådespelerska Freud flyttar hemifrån ...
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1991 Freud flyttar hemifrån ... (roll)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?