Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare, artist och multikonstnär. Född i Vasa, Finland. Hon är dotter till dansösen och skådespelerskan Sonja Lund och regissören Christian Lund. Hon växte hos farföräldrarna i Gävle och hade vissa planer att bli jurist som sin farfar. Redan i sin barndom fick hon dock skådespelarerfarenhet när hon var tillsammans med sin mor på turné med det s.k. Tältprojektet 1976 och vid elva års ålder gjorde hon sin filmdebut som Lotta Lund i en stum roll i tv-filmen Den nya människan (1979) regisserad av sin far. I skolan i Gävle...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare, artist och multikonstnär. Född i Vasa, Finland.

Hon är dotter till dansösen och skådespelerskan Sonja Lund och regissören Christian Lund. Hon växte hos farföräldrarna i Gävle och hade vissa planer att bli jurist som sin farfar. Redan i sin barndom fick hon dock skådespelarerfarenhet när hon var tillsammans med sin mor på turné med det s.k. Tältprojektet 1976 och vid elva års ålder gjorde hon sin filmdebut som Lotta Lund i en stum roll i tv-filmen Den nya människan (1979) regisserad av sin far.

I skolan i Gävle höll hon även på med musikteater. Hon studerade bl.a. vid high school i USA och återkommen till Sverige började hon vid juristlinjen på universitetet för att nästan genast hoppa av och genomgick 1989-1992 Scenskolan i Göteborg. Här gjorde hon säsongen 1993-94 en uppmärksammad roll som häxa i Häxjakten på Göteborgs stadsteater, en uppsättning som innehöll en livligt omskriven nakenscen med henne. Dessförinnan hade hon även gjort Ofelia i Hamlet vid Riksteatern. Hon blev även känd i radio genom Laila Klang, hemmafru från Tierp med omisskännlig norduppländsk dialekt. Därefter har hon utvecklat sin mångsidighet i många olika sammanhang och har blivit en av våra mer mångomskrivna skådespelare.

1995 framförde hon den egenhändigt skrivna enmansföreställningen Moder Svea - ett äkta svenskt självmord, som blev ett spektakulärt angrepp på den svenska jantementaliteten och det är ett typiskt drag för henne att inte väja för att sticka ut och provocera. Hennes rollfigurer brukar också i regel utstråla självständighet och egensinnighet allifrån den första större TV-rollen som den förföriska Daphne i komediserien Missförstå mig rätt (1991). På tv fick hon stort genomslag som den svekfulla sekreteraren i Rederiet (1994-1995 och 2001) och profilerade sig även som den coola, tuffa och lesbiska poliseleven i Aspiranterna (1998). Den något släpiga rösten à la Mae West kan stundtals ge en något bisarr dimension till det hon gestaltar som t.ex. rysk polis i Hassel/förgörarna (2000) eller lesbisk advokat i tv-serien Vita lögner (2002).

Hon har också spelat musical med blandat resultat. Rollen som Sugar i I hetaste laget blev en stor framgång med summa 254 föreställningar och renderade henne privatteatrarnas pris Guldmasken 1995. Försöket att upprepa framgången med Blå ängeln blev dock ett publikfiasko.

(P O Qvist 2004)

 

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2000 Bästa skådespelerska Sjön

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?