Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1988). Född Jonas Emanuel Falk i Örgryte, Göteborg.-                                                                          Jonas Falk föddes i en konstnärsfamilj och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1988). Född Jonas Emanuel Falk i Örgryte, Göteborg.

-                                                                         

Jonas Falk föddes i en konstnärsfamilj och att bli skådespelare var för honom ett självklart val. Han började spela teater 1961 vid Atelierteatern och medverkade i Sten-Åke Cederhöks revy 1963. Han fortsatte vid Scenskolan i Göteborg 1965 och utexaminerades 1968 för att därefter direkt få anställning vid Göteborgs stadsteater med början vid dess skolteaterverksamhet. Senare flyttade han sin verksamhet till Stockholms stadsteater.

Falk hör inte direkt till de mångomskrivna skådespelarna utan är en av dessa som verkade mer obemärkt. Den lite sträva rösten och avsaknaden av större yttre åthävor gjorde honom användbar varhelst man behövde en pålitlig och trygghetsskapande aktör för t.ex. biroller som advokat, domare eller dylikt. Ett exempel är rollen (hans sista) som fiskare i TV-serien En ö i havet (2003). Falk har också använts för att gestalta en ny mansroll där bilden av den tidigare så trygga folkhemsfadern alltmer börjar krackelera inför den nya tidens krav, något som avspeglas i hans insatser i en del Lars Norén-uppsättningar som Ett sorts Hades (1996), Personkrets 3:1 (1998), Skuggpojkarna (2001) eller i TV-serien Skeppsholmen. En av sina mer bemärkta roller i Göteborg gjorde han i den framgångsrika uppsättningen av "Det går an" (1975) som året därpå gjordes i en TV-version.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-07

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?