Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Risinge. Hon är läkardotter med vaga teaterdrömmar redan i tonåren men studerade först vid universitetet i Grenoble och arbetade därefter som guide vid Stockholms stadshus. Då såg hon en annons för Gösta Terserus teaterskola och fick efter provspel rådet att söka till Scenskolan. Hon utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1966-1969 och kom därefter till Helsingborgs stadsteater, där hon gjorde sin debut i Jungfruleken. Via en sejour vid Norrköping-Linköpings stadsteater kom hon 1978 till Folkan i Stockholm för en roll i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född i Risinge.

Hon är läkardotter med vaga teaterdrömmar redan i tonåren men studerade först vid universitetet i Grenoble och arbetade därefter som guide vid Stockholms stadshus. Då såg hon en annons för Gösta Terserus teaterskola och fick efter provspel rådet att söka till Scenskolan. Hon utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1966-1969 och kom därefter till Helsingborgs stadsteater, där hon gjorde sin debut i Jungfruleken. Via en sejour vid Norrköping-Linköpings stadsteater kom hon 1978 till Folkan i Stockholm för en roll i musicalversionen av Sommarnattens leende, vilket visade sig innebära ett större genombrott.

Hon har ofta fått spela "bitchiga" och neurotiska kvinnor och fick också privatteatrarnas pris Guldmasken 1990 för en sådan soll som Blanche DuBois i Linje Lusta. För den stora TV-publiken har hon gjort ett par sådana framträdande roller: som lärarinna i Storstad (1990-1991) och som den överspända ambassadörsfrun i Tre Kronor (1996-1997). På ett mer komiskt sätt har hennes framtoning utnyttjats som pedantisk tysklärare med brytning i komediserien Låt stå! (2002).

Hon har varit gift med skådesepelaren Stig Olin och var också dennes spökskrivare på memoarboken TrådRullen.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?