Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Speaker
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1971). Född i Swiebodzin, Dolny Slask, Polen. Gift med skådespelaren Tomas Laustiola och är mor till skådespelaren Rebecka Englund.Hon kom som 2-åring till Sverige med sin familj till Uppsala och hade redan som barn lusten att uppträda offentligt. När hon var mycket ung läste hon dikter på jiddisch för den judiska församlingen i Uppsala och fortsatte sedan med barnteater och studentteater. Mot slutet av 1960-talet flyttade hon till Stockholm och började vid Calle Flygares teaterskola 1966-1968. Hon...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1971). Född i Swiebodzin, Dolny Slask, Polen. Gift med skådespelaren Tomas Laustiola och är mor till skådespelaren Rebecka Englund.

Hon kom som 2-åring till Sverige med sin familj till Uppsala och hade redan som barn lusten att uppträda offentligt. När hon var mycket ung läste hon dikter på jiddisch för den judiska församlingen i Uppsala och fortsatte sedan med barnteater och studentteater. Mot slutet av 1960-talet flyttade hon till Stockholm och började vid Calle Flygares teaterskola 1966-1968. Hon studerade vidare vid Scenskolan i Stockholm från 1969 och efter examen 1972 var hon vid olika scener som Stockholms stadsteater 1972-1976 och 1979-1982 och Skånska teatern 1977-78 samt Pistolteatern 1979. Mellan 1982 och 1996 var hon fast engagerad vid Dramaten och därefter frilans. Hon har också gett ut CD-skivan Basia ojf jiddish, Farbotene lider med sånger på jiddisch.

Hon har i olika intervjusammanhang talat om sin önskan som barn att vara en "blond normalsvensk" men har efterhand desto mer kommit att bejaka sitt judiska arv och var bl.a. med att 1991 starta Judiska teatern i Stockholm. Hon har många gånger verkat inom den speciella självironiska humortradition som utvecklats inom judendomen, med framstående representanter som Woody Allen och Lenny Bruce, vilket fick ett uppmärksammat uttryck i kabaréföreställningen eller "judisk life show" som den också kallats, Kaos är granne med Finkelstein på Kilen på Kulturhuset i Stockholm 1988-89. Senare kabaréer har varit Syndafall 1989 (även gjord för tv) och Bizarr 1990. I den förra samarbetade hon med Staffan Westerberg som även stått för en del andra av hennes tv-framträdanden som t.ex. 1983 års adventskalender Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus, där hon återupprepade sin tidigare roll i Lillstrumpa och syster Yster (1982).

På och utanför scen är hon en färgstark personlighet med intensiv utstrålning och fick bl.a. mycket beröm för sin insats som fru Mopp i Ingmar Bergmans uppsättning 1994 av Goldbergvariationer på Dramaten. På film och i TV har hon på grund av ursprung och utseende ibland fått kreera karaktärer som återfinns mer i samhällets marginal. Sålunda var hon libanesisk flyktingkvinna i Varuhuset (1989) eller zigenerska i Morsarvet (1993). Hennes främsta filmroll var kanske den som den unga huvudpersonens mor i Kådisbellan (1993).  

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1994 Bästa skådespelerska Kådisbellan

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?