Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Övrig medarbetare

Beskrivning

Skådespelerska. Född Monica Bojan Agnete Edwardsson i Katarina församling, Stockholm. Hon utbildades vid Scenskolan i Stockholm 1969-1972 och var därefter fast anställd vid Malmö stadsteater i tio år och sedan ytterligare ett decennium vid Riksteatern. Därutöver har hon spelat på scener som Dramaten, Stockholms stadsteater, Folkan i Stockholm samt Orionteatern. Själv har hon karaktäriserat sina roller som människor i utsatta situationer. Mest känd härvid blev hon i tv-serien Nilla (1983), där hon gav ett inlevelsefullt porträtt av en trasig ung...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Monica Bojan Agnete Edwardsson i Katarina församling, Stockholm.

Hon utbildades vid Scenskolan i Stockholm 1969-1972 och var därefter fast anställd vid Malmö stadsteater i tio år och sedan ytterligare ett decennium vid Riksteatern. Därutöver har hon spelat på scener som Dramaten, Stockholms stadsteater, Folkan i Stockholm samt Orionteatern.

Själv har hon karaktäriserat sina roller som människor i utsatta situationer. Mest känd härvid blev hon i tv-serien Nilla (1983), där hon gav ett inlevelsefullt porträtt av en trasig ung kvinna som lever i social misär och ständigt med myndigheternas tvång på sina axlar. Därutöver har hon också gärna, som hon uttryckt det, ofta spelat "en rad andra intressanta kvinnogestalter med varierande temperament och karaktär".

1986 erhöll hon Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?