Innehållsförteckning

Grundfakta

Textförfattare

Beskrivning

Sångtextförfattare. Född August Vilhelm Torsson i Göteborg, död i Göteborg. Som tonåring arbetade Thorsson vid Gamlestadens fabriker i Gårda, Göteborg, där han brukade sjunga under sitt arbete. Han roade sig med att dikta egna visor och det var vid den här tiden han diktade Elfsborgsvisan till en tyrolermelodi som han hört sin kusin sjunga. Visan döptes till "Vålnaden". År 1883 framförde Thorsson visan på en godtemplarfest och gjorde succé. Hans svåger som tagit värvning i Stockholm tog visan med sig till huvudstaden, där den blev mycket populär och...

Visa hela beskrivningen

Beskrivning

Sångtextförfattare. Född August Vilhelm Torsson i Göteborg, död i Göteborg. 

Som tonåring arbetade Thorsson vid Gamlestadens fabriker i Gårda, Göteborg, där han brukade sjunga under sitt arbete. Han roade sig med att dikta egna visor och det var vid den här tiden han diktade Elfsborgsvisan till en tyrolermelodi som han hört sin kusin sjunga. Visan döptes till "Vålnaden". År 1883 framförde Thorsson visan på en godtemplarfest och gjorde succé. Hans svåger som tagit värvning i Stockholm tog visan med sig till huvudstaden, där den blev mycket populär och spreds genom åtskilliga skillingtryck.

Musikstycken

Textförfattare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?