Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1990), manusförfattare (filmer från 1999). Född Carl Robert Olof Gustafsson i Katrineholm. Han är uppväxt i Skövde och redan i skolan började han syssla med skådespeleri och skrev bl.a. revyer och gjorde amatörfilmer med sin kamrat Niclas Jensen. Vid endast 14 års ålder kom han att medverka i Skaraborgsrevyn som leddes av Rulle Lövgren och Runo Sundberg och samtidigt började han även uppträda i lokalradion med olika former av parodier på radioprogram. 1987 kom han in vid Scenskolan i Göteborg och efter examen 1990 har han vuxit ut...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1990), manusförfattare (filmer från 1999). Född Carl Robert Olof Gustafsson i Katrineholm.

Han är uppväxt i Skövde och redan i skolan började han syssla med skådespeleri och skrev bl.a. revyer och gjorde amatörfilmer med sin kamrat Niclas Jensen. Vid endast 14 års ålder kom han att medverka i Skaraborgsrevyn som leddes av Rulle Lövgren och Runo Sundberg och samtidigt började han även uppträda i lokalradion med olika former av parodier på radioprogram. 1987 kom han in vid Scenskolan i Göteborg och efter examen 1990 har han vuxit ut till en av Sveriges mest anlitade komiker i olika sammanhang: tv, privatteater, revyer, radio, reklam m.m. Så mycket att en del kritiker talat om överexploatering.

Sin enda egentliga fasta scen har han haft inom ramen för det s.k. Killinggänget som framträtt i många tv-program och serier med början i I manegen med Glenn Killing (1992). Deras komik kan sägas vara uttryck för en ironisk generation född på 1960-talet som drivit denna till det absurdas gränser, stundtals, vilket somliga hävdar, snuddande det smaklösa. I vart fall har tv-serier som NileCity 105.6 (1995) och Percy tårar (1996) gett stort utrymme åt Robert Gustafssons speciella komik med all dess svarta absurdism. I dessa serier har han multiroller varav kanske Weiron i den förstnämnda hör till de mest minnesvärda. Det är en parodi på vänsterns proletärromantik och en klackspark åt en skådespelare på vänsterkanten som bär samma förnamn.

Det smått absurda genomsyrar inte bara produktionerna med Killinggänget såsom de i serien "En liten film" 1999: Gunnar Rehlin - en liten film om att göra någon illa, På sista versen - en liten film om döden, Torsk på Tallinn - en liten film om ensamhet och Ben & Gunnar - en liten film om manlig vänskap. Detta finns också närvarande i den parkomiska serien Rena Rama Rolf (1994, 1995 och 1998), där han som den korkade renhållningsarbetaren Nisse ställdes mot den dumdryge Rolf (Lasse Brandeby). För sina dubbla insatser i Killinggängets Fyra nyanser av brunt (Tomas Alfredson, 2004) belönades Gustafsson med en Guldbagge i kategorin bästa manliga huvudroll.

Vid sidan av alla komiska aktiviteter har han dock visat upp helt andra sidor såsom en länge trogen medverkande i Björnes magasin i tv från 1987 och en hel del mer seriösa roller som att spela Ionesco i Lektionen (1996) på Dramaten och i rollen som Tartuffe - hycklaren i en inte helt lyckad tv-uppsättning 1997.

Sedan 2008 ingår Gustafsson, som sin rollfigur Roland från Torsk på Tallin, även i dansbandet Rolandz.

Gustafsson har genom åren blivit rikligt prisbelönad. Bland utmärkelserna märks bl. a. Svenska humorförbundets pris, Lasse O´Månssonstipendiet, Bosse Parneviks stipendium och Privatteatrarnas pris Guldmasken.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-20

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2014 Bästa manliga huvudroll Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Stockholm 2005 Bästa manuskript Fyra nyanser av brunt
Guldbagge Stockholm 2005 Bästa skådespelare Fyra nyanser av brunt

Insatser

Regi
Manus
Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?