Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Sångtextförfattare, pastor. Född Fredrik Arvid Bloom i Breds socken utanför Enköping, död i Uddevalla, Bohuslän. Bloom studerade någon tid vid högre allmänna läroverket i Enköping. Familjen flyttade 1883 till Stockholm. Bloom avlade navigationsexamen och gav sig ut som sjöman. Han obefintlighetsskrevs i Kungsholms församling 1902. I slutet av 1890-talet hade Bloom emellertid lämnat sjömanslivet och gått i land i USA, där han anslöt sig till Frälsningsarmén och var officer. Det är inte klart om det är egen eller andras erfarenhet han skildrar i den bekanta...

Visa hela beskrivningen

Beskrivning

Sångtextförfattare, pastor. Född Fredrik Arvid Bloom i Breds socken utanför Enköping, död i Uddevalla, Bohuslän.

Bloom studerade någon tid vid högre allmänna läroverket i Enköping. Familjen flyttade 1883 till Stockholm. Bloom avlade navigationsexamen och gav sig ut som sjöman. Han obefintlighetsskrevs i Kungsholms församling 1902. I slutet av 1890-talet hade Bloom emellertid lämnat sjömanslivet och gått i land i USA, där han anslöt sig till Frälsningsarmén och var officer. Det är inte klart om det är egen eller andras erfarenhet han skildrar i den bekanta "Guldgrävarsången"/"En gång i fjärran väst".

Åren 1901-1904 studerade han vid North Parks pastorsseminarium i Chicago och var sedan pastor i några församlingar. Senare till Sverige och Gustav Vasa församling i Stockholm. 1923 flyttade han till Säter som pastor i missionsförsamlingen. Kom 1925 till Rättvik och följande år till Uddevalla och reste nu som baptistpastor. I Omaha utgav Bloom 1898 diktsamlingen "Vågskvalp" och i San Diego 1916 "Samlade dikter". I "Hemlandsklockan" utgiven 1907 i Minneapolis, Minnesota har han sju sånger.

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?