Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Per Samuel Fröler i Riddaretorp, Småland. Han är född i en prästfamilj och efter skolan arbetade han bl.a. 1978-1982 vid ungdomspsykologiska mottagningen i Västerås varpå han utbildade sig vid Scenskolan i Göteborg 1982-1985 efter vilken han kom till Stockholms stadsteater. Sitt stora genombrott fick han i Lars Molins TV-serie Tre kärlekar (1989 och 1991) och det var genom detta som han fick rollen som Ingmar Bergmans far i Den goda viljan (1991), där erfarenheten av att växa upp i ett prästhem visade sig vara...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Per Samuel Fröler i Riddaretorp, Småland.

Han är född i en prästfamilj och efter skolan arbetade han bl.a. 1978-1982 vid ungdomspsykologiska mottagningen i Västerås varpå han utbildade sig vid Scenskolan i Göteborg 1982-1985 efter vilken han kom till Stockholms stadsteater. Sitt stora genombrott fick han i Lars Molins TV-serie Tre kärlekar (1989 och 1991) och det var genom detta som han fick rollen som Ingmar Bergmans far i Den goda viljan (1991), där erfarenheten av att växa upp i ett prästhem visade sig vara betydelsefull. Till detta kom att han i sitt utseende i själva verket var porträttlik den medelålders Ingmar Bergman. Han har sedan kommit att återupprepa denna roll i ännu en film i den Bergmanska familjesagan, Enskilda samtal (1996). Ännu större framgång har han därefter haft i de olika serieomgångarna av Skärgårdsdoktorn (1997, 1998 och 2000). Hans vemodiga men diskret auktoritativa framtoning och de intensiva och lite sorgsna ögonen bidrog säkert till han blev en mycket stor tittarfavorit i denna roll.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Pris Stockholm 1999 Ögat (Filmpublicisternas pris till Årets filmpar 1998, t.m. Lena Endre)
Guldbaggenominerad Stockholm 1993 Bästa skådespelare Den goda viljan

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?